Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

19.04.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

26 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Sosiaali- ja terveystoimiala, Ruusulan ryhmäkoti, Ruusulankatu 7 a 1-2, Helsinki

HEL 2014-008652 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 29.9.2016

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Sosiaali- ja terveystoimialan kohdetta Ruusulan ryhmäkoti osoitteessa Ruusulankatu 7 a 1-2, Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia.

Korjausmääräys:

Toiminnanharjoittajan tulee laatia poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma.
Suunnitelmassa tulee esittää toimenpiteet ja aikataulu, joilla poistumisturvallisuus saatetaan vaatimusten mukaiselle tasolle 31.12.2018 mennessä.

Määräaika toteuttamissuunnitelman laatimiselle: 1.6.2018

Huomautus:
Mikäli toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä ei pelastusviranomaisen arvion mukaan voida saattaa kohteen poistumisturvallisuutta vaatimusten mukaiseksi, on pelastusviranomaisen annettava poistumisturvallisuuden toteuttamismääräys. Tällöin voidaan määrätä myös pelastuslain 82 § mukaisia erityisiä turvallisuusvaatimuksia, kuten automaattisen sammutuslaitteiston asentaminen.

Ehdot:

Edellä mainitun korjausmääräyksen lisäksi ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot sekä seuraavat ehdot:

Toteuttamissuunnitelmassa esitetyt toiminnalliset ja tekniset lyhyen aikavälin toimenpiteet toteutetaan suunnitelman mukaisesti.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja
- poistumisturvallisuusselvitys 29.9.2016
- poistumisturvallisuuden arviointi tapaamisella 3.10.2017
- poistumiskoe 22.11.2017.

Ruusulan ryhmäkoti tarjoaa ohjattua asumispalvelua kahdeksalle kehitysvammaiselle aikuiselle. Toiminnanharjoittajan arvion mukaan kaikki asukkaat ovat itsenäisesti liikkuvia, mutta heillä on eriasteisia rajoitteita ymmärryskyvyssään ja osalla myös havainto- ja liikkumiskyvyssään. Asukkaista valtaosa on asunut ryhmäkodissa useitakin vuosikymmeniä ja joidenkin toimintakyky on toiminnanharjoittajan tekemien havaintojen mukaan ikääntymisen myötä heikentynyt vuosien saatossa.

Toiminnanharjoittaja on arvioinut poistumisturvallisuusselvityksessä että asukkaista kuusi kykenee poistumaan omatoimisesti, kehotuksesta tai ohjattuna. Asukkaista kaksi tarvitsee poistumiseen yhden henkilön apua.

Ryhmäkoti sijaitsee vuonna 1959 valmistuneen asuinkerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. Rakennuksen paloluokka P1 (käyttötapaosastointi). Toiminnanharjoittajan selvityksen mukaan ryhmäkodin asuinhuoneet sekä yhteiset tilat muodostavat yhtenäisen palo-osaston.

Ryhmäkodissa on kaksi poistumisreittiä, jotka molemmat johtavat rakennuksen porraskäytävän kautta ulos. Poistumisreitit on opastettu valaistuin poistumisopastein.
Kohteessa on sähköverkkoon kytketty palovaroitinjärjestelmä ja asuinhuoneissa on toiminnanharjoittajan antaman selvityksen mukaan kantaäänihälyttimet. Palovaroitinjärjestelmästä on yhteys Palmian päivystykseen. Lisäksi asukkailla on käytössään turvapuhelinjärjestelmä, jolla he saavat tarvittaessa yhteyden Palmiaan kaikkina vuorokauden aikoina.

Ryhmäkodissa on henkilökuntaa paikalla ainoastaan päivisin. Henkilökunta on saanut alkusammutus- ja paloturvallisuuskoulusta. Myös asukkaille järjestetään poistumisharjoituksia. Kohteen alkusammutuskalustona ovat käsisammuttimet ja sammutuspeitteet.

Arvioinnissa on huomioitu lisäksi 11.11.2017 pidetty poistumiskoe, johon pelastuslaitos osallistui tarkkailijana. Poistumiskokeen kulusta on laadittu erillinen pöytäkirja (lausunto 2.1.2018, pöytäkirjan numero 69 074). Poistumiskokeesta saadun tuloksen perusteella todetaan, että kaikki asukkaat eivät ole kykeneviä omatoimiseen poistumiseen. On huomioitava, että koko ryhmäkodin ollessa yhtenäistä palo-osastoa, on sen oltava tyhjä kolmessa (3) minuutissa hälytyksen alkamisesta. Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei edellä mainittuihin havaintoihin ja selvityksiin perustuen ole vaatimusten mukaisella tasolla.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §, 82 §

Lisätiedot

Katri Aaltonen, palotarkastaja, puhelin: 31030328

katri.j.aaltonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite1: Yleiset ehdot

2

Liite2: Poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma –ohje

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro