Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

 

25.09.2017

 

 

 

 

Pelastuskomentaja

 

 

 

 

19 §

Helsingin pelastuslaitoksen lausunto asiasta " Kansallinen CBRNE-strategia 2017"

HEL 2017-008942 T 09 00 00

Sisäministeriön lausuntopyyntö 7.8.2017 SM17182541

Päätös

Helsingin kaupungin pelastuslaitos on tutustunut Sisäministeriön johdolla laadittuun kansallisen CBRNE-strategian luonnokseen ja antaa lausuntonsa tässä asiakirjassa.

Yleisiä havaintoja strategialuonnoksesta:

CBRNE-tilanteiden määrittelyn osalta olisi syytä erottaa onnettomuustilanteet ja tahalliset iskut. Onnettomuustilanteet ovat lähtökohtaisesti vaarallisten aineiden onnettomuuksia eikä CBRNE -tilanteita. Rajaus on tärkeä, koska strategian olisi syytä keskittyä vain tahallisiin rikollisissa aikeissa tapahtuviin tilanteisiin.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen näkemyksen mukaan tahattomista CBRNE-tilanteista tulisi puhua nimenomaan vaarallisten aineiden onnettomuuksina. Nyt strategialuonnoksessa puhutaan sekä tahattomista CBRNE-tilanteista että vaarallisten aineiden onnettomuuksista, mikä on omiaan hämärtämään käsitemaailmaa ja liittyy olennaisesti kokonaisuuden ohjaamiseen.

Yksityiskohtaiset havainnot:

Kohta 1 strategian tavoite:

Helsingin kaupungin pelastuslaitos esittää, että ensimmäinen kappale täydennetään lisäämällä ”uhka-ja”-sanapari viimeiseksi ennen vaaratilanteita-sanaa. Ehdotettu lausemuotoilu: ”CBRNE-uhalla tarkoitetaan kemiallisista aineista (C), biologisista taudinaiheuttajista (B), radioaktiivisista aineista (R) ja ydinaseista (N) sekä räjähteistä (E) sekä näitä koskevan tietotaidon väärinkäytöstä johtuvia uhka- ja vaaratilanteita.”

Kohta 3 CBRNE-toimintaympäristö ja CBRNE-uhat:

Sivulla 14 puhutaan siitä, miten pienetkin räjähdysainemäärät voivat aiheuttaa merkittävää tuhoa pehmeissä kohteissa. Helsingin kaupungin pelastuslaitos haluaa kiinnittää huomion siihen, onko mielekästä puhua pehmeistä kohteista strategiassa ilman että pehmeää kohdetta määritellään sen tarkemmin? Mitä tarkoitetaan pehmeällä kohteella tässä yhteydessä?

Lisäksi Helsingin kaupungin pelastuslaitos esittää, että sivun 14 viimeisen kappaleen viimeinen lause muutetaan muotoon:” Räjähteitä voidaan käyttää myös muiden CBRN-aineiden levittämiseen”

Kohta 4 CBRNE-uhkien ennaltaehkäisyn ja torjunnan toteutus:

Sivu 15

Leipätekstissä voisi Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen näkemyksen mukaan mainita, että eri viranomaiset sekä niiden roolit ja vastuut on kuvattu liitteessä 1.

Sivu 16

Helsingin kaupungin pelastuslaitos esittää, että viestinnästä kertova kappale täydennetään seuraavaan muotoon: ”Viestinnällä varmistetaan CBRNE-aineisiin ja tilanteeseen liittyvä oikeanlaatuinen, kohdennettu ja oikea-aikainen tieto sekä viranomaiselle että väestölle. Tällä tavoin varmistetaan ja mahdollistetaan oikeat suojaustoimenpiteet sekä estetään lisävahinkoja ja psykologisia vaikutuksia. Tehokkaalla ja oikeantyyppisellä viestinnällä helpotetaan ensihoidon ja muiden yhteiskunnan järjestelmien turhaa kuormittumista tilanteen aikana ja jälkeen.”

Kohta 5 Kehittämiskohteet ja vaadittavat toimenpiteet:

Sivu 17

Kohdassa 5.1 puhutaan maakunnallisesta ohjauksesta ja sen parantamisesta. Olisiko tarkoituksenmukaisempaa puhua maakunnallisen sijaan esimerkiksi alueellisesta ohjauksesta ja yhteistyöstä.

Sivu 20

Kohdassa 5.7 puhutaan tilanteen hallinnasta ja palauttamisesta normaaliksi. Pelastuslaitoksen näkemyksen mukaan jälkivaiheen toimenpiteisiin ja vastuisiin tulisi myös kiinnittää huomiota. Tilanteen hallinta-käsitteen lisäksi jälkivaihe, erityisesti RN-tilanteissa olisi hyvä huomioida.

Sivu 21

Helsingin kaupungin pelastuslaitos esittää, että kohdan 5.8 leipätekstiä voisi vielä täydentää seuraavaan muotoon: ”Asianmukaisella viestinnällä annetaan ajantasaista ja oikeaa tietoa tapahtuneesta ja sen vaikutuksista, ehkäistään väärän tiedon leviämistä ja tuetaan tilanteen hallintaa sekä operatiivista viranomaistoimintaa. Samalla pyritään pienentämään yhteiskunnan eri järjestelmiin kohdistuvaa painetta.”

Kohta Liite 1:

Pelastustoimen vastuualuekuvaus:
CBRNE-toimintaa varten pelastuslaitos on tehnyt erillisen suunnitelman, jossa on huomioitu CBRNE-riskit, esitetty eri tilanteiden vaatimat toimenpiteet.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos esittää huomionaan, että mikäli tässä yhteydessä CBRNE-tilanteella tai toiminnalla tarkoitetaan myös tahattomia eli vaarallisten aineiden onnettomuuksia, alueellinen riskianalyysi joka ohjaa varautumista on tehty. Rikollisia tai tahallisia CBRNE-tilanteita tai toimintaa varten riskianalyysiä ei ole tehty.

Lisätiedot

Andreas Schneider, varautumispäällikkö, puhelin: 310 31220

andreas.schneider(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sisäministeriö

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

http://www.hel.fi/www/pela/fi