Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

 

16.10.2017

 

 

 

 

Pelastuskomentaja

 

 

 

 

23 §

Oikaisuvaatimus erheellisen paloilmoituksen laskusta

HEL 2017-011040 T 09 05 00

Oikaisuvaatimus koskien Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen 23.08.2017 määräämää maksua

Päätös

Pelastuskomentaja päätti hylätä Hilton Helsinki Kalastajatorppa/ Scandic Hotels Oy:n oikaisuvaatimuksen Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen 23.08.2017 määräämästä maksusta, laskun numero 701020939.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksen esittäjä on vaatinut, että lasku on kumottava. Perusteluna on esitetty, että kyseessä on ollut ennalta arvaamaton vika paloilmaisimessa ja että kyseessä oleva paloilmoitin on huollon piirissä. Antureiden likaisuusarvot käydään läpi kaksi kertaa vuodessa ja anturit uusitaan tarvittaessa vuosihuollon yhteydessä. Oikaisuvaatimuksen esittäjän mukaan kyseessä ei ole huollon laiminlyönti vaan muu ennalta arvaamaton vika.  Vuosihuollot suorittaa ulkopuolinen laitevalmistaja ja viimeisin huoltokäynti on suoritettu 7.3.2017.  Siksi lasku on kumottava.

Päätöksen yksityiskohtaiset perustelut

Pelastuslain 96 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan pelastuslaitos voi periä maksun tehtävästä, jonka on aiheuttanut hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuva erheellinen toiminta. Pykälän 2 momentin mukaan perittävien maksujen suuruudesta päättää alueen pelastustoimi hyväksymässään taksassa. Alueen pelastustoimen tulee määrätä suoritteistaan perimänsä maksut siten, että ne vastaavat suuruudeltaan enintään suoritteen tuottamisesta alueen pelastustoimelle aiheutuneiden kokonaiskustannusten määrää. Pykälän 3 momentin mukaan edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun maksun perimisen edellytyksenä on, että paloilmoitin on aikaisemmin aiheuttanut erheellisen hälytyksen ja alueen pelastusviranomainen on kirjallisesti kehottanut kohteen omistajaa, haltijaa tai toiminnanharjoittajaa korjaamaan sen. Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu maksu saadaan periä kohteen omistajalta, haltijalta tai toiminnanharjoittajalta.

Sisäasiainministeriön pelastusosasto on antanut 23.6.2011 päivätyn muistion SM088:00/2008 erheellisten paloilmoitusten maksullisuudesta. Muistion mukaan erheellinen automaattinen paloilmoitus on onnettomuus tai tehtävä, jossa PRONTOn onnettomuusselosteella onnettomuustyyppinä 1, 2 tai 3 on automaattisen paloilmoittimen tarkastus- ja varmistustehtävä ja jossa yhtenä onnettomuustyyppinä ei ole tulipalo, räjähdys/räjähdysvaara, vaarallisten aineiden aiheuttama onnettomuus tai rakennuspalovaara. Myös paloilmoittimen välittämät vikailmoitukset, joissa hätäkeskus lähettää pelastuslaitoksen tarkastamaan tilanteen, luetaan erheellisiksi automaattisiksi paloilmoituksiksi. Automaattisen paloilmoittimen tarkastus- ja varmistustehtävistä täytettävällä PRONTOn onnettomuusselosteella yksilöidään tarkastus- ja varmistustehtävän syy. Maksu voidaan periä, mikäli paloilmoitin on aiheuttanut toistuvasti erheellisiä paloilmoituksia, vaikka paloilmoitusten syyt olisivat joka kerralla erilaisia tai jäisivät tuntemattomiksi.

Helsingin kaupungin pelastuslautakunta on 30.8.2011 tekemällään päätöksellä, § 111, päättänyt, että pelastuslaitos perii maksun toistuvista aiheettomista paloilmoittimien hälytyksistä (Erheellisistä paloilmoituksista tiedottaminen ja laskuttaminen Helsingin pelastuslaitoksella sekä PELASTUSLAITOKSEN LASKUTUSTAKSAT 1.1.2013 ALKAEN). Päätöksessä on todettu, että automaattisten paloilmoittimien hälytyksistä suurin osa on erheellisiä. Erheelliset hälytykset aiheuttavat hälytysajona tarpeetonta riskiä ja yksiköt ovat poissa valmiudesta todellisiin onnettomuustilanteisiin. Päätöksen mukaan laskutettavia erheellisten hälytysten perusteita ovat mm. ilmaisinvika paloilmoitin- tai sammutuslaitteistossa tai muut syyt, jotka johtuvat kiinteistön toiminnasta tai huolimattomuudesta.

Maksu peritään kolmannesta ja sitä seuraavista erheellisistä paloilmoituksista, jotka tapahtuvat samassa kohteessa kahdentoista kuukauden kuluessa. Perittäväksi maksuksi on päätetty 690 euroa kutakin erheellistä paloilmoitusta kohden.

Erheellisten palohälytysten laskujen lähettäminen perustuu edellä mainittuun lainvoimaiseen pelastuslautakunnan hallintopäätökseen. Laskujen saatteissa yksilöidään laskutettavat hälytystehtävät ja niiden syyt. Laskun saatteessa ilmoitetaan maksun perusteena oleva pelastuslautakunnan taksapäätös ja eritellään erheellisten paloilmoitusten yksilöintitiedot sekä laskutettavat erheelliset paloilmoitinhälytykset.

Kohteeseen on lähetetty korjauskehotus 30.05.2017, koska kohteesta on tullut toistuvasti erheellisiä paloilmoituksia.  30.05.2017 jälkeen kohteesta on tullut kolme erheellistä paloilmoitusta, joista kaksi on tullut korjauskehotuksessa mainitun suoja-ajan puitteissa. Näissä erheellisissä paloilmoituksissa on syynä ruoan valmistus (20.05.2017) sekä anturivika (14.06.2017). Oikaisuvaatimuksen kohteena olevan hälytyksen (01.08.2017) on myös aiheuttanut anturivika.

Sisäasiainministeriön mukaan maksu voidaan periä, mikäli paloilmoitin on aiheuttanut toistuvasti erheellisiä paloilmoituksia.

Pelastuslautakunta on puolestaan päättänyt, että ilmaisinvika paloilmoitin- tai sammutuslaitteistossa on erheellinen paloilmoitus ja siten siitä voidaan periä maksu.

Edellä mainittuun nähden ja ottaen lisäksi huomioon pelastuslain 4 §:ssä määritetty huolehtimisvastuu ja muutoin asiassa esitetty selvitys, Helsingin kaupungin pelastuslaitos on voinut pelastuslain 96 §:n mukaisesti periä maksun oikaisuvaatimuksen alaisesta erheellisestä hälytyksestä. 

Lisätiedot

Sakari Hynynen, palotarkastaja, puhelin: 31030127

sakari.hynynen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

http://www.hel.fi/www/pela/fi