Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

26.01.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

14 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi, Laakson sairaala, Lääkärinkatu 8, 00250 Helsinki

HEL 2015-004608 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 14.4.2015

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskee Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen Laakson sairaalan rakennuksia 2, 3 ja 4 (pysyvät rakennustunnukset 4230, 4233 ja 4239) osoitteessa Lääkärinkatu 8, 00250 Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei täytä kaikilta osin pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia.

Korjausmääräys:

Toiminnanharjoittajan tulee laatia poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma.
Suunnitelmassa tulee esittää toimenpiteet ja aikataulu, joilla poistumisturvallisuus
saatetaan vaatimusten mukaiselle tasolle.

Määräaika toteuttamissuunnitelman laatimiselle: 30.4.2018

Huomautus:
Mikäli toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä ei pelastusviranomaisen
arvion mukaan voida saattaa kohteen poistumisturvallisuutta
vaatimusten mukaiseksi, on pelastusviranomaisen annettava
poistumisturvallisuuden toteuttamismääräys. Tällöin voidaan määrätä
myös pelastuslain 82 § mukaisia erityisiä turvallisuusvaatimuksia, kuten
automaattisen sammutuslaitteiston asentaminen.

Ehdot:

Edellä mainitun korjausmääräyksen lisäksi ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitykset 14.4.2015
- määräaikainen palotarkastus 21.11.2017 ja 8.12.2017

Palotarkastuksella saadun tiedon mukaan sairaalan toiminta jatkuu nykymuodossaan arviolta ainakin vuoteen 2021. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen tilahallinnolta saadun tiedon mukaan toiminta siirtyy Laakson yhteissairaalaan arviolta vuonna 2024 Laakson yhteissairaalan valmistuttua.

YLEISET TIEDOT:
Kohde on sairaala, jossa toimii poliklinikoita sekä vuodeosastoja. Vuodeosastot sijaitsevat rakennuksissa 2, 3 ja 4. Rakennukset on suojattu automaattisella paloilmoittimella (osoitteellinen). Vuodeosastoilla on osastokohtaiset näyttölaitteet palohälytysten paikantamiseksi. Potilaiden toimintakyky on eriasteisesti alentunut ja pääsääntöisesti potilaat tarvitsevat hätätilanteissa poistumisessa henkilökunnan apua. Poistumisturvallisuuden arviointi on tehty evakuoinnin näkökulmasta haastavinta ajankohtaa tarkastellen (yöaika).

RAKENNUS 2:
Rakennus on vuonna 1930 rakennettu ja siinä on 4 kerrosta, joista kaikki ovat potilaskäytössä. Rakennuksessa on viisi vuodeosastoa. Rakennuksen kerrokset on jaettu kahteen palo-osastoon vuodeosastoittain ja vuodeosastot on jaettu osiin potilashuoneittain. Osastolla 8 potilashuoneita ei ole jaettu osiin. Potilashuoneiden koko vaihtelee yhden ja kuuden hengen huoneiden välillä. Kullakin osastolla on enimmillään 25-30 potilasta ja koko rakennuksessa on ympärivuorokautisesti arviolta noin 130 potilasta. Henkilökunnan määrä koko rakennuksessa on vähimmillään (yöaikana) 10. Kullakin vuodeosastolla on vähimmillään (yöaikana) 2 henkilökunnan jäsentä. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin.

RAKENNUS 3:
Rakennus on vuonna 1930 rakennettu ja siinä on 4 kerrosta, joista kaikki ovat potilaskäytössä. Rakennuksessa on kuusi vuodeosastoa. Rakennuksen kerrokset on jaettu kahteen palo-osastoon vuodeosastoittain ja vuodeosastot on jaettu osiin potilashuoneittain. Potilashuoneiden koko vaihtelee yhden ja kuuden hengen huoneiden välillä. Kullakin osastolla on enimmillään arviolta noin 27 potilasta ja koko rakennuksessa on ympärivuorokautisesti arviolta noin 150 potilasta. Henkilökunnan määrä rakennuksessa on vähimmillään (yöaikana) 12. Kullakin vuodeosastolla on vähimmillään (yöaikana) 2 henkilökunnan jäsentä. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin.

RAKENNUS 4:
Rakennus on vuonna 1981 rakennettu ja siinä on 2 kerrosta, jotka ovat molemmat potilaskäytössä. Rakennuksessa on kaksi vuodeosastoa ja ne sijaitsevat 2. kerroksessa. Vuodeosastot ovat erilliset palo-osastonsa ja osastot on osiin jaettu potilashuoneittain. Potilashuoneiden koko vaihtelee yhden ja neljän hengen huoneiden välillä. Kullakin osastolla on enimmillään 27 potilasta. Kullakin osastolla on henkilökuntaa vähimmillään (yöaikana) 2. Henkilökunnan määrä koko rakennuksessa on vähimmillään (yöaikana) 4. Palo-osastoista on mahdollisuus poistua joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa tai porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin.


JOHTOPÄÄTÖKSET:

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei ole riittävä seuraavilla perusteluilla:

Rakennus 2, osasto 8:
Osasto on yhtä palo-osastoa eikä sitä ole osiin jaettu huoneittain, jolloin tulipalotilanteessa turvalliseen poistumiseen on savun leviämisen vuoksi käytettävissä mahdollisesti vain 2-3 minuuttia. Poistumisaikalaskelmien perusteella osaston evakuoimiseen henkilökunnan toimesta kuluu noin 31 minuuttia (palohälytyksestä).

Yleisesti vuodeosastot:
Potilaiden evakuoiminen syttyneestä palo-osastosta ei pelastusviranomaisen arvion mukaan ole mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Poistumisaikalaskelmien perusteella palo-osaston evakuoimiseen henkilökunnan toimesta kuluu noin 30 minuuttia (palohälytyksestä). Vuodeosastot on osiin jaettu potilashuoneittain, jolloin tulipalotilanteessa turvalliseen poistumiseen kyseisestä palo-osastosta on käytettävissä mahdollisesti enimmillään noin 15 minuuttia, mikäli syttymistilana on potilashuone. Potilasmäärältään suurimmassa evakuoitavassa palo-osastossa saattaa olla enimmillään noin 27 potilasta ja vähimmillään (yöaikana) 4 henkilökunnan jäsentä suorittamassa pelastustoimenpiteitä. Valtaosa vuodeosastojen potilaista tarvitsee poistumisessa vähintään yhden henkilön apua.

Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius, osastojen sekä rakennusten väliset avustusjärjestelyt sekä nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä palo- ja poistumisturvallisuudelle. Osastojen ja rakennusten väliset avustusjärjestelyt suunniteltava ja ne on perehdytettävä henkilökunnalle sekä niitä on harjoiteltava säännöllisesti.

Osastojen ja rakennusten väliset avustusjärjestelyt suunniteltava siten, että potilaat pystytään evakuoimaan henkilökunnan toimenpitein turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa myös yöaikana. Avustusjärjestelyt on perehdytettävä henkilökunnalle sekä niitä on harjoiteltava säännöllisesti.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §, 82 §

Lisätiedot

Sami Mård, palotarkastaja, puhelin: 31030128

sami.mard(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot (2017).pdf

2

Toteuttamissuunnitelma-ohje 2017.pdf

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1
Liite 2

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro