Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

26.01.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

16 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi, Haartmanin sairaala, Haartmaninkatu 4, 00290 Helsinki

HEL 2014-008815 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 1.7.2014

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskee Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen kohdetta Haartmanin sairaala osoitteessa Haartmaninkatu 4, 00290 Helsinki (pysyvä rakennustunnus 50761).

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 1.7.2014
- määräaikainen palotarkastus 11.12.2017
- turvallisuusselvitys 25.11.2006 sekä turvallisuussuunnitelma 10.6.2009

YLEISTIEDOT:
Haartmanin sairaala on vuonna 2009 rakennettu P1-paloluokan rakennus, jossa on viisi kerrosta sekä kellarikerros. Kerrokset 1-5 ovat potilaskäytössä. Rakennuksen tilat on suojattu automaattisella paloilmoittimella (osoitteellinen) ja rakennuksessa on osastokohtaiset näyttölaitteet palohälytysten paikantamiseksi.

Kerros 1 (kellari):
Rakennuksen kellarikerros ei ole potilaskäytössä.

Kerros 2 (maantaso):
Sairaalan maantason kerroksessa toimii ympärivuorokautisesti päivystyspoliklinikka. Yöaikana kerroksessa on enimmillään noin 90 potilasta (mukaan lukien 43 paaripaikkaa). Vähimmillään (yöaika) kerroksessa on 21 henkilökunnan jäsentä. Kerros on jaettu kolmeen palo-osastoon. Potilaiden evakuointi on mahdollista suoraan ulos, viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa ja yhdyskäytävää pitkin viereiseen sairaalarakennukseen.

Kerros 3:
Kerroksessa sijaitsee vuodeosasto, päivystys- ja valvontaosasto, hammashoidon tiloja sekä tutkimustiloja. Edellä mainitut toiminnot ovat erillisiä palo-osastoja. Potilashuoneet on palo-osastoitu osiin jaolla EI15. Potilashuoneet ovat enimmillään 4 hengen huoneita. Vuodeosastolla on enimmillään 24 potilasta. Osastolla on vähimmillään (yöaika) 2 hoitajaa. Lisäksi kerroksessa sijaitsevalla päivystys- ja valvontaosastolla on enimmillään 24 potilasta ja vähimmillään (yöaika) 8 hoitajaa. Päivystys- ja valvontaosasto ovat toisistaan erillisiä palo-osastoja. Suuremmassa palo-osastossa potilaita on enimmillään 14. Potilaiden evakuointi on mahdollista viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa, yhdyskäytävää pitkin viereiseen sairaalarakennukseen sekä porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin.

Kerrokset 4, 5 ja 6:
Kussakin kerroksessa sijaitsee yksi vuodeosasto. Kullakin osastolla on vähimmillään (yöaikana) 2 hoitajaa. Kukin osasto on jaettu kahteen palo-osastoon ja osastot on jaettu osiin potilashuoneittain. Potilaita on enimmillään 13 palo-osastoa kohden. Potilashuoneet ovat enimmillään kahden hengen huoneita. Potilaiden evakuointi on mahdollista viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa, yhdyskäytävää pitkin viereiseen sairaalarakennukseen sekä porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin.

Rakennuksessa on enimmillään arviolta noin 150 potilasta, joiden toimintakyky on eriasteisesti alentunut ja potilaat tarvitsevat evakuoinnissa henkilökunnan apua. Poistumisturvallisuuden arviointi on tehty evakuoinnin näkökulmasta haastavinta ajankohtaa tarkastellen (yöaika). Vähimmillään (yöaikana) henkilökuntaa on rakennuksessa noin 40.




JOHTOPÄÄTÖKSET:

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävä seuraavilla perusteluilla:

- Rakennus on jaettu toiminnoittain palo-osastoihin ja vuodeosastot on jaettu osiin potilashuoneittain
- Rakennus on suojattu automaattisella paloilmoittimella ja osastokohtaisilla näyttölaitteilla, jotka mahdollistavat palon nopean paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen varhaisessa vaiheessa
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon, riittävään määrään ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet

Koska rakennusta ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja osastojen väliset avustusjärjestelyt sekä nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä palo- ja poistumisturvallisuudelle. Osastojen väliset avustusjärjestelyt on perehdytettävä henkilökunnalle sekä niitä on harjoiteltava säännöllisesti.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Sami Mård, palotarkastaja, puhelin: 31030128

sami.mard(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot (2017).pdf

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro