Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

 

26.10.2017

 

 

 

 

Pelastuskomentaja

 

 

 

 

28 §

Helsingin pelastuslaitoksen lausunto Helen Oy:n Vuosaaren voimalaitosalueelle suunnittelemasta monipolttoainelämpökeskuksesta

HEL 2017-010140 T 09 00 00

5417/36/2017

Lausunto

Helsingin pelastuslaitos kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto mahdollisimman aikaisessa vaiheessa suunnittelua ja pääsystä mukaan huomioimaan turvallisuusnäkökohtia.

Helsingin pelastuslaitos ei näe estettä voimalaitosalueen kehittämiselle ja lisärakentamiselle, mutta pelastuslaitos haluaa tuoda tietyt turvallisuusnäkökohdat ja operatiivisen toiminnan mahdollisuudet esiin tässä vaiheessa.

Helsingin pelastuslaitos pyytää, että suunnittelua ja toteutusta tehdään tiiviissä yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa.

Lausunnon perustelut

Pyydämme Tukesia ja suunnitelman jatkokäyttäjiä huomioimaan, että LIITE 3 dokumentissa mainittu lähin asuinalue ei ole 700 metrin etäisyydellä vaan uudesta sijoituksesta 500 metrin etäisyydellä.

Suuronnettomuusvaarojen arviointia tulisi täydentää vielä huomioiden pellettikäyttö, jolloin jatkosuunnittelussa huomioidaan räjähdysvaara ja lisätään tarvittava turvallisuustekniikka.

Rakennuksen 6 (KPA-varasto, A-varasto) tulipalo on arvioitu merkittäväksi riskiksi ja sen palo leviäisi siiloon sekä katuverkoston alueelle (lämpösäteily). Samoin sen palokaasujen AEGL-2 10 min leviäisi 450 metriä kyseisellä tuulennopeudella laskettuna. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat 500 metrin päässä ja tämän tulisi huomioida mahdollisuuksien mukaan tarkemmin. Vuosaaren suunnitellun
uuden voimalaitoksen viereinen katuverkosto risteyksineen on kriittinen, koska se muodostaa satamaan johtavan toisen pääreitin (sisään / ulos). Jos Vuosaaren tietunneli on onnettomuustilanteessa suljettava esimerkiksi tulipalon aiheuttaman savunmuodostuksen takia, sataman raskasliikenne joudutaan ohjaamaan kiertoteille sekä seisakkeille. Mahdolliset liikenneruuhkaumat vaikeuttavat alueen evakuointia sekä pelastustoimen omaa liikennettä. Liikenteen ohjaus sitoo paljon viranomaisresursseja ja on hidasta järjestää.
 
Voimalaitosalueen tarkemmassa suunnittelussa tulee huomioida, että pelastustoimella on nykyisellä ja tulevalla kalustolla mahdollista operoida voimalaitosalueella (riittävä teiden kantavuus, leveys, kääntösäteet sekä siltojen alitus).

Alueella tulee huolehtia riittävästä sammutusveden saannista ja rakentaa vesiasemat pelastustoimen käyttöön.

Sammutusveden talteenotto tulee suunnitella ja rakentaa huomioiden pitkäkestoiset jäähdytys- ja vesivalelutarpeet.

Myöhemmässä suunnitteluvaiheessa ja riittävän aikaisin tulee palotekninen suunnitelma laatia ja hyväksyttää pelastuslaitoksella. Asioiden esittelemiseksi tulee järjestää riittävä määrä ennakkoneuvotteluja.

Lisätiedot

Markus Latva-aho, johtava palotarkastaja, puhelin: 31030326

markus.latvaaho(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helen Oy

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Tukes, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

http://www.hel.fi/www/pela/fi