Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

26.01.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

15 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi, Suursuon sairaala, Suursuonlaita 3 B, 00630 Helsinki

HEL 2017-008457 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 25.7.2017

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskee Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen kohdetta Suursuon sairaala osoitteessa Suursuonlaita 3 B, 00630 Helsinki (pysyvä rakennustunnus 7868).

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei täytä kaikilta osin pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia.

Korjausmääräys:

Toiminnanharjoittajan tulee laatia poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma. Suunnitelmassa tulee esittää toimenpiteet ja aikataulu, joilla poistumisturvallisuus saatetaan vaatimusten mukaiselle tasolle.

Määräaika toteuttamissuunnitelman laatimiselle: 30.4.2018

Huomautus:
Mikäli toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä ei pelastusviranomaisen arvion mukaan voida saattaa kohteen poistumisturvallisuutta vaatimusten mukaiseksi, on pelastusviranomaisen annettava poistumisturvallisuuden toteuttamismääräys. Tällöin voidaan määrätä myös pelastuslain 82 § mukaisia erityisiä turvallisuusvaatimuksia, kuten automaattisen sammutuslaitteiston asentaminen.

Ehdot:

Edellä mainitun korjausmääräyksen lisäksi ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitykset 25.7.2017 ja 18.10.2017
- määräaikainen palotarkastus 22.11.2017

Palotarkastuksella saadun tiedon mukaan sairaalan toiminta jatkuu nykymuodossaan toistaiseksi. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen tilahallinnolta saadun tiedon mukaan toiminta siirtyy Laakson yhteissairaalaan arviolta vuonna 2024 Laakson yhteissairaalan valmistuttua.

YLEISET TIEDOT:
Kohde on vuonna 1967 rakennettu sairaala. Rakennuksessa on neljä kerrosta sekä pohja- ja kellarikerrokset ja kaikki kerrokset ovat potilaskäytössä. Sairaalan tilat on suojattu automaattisella paloilmoittimella (osoitteellinen). Vuodeosastoilla on osastokohtaiset näyttölaitteet palohälytysten paikantamiseksi. Potilaiden toimintakyky on eriasteisesti alentunut ja pääsääntöisesti potilaat tarvitsevat hätätilanteissa poistumisessa henkilökunnan apua.

KELLARIKERROS:
Kerroksessa on muun muassa henkilökunnan tiloja sekä teknisiä tiloja.

POHJAKERROS (maantaso):
Kerroksessa toimii vuodeosasto kahdessa palo-osastossa. Palo-osastot on osiin jaettu potilashuoneittain. Toisessa palo-osastossa on 9 potilashuonetta ja toisessa palo-osastossa on 6 potilashuonetta. Huoneiden koko vaihtelee yhden ja neljän hengen huoneiden välillä. Enimmillään vuodeosastolla on 25 potilasta ja vähimmillään (yöaikana) osastolla on kaksi yöhoitajaa. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneiden kautta alempaan kerrokseen.

1. KERROS:
Kerroksessa toimii vuodeosasto kahdessa palo-osastossa. Palo-osastot on osiin jaettu potilashuoneittain. Toisessa palo-osastossa on 11 potilashuonetta (mukaan lukien 4 perhehuonetta) ja vuodeosaston toisessa palo-osastossa on 7 potilashuonetta. Huoneiden koko vaihtelee yhden ja neljän hengen huoneiden välillä. Enimmillään vuodeosastolla on 25 potilasta ja vähimmillään (yöaikana) osastolla on kaksi yöhoitajaa. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneiden kautta alempiin kerroksiin.

2. KERROS:
Kerroksessa toimii vuodeosasto kahdessa palo-osastossa. Palo-osastot on osiin jaettu potilashuoneittain. Palo-osastoissa kussakin on 7 potilashuonetta ja potilashuoneiden koko vaihtelee yhden ja neljän hengen huoneiden välillä. Enimmillään vuodeosastolla on 28 potilasta ja vähimmillään (yöaikana) osastolla on kaksi yöhoitajaa. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneiden kautta alempiin kerroksiin.

Lisäksi rakennuksen toisessa osassa 2. kerroksessa toimii kaksi vuodeosastoa. Osastot ovat erillisiä palo-osastoja ja ne on osiin jaettu potilashuoneittain. Toisella vuodeosastolla on 10 potilashuonetta ja enimmillään 19 potilasta. Toisella vuodeosastolla 8 potilashuonetta ja enimmillään 20 potilasta. Huoneiden koko vaihtelee yhden ja neljän hengen huoneiden välillä. Kummallakin osastolla on vähimmillään (yöaikana) yksi yöhoitaja. Osastoilta on mahdollista evakuoida potilaat joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneiden kautta alempiin kerroksiin.

3. KERROS:
Kerroksessa toimii vuodeosasto kahdessa palo-osastossa. Palo-osastot on osiin jaettu potilashuoneittain. Toisessa palo-osastossa on 6 potilashuonetta ja toisessa palo-osastossa on 8 potilashuonetta. Huoneiden koko vaihtelee yhden ja neljän hengen huoneiden välillä. Enimmillään vuodeosastolla on 26 potilasta ja vähimmillään (yöaikana) osastolla on kaksi yöhoitajaa. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneiden kautta alempiin kerroksiin.
                                           
Lisäksi rakennuksen toisessa osassa toimii toinen vuodeosasto kahdessa palo-osastossa. Palo-osastot on osiin jaettu potilashuoneittain. Toisessa palo-osastossa on 8 potilashuonetta ja toisessa palo-osastossa on 15 potilashuonetta. Huoneiden koko vaihtelee yhden ja neljän hengen huoneiden välillä. Enimmillään vuodeosastolla on 28 potilasta ja vähimmillään (yöaikana) osastolla on kaksi yöhoitajaa. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneiden kautta alempiin kerroksiin.

4. KERROS:
Kerroksessa toimii vuodeosasto kahdessa palo-osastossa. Palo-osastot on osiin jaettu potilashuoneittain. Toisessa palo-osastossa on 11 potilashuonetta ja toisessa palo-osastossa on 8 potilashuonetta. Huoneiden koko vaihtelee yhden ja neljän hengen huoneiden välillä. Enimmillään vuodeosastolla on 28 potilasta ja vähimmillään (yöaikana) osastolla on kaksi yöhoitajaa. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneiden kautta alempiin kerroksiin.


JOHTOPÄÄTÖKSET:

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei ole riittävä seuraavilla perusteluilla:

Potilaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta ei pelastusviranomaisen arvion mukaan ole mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Vuodeosastojen palo-osastot on osiin jaettu potilashuoneittain, jolloin tulipalotilanteessa turvalliseen poistumiseen kyseisestä palo-osastosta on käytettävissä mahdollisesti enimmillään noin 15 minuuttia, mikäli syttymistilana on potilashuone. Potilasmäärältään suurimmassa evakuoitavassa palo-osastossa saattaa enimmillään olla noin 20 potilasta ja vähimmillään (yöaikana) 5 henkilökunnan jäsentä suorittamassa evakuointia. Valtaosa vuodeosastojen potilaista tarvitsee poistumisessa vähintään yhden henkilön apua.

Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius, osastojen väliset avustusjärjestelyt sekä nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä palo- ja poistumisturvallisuudelle.

Osastojen väliset avustusjärjestelyt suunniteltava siten, että potilaat pystytään evakuoimaan henkilökunnan toimenpitein turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Avustusjärjestelyt on perehdytettävä henkilökunnalle sekä niitä on harjoiteltava säännöllisesti.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §, 82 §

Lisätiedot

Sami Mård, palotarkastaja, puhelin: 31030128

sami.mard(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot (2017).pdf

2

Toteuttamissuunnitelma-ohje 2017.pdf

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1
Liite 2

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro