Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

 

21.08.2019

 

 

 

 

Pelastuskomentaja

 

 

 

 

31 §

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle

HEL 2019-008826 T 03 01 01

Viite: Helsingin hallinto-oikeus, lähete 12317/19, 10.7.2019, 04053/19/1601

Päätös

Pelastuskomentaja päätti antaa Helsingin hallinto-oikeudelle seuraavan lausunnon:

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen lausunto

Pelastuslaitos katsoo, että valituksessa ei ole esitetty mitään sellaista uutta asiaan vaikuttavaa seikkaa, jonka perusteella tässä asiassa aiemmin annettua pelastusviranomaisen määräystä tulisi muuttaa.

Valittajan esittämät vaatimukset on hylättävä perusteettomina ja pelastusviranomaisen antama korjausmääräys ”Autopaikalta on poistettava siellä säilytettävä palava irtaimisto” on pidettävä voimassa.

Pelastuslain 9 §:n 1 momentin mukaan rakennuksen omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan huolehdittava siitä, että rakennus, rakennelma ja sen ympäristö pidetään sellaisessa kunnossa, että:
1) tulipalon syttymisen, tahallisen sytyttämisen sekä leviämisen vaara on vähäinen;
2) rakennuksessa olevat henkilöt pystyvät tulipalossa tai muussa äkillisessä vaaratilanteessa poistumaan rakennuksesta tai heidät voidaan pelastaa muulla tavoin;
3) pelastustoiminta on tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa mahdollista;
4) pelastushenkilöstön turvallisuus on otettu huomioon.

Pelastuslain 9 §:n 2 momentin mukaan helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä niin, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu.

Pelastuslain 14 §:n 1 momentin mukaan rakennuksen omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan:
1) ehkäistävä tulipalojen syttymistä ja muiden vaaratilanteiden syntymistä;
2) varauduttava henkilöiden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa;
3) varauduttava tulipalojen sammuttamiseen ja muihin sellaisiin pelastustoimenpiteisiin, joihin ne omatoimisesti kykenevät;
4) ryhdyttävä toimenpiteisiin poistumisen turvaamiseksi tulipaloissa ja muissa vaaratilanteissa sekä toimenpiteisiin pelastustoiminnan helpottamiseksi.

Pelastuslain 81 §:n 1 momentin mukaan, jos alueen pelastusviranomainen valvontatehtävää suorittaessaan havaitsee puutteita tässä laissa säädettyjen velvoitteiden toteuttamisessa, pelastusviranomaisen on määrättävä ne korjattaviksi. Jos puutteita ei voida heti korjata, korjaamiselle tulee antaa määräaika.

Palotarkastuksessa on kohteen luonne huomioon ottaen erityisesti kiinnitettävä huomiota palo- ja henkilöturvallisuuden osalta kohteen huoltoon ja kunnossapitoon sekä tuhopolttojen ennalta ehkäisemisen ja vahinkojen rajoittamisen osalta tavaroiden ja jätteiden varastointiin.

Palotarkastaja suoritti 2.7.2019 ylimääräisen palotarkastuksen Asunto Oy Näyttelijäntie 14:n (Näyttelijäntie 14, 00400 Helsinki) ajoneuvosuojassa. Tarkastus koski taloyhtiön autosuojassa sijaitsevaa valittajan hallitsemaa autopaikkaa numero 12. Palotarkastuksessa todettiin, että autopaikalla säilytettiin peräkärryä, kiinteitä hyllyjä, erilaisia kemikaaleja sekä muuta palavaa materiaalia.

Tarkastuksesta kirjoitettiin palotarkastuspöytäkirja n:o 76272, joka toimitettiin valittajalle. Palotarkastuspöytäkirjassa määrättiin, että autopaikalta on poistettava siellä säilytettävä palava irtaimisto.

Pelastuslaitoksen linjauksen mukaan ajoneuvosuojat ovat vain ajoneuvojen säilyttämistä varten ja. Käytäntö, joka perustuu pelastuslakiin ja rakennusmääräyksiin, on kirjattu pelastuslaitoksen sisäiseen ohjeeseen seuraavasti: Yli 60 m2 ajoneuvosuojassa saa säilyttää vain ajoneuvoja. Tulipalotilanteessa palava materiaali mahdollistaa tulipalon kehittymisen tavalla, jota ajoneuvosuojaa ei ole suunniteltu kestämään. Liitteenä on Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen sisäinen autosuojien paloturvallisuutta koskeva toimintaohje sekä sen soveltamista koskeva Esitys yksikköohjeeksi 20.4.2004.

Korjausmääräys on annettu siksi, että palava irtaimisto lisää kohteen palokuormaa ja aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Pelastuslain säädökset ovat niin viranomaista kuin kiinteistön omistajaa ja haltijaakin velvoittavia. Pelastusviranomainen on voinut antaa korjausmääräyksen palavan irtaimiston osalta.

Korjausmääräyksen antamiseen ei vaikuta se kuuluuko autosuojan kunnossapitovastuu yhtiölle vai osakkaalle. Korjausmääräys ei ole ollut kohtuuton. Korjausmääräyksen mukaiset toimenpiteet on määrätty suoritettavaksi 2.9.2019 mennessä. Määräaika on ollut kohtuullinen. Toimintaa ei ole keskeytetty.

Pelastusviranomainen on liitteenä olevilla pöytäkirjoilla numerot 73433, 74586 ja 75928 velvoittanut Asunto Oy Näyttelijäntie 14 poistamaan autosuojatilaan kuulumattoman palavan materiaalin katsoen korjausmääräyksen velvoittavan myös osakkaita.

Ajoneuvosuojan omistajalla /haltijalla on halutessaan mahdollisuus rakennusluvanvaraisesti rakentaa ajoneuvosuojaan keskitetty ja osastoitu varastotila palavan irtaimiston säilytystä varten.

Tiedot korjausmääräyksen tiedoksiannosta:
3.7.2019 päivätty pöytäkirja nro 76272 liitteineen (valitusosoitus) on lähetetty valittajalle postitse 3.7.2019. Valittajan on katsottava saaneen pöytäkirjan tiedoksi 10.7.2019, jollei muuta näytetä.

Valituksenalainen pöytäkirja ja valitusosoitus sekä valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat ovat liitteenä.

Lausunto liitteineen toimitetaan Helsingin hallinto-oikeuden kirjaamoon.

 

Lisätiedot

Tomi Kuula, lakimies, puhelin: 310 30040

tomi.kuula(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin hallinto-oikeuden lausuntopyyntö ja alkuperäiset asiakirjat

2

Valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 112

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

http://www.hel.fi/www/pela/fi