Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunkiympäristön toimiala

 

 

Pelastuslaitos

 

 

 

22.06.2017

 

 

 

 

Pelastuskomentaja

 

 

 

 

8 §

Helsingin pelastuslaitoksen lausunto koskien Trafin lausuntopyyntöä Eteläsataman vaarallisten aineiden turvallisuusselvityksestä ja sisäisestä pelastussuunnitelmasta

HEL 2017-006532 T 09 00 00

Lausunto

Eteläsataman vaarallisten aineiden turvallisuusselvitys ja sisäinen pelastussuunnitelma täyttävät pääsääntöisesti lainsäädännön vaatimukset.

Lausunnon perustelut

Pelastuslaitos on havainnut muutamia kehittämisehdotuksia toiminnanharjoittajalle.

Palotarkastusten yhteydessä (2008-2014) annetuista korjausmääräyksistä 25% koski poistumisteiden merkitsemistä, opasteiden korjausta / -lisäystä. Erityisesti on huomioitavaa, että peräkkäisissä tarkastuksissa on annettu samasta asiasta korjausmääräyksiä.

Suurista matkustajamääristä johtuen ja erityisesti hetkellisten matkustajamäärien noustessa noin 6000:een matkustajaan, on poistumisteiden opastuksella erityisen tärkeä osuus mahdollisen evakuoinnin sujuvalle ja nopealle onnistumiselle (tulipalo tai muu onnettomuus sisätiloissa).

Lainsäädäntö asettaa poistumisteiden opasteille ja niiden määrälle minimivaatimukset. Pelastuslaitos suosittelee toiminnanharjoittajaa kiinnittämään erityistä huomiota poistumisteiden opasteiden huolto- ja kunnossapitoon. Pelastuslaitos suosittelee opasteiden uusimisien yhteydessä suurempikokoisia ja valaistuja opasteita, jotka ovat helpommin havaittavissa.

Vaarallisten aineiden onnettomuus satama-alueella vaatii toiminnanharjoittajien koordinoitua yhteistoimintakykyä ja valmiutta omatoimisesti aloittaa toimenpiteet ennen pelastustoimen saapumista. Pelastustoimen saapuminen paikalle ja tehokkaan pelastustoiminnan aloittaminen kestää vähintään 15 minuuttia. Tällöin korostuu sataman aloittamat torjunta- ja evakuointitoimenpiteet. Satamalla tulee olla riittävä torjuntakalusto ja suunniteltu malli niiden käyttöön. Pelastuslaitos voi yhdessä toiminnanharjoittajan kanssa kehittää ja arvioida mallia. (Toimintaa tullaan kehittämään myös syksyllä 2017 Vuosaaren sataman suuronnettomuusharjoituksessa).

Onnettomuustilanteissa evakuointiin ja viestintään voitaisiin käyttää tehokkaammin olemassa olevia viestintäjärjestelmiä sekä kehittää ryhmätekstiviestipalvelua ja lisätä esimerkiksi sataman alueelle valopylväisiin vilkkuvalot sekä kaiuttimet, joita voidaan käyttää evakuoinnissa ja sisällesuojautumiskäskyn antamisessa.

Lausuntopyynnön liitteissä olleissa dokumenteissa esitettiin vaarallisten aineiden viipymäksi satamassa:
” Vaarallisten aineiden keskimääräinen viipymä satama alueella on maksimissaan muutamia tunteja.”.
Sataman hinnaston mukaan vaarallisia aineita voi säilyttää yli 6 vrk alueella. Mikäli aineita varastoidaan tai säilytetään satama-alueella pidempiaikaisesti tulee niihin kiinnittää erityistä huomiota ja laatia suunnitelma vaarallisten aineiden varastointiin tai säilytykseen.

Lisätiedot

Markku Ukkonen, palotarkastaja, puhelin: 31030326

markku.ukkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Liikenteen turvallisuusvirasto

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2200

Kansakoulukatu 3

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566