Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunginkanslia

 

 

Strategiaosasto

 

 

 

07.10.2022

 

 

 

 

Strategiajohtaja

 

 

 

 

65 §

Osallistuminen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman kestävän kaupunkikehittämisen ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen rahoitushakuun hankkeessa ”Digital Creative Helsinki and Beyond”

HEL 2022-010975 T 02 05 02

Päätös

Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen päätoteuttajana Euroopan unionin Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 - alue- ja rakennepolitiikan ohjelman kestävän kaupunkikehittämisen ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen rahoitushakuun hankkeessa ”Digital Creative Helsinki and Beyond (DLA)”.

Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston yritysten toimintaympäristöt -yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten, että Helsingin osahankkeen kustannuksiin enintään 937 407 euroa varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Määrärahalle saadaan EU:n ja valtion tukea yhteensä arviolta 562 444 euroa, jolloin keskitetystä hanketoiminnasta katettavaksi omarahoitusosuudeksi jää enintään 374 963 euroa.

Päätöksen perustelut

DLA-hankkeessa hyödynnetään pääkaupunkiseudun kaupunkien ja korkeakoulujen yhteistyötä, osaamista ja resursseja yhteisen lisäarvon synnyttämiseksi aloittelevien ja kansainvälistä kasvua tavoittelevien digitaalisten luovien alojen yritysten tukemisessa, mikä heijastuu erityisesti pääkaupunkiseutuun ja koko Suomeen uutena, kansainvälisesti kilpailukykyisenä liiketoimintana ja työpaikkoina. Helsingin kaupunki osallistuu hankkeeseen päätoteuttajana, ja hanke on tarkoitus toteuttaa vuosien 2023–2025 aikana.

Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto on esittänyt Helsingin kaupungin osallistumista päätoteuttajana EU:n Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027- alue- ja rakennepolitiikan ohjelman kestävän kaupunkikehittämisen ja innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen rahoitushakuun hankkeessa ”Digital Creative Helsinki and Beyond”. Haussa haetaan hankkeita ohjelman toimintalinjaan 1 Innovatiivinen Suomi ja sen erityistavoitteisiin 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen sekä 1.3 Pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantaminen.

DLA-hankkeessa vahvistetaan digitaalisten luovien alojen (kuten AV, XR, 3D, peli, musiikki ja fiktio) kautta syntyvää teknologiaa ja osaamista poikkileikkaavasti eri toimialojen (esim. tuotannollinen toiminta, ICT-ala, terveys ja hyvinvointi, rakennettu ympäristö) liiketoiminnan vahvistamiseksi ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien synnyttämiseksi. Yhdessä hankekumppaneiden ja muiden alan toimijoiden kanssa kootaan ja viedään systemaattisesti eteenpäin pääkaupunkiseudun digitaalisten luovien alojen yhteisöä ja vahvistetaan entisestään kaupungin kokeilualustatoimintaa uusien innovaatioiden tueksi. Hankkeen puitteissa yrityksille tarjotaan erilaisia asiantuntijapalveluita esimerkiksi rahoitus-, neuvonta- ja tukikanavien tunnistamiseen. Lisäksi hankkeessa toteutetaan kehittämispilotteja, joihin valitaan mukaan arviolta 25–30 yritystä, joiden liiketoiminnan kasvuun vaikuttaa tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa onnistuminen. Tärkeässä roolissa ovat myös erilaiset ammattilaistapahtumat sekä yritysten kansainvälisen verkostoitumisen tukeminen. Hankkeen myötä luovan talouden liiketoiminta- ja innovaatioympäristöt vahvistuvat ja kansainvälisten tekijöiden ja investoijien kiinnostus Helsinkiä kohtaan kasvaa.

Helsingin kaupunki toimii hankkeen päätoteuttajana ja lisäksi mukana ovat osatoteuttajina Aalto yliopisto sekä Metropolia ammattikorkeakoulu. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 1,9 miljoonaa euroa, josta tuen osuus on noin 1 140 000 euroa. Helsingin kaupungin osahankkeen kustannusarvio on 937 407 euroa, josta tuen osuus on 562 444 euroa. Helsingin omarahoitusosuudeksi jää 374 963 euroa. Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 1.1.2023–31.12.2025.

Kaupunkistrategian mukaan Helsinki on kasvun paikka. Elinkeinopolitiikan painopisteet toteuttavat tätä tavoitetta kehittämällä Helsinkiä osaajille ja yrityksille houkuttelevana paikkana, joka vetää puoleensa uusia ihmisiä, yrityksiä ja investointeja. DLA-hanke tukee painopistettä, jonka mukaan Helsingin vetovoima kestävän matkailun, kulttuurin ja tapahtumien kaupunkina vahvistuu. Painopisteen mukaan kaupunki huomioi, että monilla luovilla aloilla on merkittävä vaikutus kaupungin vetovoimaisuuden kehittämisessä. Kaupungilla on esimerkiksi selkeä rooli audiovisuaalisten toimialojen edistämisessä. Lisäksi kaupunki edistää uusien ratkaisujen ja tuotteiden kehittämistä ja kokeiluja matkailu-, tapahtuma-, kulttuuri- ja laajemmin luovilla aloilla niiden kilpailukyvyn kehittämiseksi sekä tukee eri toimialoilla työskentelevien yritysten verkostoitumista ja uutta luovaa yhteistyötä.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta. Kansliapäällikkö on päätöksellään 4.8.2021 § 164 siirtänyt toimivallan strategiajohtajalle, joka tekee päätökset miljoonaan euroon asti.

Lisätiedot

Taina Seitsara, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36322

taina.seitsara(a)hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36685

anna.lehtovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Hanketiivistelmä DLA

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566