Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

Pelastustoimen osasto

26.01.2018

 

 

 

 

Pelastusjohtaja

 

 

 

 

13 §

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi, Malmin sairaala, Talvelantie 6, 00700 Helsinki

HEL 2017-005997 T 09 00 00

Poistumisturvallisuusselvitys 22.8.2017

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskee Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen kohdetta Malmin sairaala osoitteessa Talvelantie 6, 00700 Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitykset 22.8.2017
- määräaikaiset palotarkastukset 27.11.2017 ja 28.11.2017
- palotekninen suunnitelma 24.6.2014 ja turvallisuusselvitys 4.12.2009 (rakennukset 1, 2 ja 3)


YLEISTIEDOT:

Malmin sairaala koostuu vuonna 2014 valmistuneesta uudisrakennuksesta (rakennus 2) sekä vuonna 2014 peruskorjatuista rakennuksista 1 ja 3, jotka yhdessä muodostavat sairaalan päärakennuksen. Sairaala-alueella on potilaskäytössä myös vuonna 1986 rakennettu rakennus 18. Sairaalassa toimii muun muassa päivystyspoliklinikka, vuodeosastoja, poliklinikoita ja muuta sairaalatoimintaa.


RAKENNUKSET 1, 2 JA 3 SEKÄ PÄIVYSTYS (pysyvät rakennustunnukset: 55680, 56401, 56402, 52088):

Rakennuksessa toimii ympärivuorokautinen päivystyspoliklinikka, 5 vuodeosastoa sekä kuntoutus- ja tutkimustoimintaa. Rakennuksessa on 5 kerrosta, joista 4 on potilaskäytössä. Osa rakennuksen tiloista on suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla. Potilashuoneita ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla. Rakennuksen tilat on suojattu automaattisella paloilmoittimella (osoitteellinen) ja rakennuksessa on osastokohtaiset näyttölaitteet ja käytävänäytöt palohälytysten paikantamiseksi.

Osastot ovat erillisiä palo-osastoja ja ne on jaettu osiin potilashuoneittain. Vuodeosastoilla potilashuoneet ovat enimmillään kahden hengen huoneita. Päivystys- ja valvontaosastolla potilashuoneet ovat enimmillään 5-6 hengen huoneita. Potilaiden toimintakyky on eriasteisesti alentunut ja yli puolet hoidettavista tarvitsee hätätilanteissa poistumisessa apua. Potilaiden ja henkilökunnan määrä vaihtelee rakennuksessa vuorokauden aikojen välillä. Poistumisturvallisuuden arviointi on tehty evakuoinnin näkökulmasta haastavinta ajankohtaa tarkastellen (yöaika). Vähimmillään (yöaikana) rakennuksessa on 40 henkilökunnan jäsentä. Vuodeosastoilla on kussakin yöaikana 2 hoitajaa ja enimmillään 25 potilasta. Jokaiselta osastolta potilaiden evakuointi on mahdollista joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa sekä ylemmissä kerroksissa porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin.


RAKENNUS 18 (pysyvä rakennustunnus 17612):

Rakennuksessa 18 on ympärivuorokautista sairaalatoimintaa, neljä vuode- ja kuntoutusosastoa sekä yksi ympärivuorokautinen päihdevieroitusosasto. Rakennuksessa on lisäksi päivätoimintana fysioterapiaa ja toimintaterapiaa. Rakennuksessa on kaksi kerrosta ja rakennuksen tilat on suojattu automaattisella paloilmoittimella (osoitteellinen) ja rakennuksessa on osastokohtaiset näyttölaitteet ja käytävänäytöt palohälytysten paikantamiseksi. Vuodeosastoista kolme sijaitsee maantasolla ja yksi vuodeosasto sekä päihdekuntoutusosasto sijaitsevat rakennuksen toisessa kerroksessa. Osastot ovat erillisiä palo-osastoja ja ne on jaettu osiin potilashuoneittain. Potilashuoneet ovat enimmillään neljän hengen huoneita. Potilaiden evakuointi on mahdollista joko viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa sekä toisesta kerroksesta porrashuoneita käyttäen alempaan kerrokseen.

Potilaiden toimintakyky on eriasteisesti alentunut ja yli puolet hoidettavista tarvitsee hätätilanteissa poistumisessa apua. Potilasmäärältään suurimmassa palo-osastossa on enimmillään 25 potilasta. Henkilökunnan määrä vaihtelee rakennuksessa vuorokauden aikojen välillä. Poistumisturvallisuuden arviointi on tehty evakuoinnin näkökulmasta haastavinta ajankohtaa tarkastellen (yöaika). Yhdellä vuodeosastolla on yöaikana 5 hoitajaa ja muilla osastoilla on kussakin yöaikana 2 hoitajaa, joten vähimmillään (yöaikana) rakennuksessa on 13 henkilökunnan jäsentä.


JOHTOPÄÄTÖKSET:

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävä seuraavilla perusteluilla:

- Vuodeosastot ovat erillisiä palo-osastoja, jotka on osiin jaettu potilashuoneittain
- Rakennukset on suojattu automaattisella paloilmoittimella ja rakennuksissa on osastokohtaiset näyttölaitteet, jotka mahdollistavat palon nopean paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen varhaisessa vaiheessa
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon, riittävään määrään ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet

Koska kaikkia tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius, osastojen sekä rakennusten väliset avustusjärjestelyt sekä nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä palo- ja poistumisturvallisuudelle. Rakennusten sekä osastojen väliset avustusjärjestelyt on perehdytettävä henkilökunnalle ja niitä on harjoiteltava säännöllisesti. Koska rakennuksen 18 poistumisturvallisuuden riittävä taso yöaikaan perustuu osin rakennuksesta 1, 2 ja 3 apuun tulevaan henkilökunnan toimenpiteisiin, tulee kohteessa kiinnittää erityistä huomiota rakennusten välisten hälytysten ja toimintamallien mahdollisimman sujuvaan toimivuuteen, niiden säännölliseen harjoitteluun ja ylläpitoon.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätiedot

Sami Mård, palotarkastaja, puhelin: 31030128

sami.mard(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Yleiset ehdot (2017).pdf

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toiminnanharjoittaja

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro