Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunginkanslia

 

 

Strategiaosasto

 

 

 

04.11.2022

 

 

 

 

Strategiajohtaja

 

 

 

 

68 §

Osallistuminen EU:n Interreg Central Baltic -ohjelman rahoitushakuun hankkeella "CITYAM – Preparing cities for sustainable Urban Air Mobility"

HEL 2022-012082 T 02 05 02

Päätös

Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen kuntarahoittajana Euroopan unionin Interreg Central Baltic -ohjelman rahoitushakuun Forum Virium Helsinki Oy:n hankehakemuksessa    ”CITYAM – Preparing cities for sustainable Urban Air Mobility”.

Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston yrityspalvelut-yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa todeten, että Helsingin kuntarahoitusosuuteen, enintään 160 000 euroa, varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04.

Päätöksen perustelut

Hankkeessa "CITYAM – Preparing cities for sustainable Urban Air Mobility" tavoitteena on muun muassa integroida urbaani ilmaliikenne (Urban Air Mobility) paremmin osaksi kaupunkisuunnittelua, lisätä kansalaisten sekä kaupungin virkamiesten tietoisuutta asiasta sekä lisätä intermodaalisuutta. Helsingin kaupunki osallistuu kuntarahoittajana Forum Virium Helsinki Oy:n koordinoimaan kansainväliseen hankkeeseen, joka on tarkoitus toteuttaa vuosien 2023–2025 aikana.

Forum Virium Helsinki Oy on esittänyt, että Helsingin kaupunki osallistuisi kuntarahoittajana CITYAM – Preparing cities for sustainable Urban Air Mobility -hankkeeseen, jolle haetaan rahoitusta Euroopan unionin Interreg Central Baltic -ohjelmasta. Urban Air Mobility on nopeasti kasvava disruptiivisen innovoinnin ala niin ilmailun kuin myös liikkuvuusjärjestelmien ja kaupunkisuunnittelun osalta. CITYAM-hankkeessa keskitytään siihen, miten nämä uudet teknologiat ja ratkaisut voivat tulla osaksi perinteisiä kaupunkiliikennejärjestelmiä. Hankkeen tavoitteena on Urban Air Mobilityn parempi integrointi kaupunkisuunnitteluun, valmiuksien kehittäminen ja tietoisuuden lisääminen kansalaisten sekä kaupungin virkamiesten keskuudessa sekä intermodaalisuuden lisääminen.

Hankkeessa muun muassa kehitetään päätöksentekovälineitä, jotka auttavat kaupunkeja valmistautumaan tulevaisuuteen, jossa kaupunkien ilmaliikenne (Urban Air Mobility) on yleistä ja tuetaan paikallisviranomaisia kaupunkien ilmaliikennepalvelujen kehittämisessä, testaamisessa, hankinnoissa ja käyttöönotossa osana nykyistä liikennejärjestelmää. Lisäksi kaupungin yksiköiden välistä vastuunjakoa mallinnetaan ja matalampaa ilmatilaa arvioidaan täysin uutena kaupunkisuunnittelualueena. Yhtenä toimenpiteenä on myös digitaalisen kaksosten ja kaupunkien ilmaliikenteen kehittämisen integrointi; tavoitteena on varmistaa, että asiaankuuluvat olemassa olevat välineet ja tietolähteet ovat löydettävissä, saatavilla ja oikeassa muodossa. Lisäksi hankkeessa toteutetaan yhteisiä pilotteja, joista saatuja oppeja toistetaan muissa partnerikaupungeissa.

CITYAM-hanke tukee Helsingin kaupunkistrategian painopisteitä älykkäät liikenneratkaisut ovat sujuvan arjen perusta sekä älykästä Helsinkiä johdetaan tiedolla ja digitalisaatiota hyödyntäen. Lisäksi se tukee Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelmaa.

Hankkeen hakijana ja hallinnoijana toimii Forum Virium Helsinki Oy ja osatoteuttajina ovat Aalto-yliopisto, Maanmittauslaitos, Hamburg Aviation Cluster, Hamburg Authority for Economy and Innovation BWI, Tukholman kaupunki, Kista Science City, KTH Royal Institute of Technology, Tarton kaupunki, TalTech, Estonian Aviation Cluster sekä Riian ja Gdanskin kaupungit. Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat    3 717 080 euroa, josta EU-tuen osuus on noin 2 974 000 euroa. Forum Virium Helsingin osuuden budjetti on arviolta 800 000 euroa, jolle saadaan tukea noin 640 000 euroa. Helsingin kaupungin osuus vastinrahoituksena on enintään 160 000 euroa. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosina 2023–2025.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta. Kansliapäällikkö on päätöksellään 4.8.2021 § 164 siirtänyt toimivallan strategiajohtajalle, joka tekee päätökset miljoonaan euroon asti.

Lisätiedot

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36685

anna.lehtovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

FVH:n esitys hankkeesta CITYAM

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Forum Virium Helsinki Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566