Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunginkanslia

 

 

Strategiaosasto

 

 

 

28.04.2022

 

 

 

 

Strategiajohtaja

 

 

 

 

40 §

Kaupunginkanslian strategiaosaston kaupunkistrategiayksikön virkasuhteen täyttäminen

HEL 2022-005926 T 01 01 01 01

Päätös

 

Strategiajohtaja päätti ottaa yleisesikuntaupseeri Minna Liimataisen turvallisuus- ja valmiuspäällikön virkaan 1.5.2022 lukien 5500 euron tehtäväkohtaisella palkalla. Virassa on kuuden kuukauden koeaika.

Päätöksen perustelut

Valmiuspäällikön virka tuli avoimeksi 10.1.2022 alkaen. Virka oli julkisesti haettavana 23.2.-10.3.2022. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin rekrytointisivuilla osoitteessa helsinkirekry.fi sekä TE-palveluissa, Monsterit.fi:ssä, Duunitorissa ja LinkedIn –verkkopalveluissa.

Turvallisuus- ja valmiuspäällikön virka sijoittuu kaupunginkanslian strategiaosaston kaupunkistrategiayksikköön turvallisuus- ja valmiustiimiin. Kaupunginkanslian toimintasäännön 5. luvun 5.1. kappaleen mukaan kaupunkistrategiayksikön vastuulla ovat kaupunkistrategiaprosessin toimeenpano, seuranta ja kehittäminen, strategisen suunnittelun tuki, osaltaan johtamisjärjestelmän kehittäminen, kaupungin strategisten etujen ja tavoitteiden edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti kaupungin edunvalvontaa kehittämällä ja koordinoimalla, kaupunkiyhteinen riskienhallinnan kehittäminen sekä turvallisuuden ja varautumisen kaupunkitasoinen ohjaaminen.

Turvallisuus- ja valmiuspäällikkö vastaa Helsingin kaupunkiturvallisuudesta, varautumisesta ja organisaatioturvallisuuden kaupunkitasoisesta ohjaamisesta. Virassa toimitaan esihenkilönä kaupunginkanslian strategiaosaston turvallisuus- ja valmiustiimille, sekä työskennellään viranomaisten ja sidosryhmien suuntaan turvallisuusasioissa kaupungin yhteyshenkilönä.

Viran kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto, erinomainen suomen kielen ja tyydyttävä ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito. Muodollisen kelpoisuusvaatimuksen lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että hakijalta edellytetään näkemyksellisyyttä turvallisuuden laaja-alaisesta merkityksestä ja vaikutuksesta kaupungin ja kaupunkilaisten arkeen sekä perehtyneisyyttä viran tehtävänalaan. Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että hakijalta edellytetään kokemusta esihenkilötyöstä ja johtamisesta verkostomaisessa ympäristössä. Hyvä englannin kielen taito ja muu kielitaito nähtiin eduksi, ja hakuilmoituksessa on painotettu hyviä vuorovaikutus-, esiintymis- ja neuvottelutaitoja. Virkaa täytettäessä tulee varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Määräajassa virkaan jätti hakemuksensa 42 henkilöä, joista 35 hakijaa täyttivät kelpoisuusvaatimukset. Kaksi henkilöä perui hakemuksensa hakuaikana. Hakijaluettelo on liitteenä 1. Hakijoiden esittämät ansiot, koulutus, kielitaito ja työkokemus ilmenevät hakemuksista. Hakemusten perusteella Recright-videohaastatteluun kutsuttiin 9 virkaa hakenutta hakijaa, koska heillä kaikilla arvioitiin olevan hakemuksen perusteella täytettävänä olevan viran vaativuuden kannalta riittävän laaja-alainen kokemus viranhoidon kannalta relevanteista tehtävistä. Recright-videohaastatteluihin annettiin vastausaikaa 17.3. – 22.3.2022, yksi Recright-videohaastatteluun kutsutuista ei vastannut määräajassa videohaastattelun kysymyksiin. Tämän jälkeen videohaastatteluiden perusteella arvioitiin jatkoon neljä hakijaa, jotka kutsuttiin seuraavaan haastatteluun. Hakijoita haastattelivat 31.3. ja 5.4. strategiajohtaja Markus Kühn ja strategiapäällikön virasta virkavapaalla oleva ma. toimitusjohtaja Marko Karvinen.

Hakija 1

Taisto Hakala on suorittanut Master of Engineering (englanninkielinen insinööri YAMK-tutkinto) Metropoliassa 2011 ja diplomi-insinöörin tutkinnon Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2016. Hakija on työskennellyt vuodesta 1986 Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella monipuolisissa tehtävissä mm. apulaispalomestarina, paloesimiehenä, laatupäällikkönä, lääkintäyksikön päällikkönä, kehittämispäällikkönä, viestinpäällikkönä ja tällä hetkellä palopäällikkönä vuodesta 2019 alkaen.

Hakemuksen ja haastattelun perusteella hakijalla on hyvä ymmärrys kaupunkiturvallisuuden kokonaisuudesta ja hyvä perehtyneisyys kaupunkiturvallisuuteen erityisesti operatiivisissa turvallisuuden toiminnoissa pelastustoimen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä prosesseissa.

Hakija 2

Marko Kovanen on suorittanut tradenomin YAMK-tutkinnon Lapin ammattikorkeakoulussa 2021. Hakija on toiminut poliisissa vanhempana konstaapelina sekä poliisihallituksessa valtakunnallisena työsuojeluvaltuutettuna ja turvallisuusasiantuntijana vuodesta 2017 alkaen.

Hakemuksen ja haastattelun perusteella on katsottava, että hakijalla on hyvä kokemus suuren julkishallinnon toimijan sisäisen valmiuden ja turvallisuuden toiminnoista sekä näkemys turvallisuuden kehittämisestä viranomaistoiminnassa.

Hakija 3

Minna Liimatainen on suorittanut yleisesikuntaupseerin (2019) ja sotatieteiden maisterin (2006) tutkinnot Maanpuolustuskorkeakoulussa. Hän on toiminut 2019–2020 Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan valmiuspäällikkönä vastuinaan toimialan varautumisen ja jatkuvuuden hallinnan johtaminen, koordinointi ja päätöksenteon tukeminen. Helmikuusta 2021 alkaen hän on toiminut valmiuspäällikkönä kaupunginkanslian hallinto-osaston turvallisuus- ja valmiusyksikössä ja hoitanut sijaisena turvallisuus- ja valmiuspäällikön virkaa joulukuusta 2021. Lisäksi hän on toiminut Helsingin kaupungin koronavalmistelun vuoropäällikkönä vuosien 2020–2021 aikana saaden kokemusta kaupungin kokonaisturvallisuudesta poikkeusoloissa. Ennen tätä hän toimi useissa eri työtehtävissä puolustusvoimissa, mm. johtokeskusupseerina Ilmavoimissa vastaten johtokeskusalan valtakunnallisesta kehittämisestä ja Ilmataistelukeskuksen koulutussuunnittelusta.

Hakemuksen ja haastattelun perusteella on katsottava, että hakijalla on monipuolista ja laajaa kokemusta turvallisuuden, varautumisen ja valmiuden tehtävistä sekä vahva tuntemus kunnallisesta toimintaympäristöstä ja turvallisuuteen ja valmiuteen liittyvistä hallinnon rakenteista ja sidosryhmistä. Lisäksi hakijalla on monipuolinen työkokemus niin kunnalliselta kuin valtiolliselta sektorilta. Hakijalla on laaja turvallisuusnäkemys.

Hakija 4

Arto Parviainen on suorittanut oikeustieteen maisterin tutkinnon Turun yliopistossa 1995. Hakijalla on yli kymmenen vuoden kokemus vakuutusalan konsernin riskienhallinnan ja turvallisuuden johtotehtävistä. Hakija on toiminut vuosina 2010–2020 Euroopan kemikaaliviraston turvallisuuspäällikkönä

Hakemuksen ja haastattelun perusteella on katsottava, että hakijalla on hyvä kokemus suuren globaalin konsernin turvallisuus- ja jatkuvuustoiminnosta ja johtamisesta sekä ymmärrys kaupunkiturvallisuuden kokonaisuudesta.

Arviointi

Turvallisuusalan osaamisen ja kokemuksen lisäksi tehtävässä menestyminen edellyttää näkemyksellisyyttä turvallisuuden laaja-alaisesta merkityksestä ja vaikutuksesta kaupunkilaisten arkeen. Tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää lisäksi korkeatasoisia vuorovaikutus-, esiintymis- ja neuvottelutaitoja, sekä kokemusta esimiestyöstä ja asiantuntijaorganisaation johtamisesta. Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin, henkilöarviointiin ja aiempaan tietoon perustuen on katsottava, että Minna Liimataisella on parhaat edellytykset edellä kuvattujen turvallisuus- ja valmiuspäällikön virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen.

Arvioinnissa erityistä huomiota on kiinnitetty relevantin turvallisuuden, varautumisen ja valmiuden osaamisen ja kokemuksen laajuuteen. Virassa edellytetään vahvaa ymmärrystä kaupungin kokonaisturvallisuuden sekä kokonaisvalmiuden ja jatkuvuudenhallinnan tehtäviin liittyen. Lisäksi kokemus turvallisuusalan tehtävistä ja kunta-alasta luettiin eduksi. Minna Liimataisen valintaa puoltaa hänen hakijoista vahvin osaamisensa kaupungin turvallisuuteen, varautumiseen ja valmiuteen liittyen, sekä kokemus turvallisuusalan tehtävistä niin valtiollisella kuin kunnallisella sektorilla. Toimintatavaltaan hän on aktiivinen sekä vuorovaikutus- ja esiintymistaidot ovat erinomaiset. Hakijalla on konkreettisia kehittämiskohteita liittyen Helsingin turvallisuuden ja valmiuden kehittämiskohteisiin, ja hänellä on syvällinen ymmärrys turvallisuuden uhkakuvista ja riskeistä.

Lisätiedot

Taru Wickström, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 310 36202

taru.wickstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566