Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunginkanslia

 

 

Strategiaosasto

 

 

 

19.11.2021

 

 

 

 

Strategiajohtaja

 

 

 

 

78 §

Osallistuminen EU:n Horizon Europe Framework Programme (HORIZON)/ Disaster-Resilient Society 2021-ohjelman rahoitushakuun hankkeella ”REMEDY”

HEL 2021-013076 T 02 05 02

Päätös

Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan unionin Horizon Europe Framework Programme (HORIZON)/Disaster-Resilient Society 2021 -ohjelman hankehakuun hankkeessa ”REMEDY”. Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian hallinto-osaston turvallisuus- ja valmiusyksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat, todeten, että hankkeen kustannuksiin 198 750 euroa, josta EU-tuen osuus on 100 %, varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin ylin poliittinen johto sekä strategisen ilmastopolitiikan kannalta keskeisiä virkamiehiä ja asiantuntijoita osallistui vuonna 2019 WISE-tutkimuskonsortion ja Helsingin kaupungin turvallisuus- ja valmiusyksikön yhteistyönä järjestämään strategiseen valmiusharjoitukseen ("politiikkapäämaja"). Harjoituksen tavoitteena oli kehittää uudenlaista strategisen päätöksenteon menettelytapaa, jolla voidaan hallita kiireelliset ympäristöä ja yhteiskuntaa haastavat murrokset ja samanaikaisesti huomioida pitkän aikavälin vaikutukset.

REMEDY-hankkeessa jatketaan politiikkapäämajassa saatuja oppeja. Hankkeen tavoitteena on levittää toimintamallia myös muualle Eurooppaan. Helsingin tavoitteena on päästä hankkeessa kehitettävien työkalujen käyttäjäksi, toteuttaa uusi harjoitus tulevalla valtuustokaudella Helsingin uudelle poliittiselle johdolle sekä vahvistaa pidemmällä aikajänteellä kaupungin kykyä tehdä päätöksiä, joissa myös pidemmän aikavälin vaikutukset huomioidaan. Teemana hankkeessa on ilmasto, mutta hankkeessa toteutettava harjoitus ja kehitettävät työkalut hyödyttävät päätöksentekoa myös muissa teemoissa.

Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 todetaan, että ”Huolehdimme laajasta kaupunkitasoisesta varautumisesta ja luomme pohjan monimuotoiseen toimintakykyyn eri tilanteissa.”  Kaupungin päätöksenteko on normaalisti varsin muotosidonnaista ja johtamisjärjestelmään kuuluu nimenomaisena linjauksena, että (virka)valmistelu ja (poliittinen) päätöksenteko pidetään erillään. Yksittäisten päätösten kohdalla näin toki kuuluukin olla, mutta yleisempää ja strategisempaa tulevaisuuden tarkastelua on paikallaan tehdä myös yhdessä, jotta monimuotoinen toimintakyky pystytään varmistamaan.

Lisäksi kaupunkistrategiassa todetaan, että ”Etenevä ilmastonmuutos edellyttää myös sopeutumista sen vaikutuksiin. Helsinkiläisten elämänmuodon, terveyden ja omaisuuden suojaaminen turvataan. Tavoitteena on Helsinki, joka on varautunut sään ääri-ilmiöihin ja niiden välillisiin vaikutuksiin. Ilmastonmuutokseen vaikutuksiin sopeutuminen vaatii varautumista niin lisääntyneisiin helle- ja kuivuusjaksoihin kuin voimakkaisiin sateisiin ja tulevina vuosikymmeninä jopa vedenpinnan nousuun.” Tässä hankkeessa pureudutaan juuri ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin ja pyritään vahvistamaan sen vaikutuksiin varautumista.

Hankkeeseen kytkeytyvät kaikki kaupungin toimialat - työkalut ja menettelyt luodaan ylimmän poliittisen sekä virkamiesjohdon käyttöön, joten hyöty on koko kaupungin kattava. Myös hankkeessa toteutettavaan harjoitukseen osallistutaan kaupunginlaajuisesti. Vahvimmin valmistelussa ovat kiinni keskushallinto yleisen valmiussuunnittelun ja varautumistyön kautta sekä kaupunkiympäristön toimiala (ympäristöpalvelut/ ilmastonmuutos).

REMEDY-hankkeen kokonaiskesto on neljä vuotta 2022-2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 4 415 540 euroa ja sitä hallinnoi Milanon polytekninen yliopisto (Politecnico di Milano). Hankkeen partnereita ovat: Ilmatieteenlaitos, Helsingin yliopisto, BIOS-tutkimusryhmä, Milanon kaupunki, Università degli Studi di Milano-Bicocca, Ekonomicka Univerzita v Bratislave, Hlavne Mesto Slovenskej Republiky Bratislava, Instituto Universitario de Lisboa, Empresa Municipal de Ambientede Cascais EM SA ja Lusofona University. Helsingin kaupungin hankebudjetti on 198 750 euroa, josta EU-tuen osuus on 100 %. Helsingin kaupungin hankkeen kustannuksiin ja tukiin varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahan talousarviokohdassa (1 50 04).

Kansliapäällikön tekemän delegointipäätöksen (4.8.2021 § 164) mukaan strategiajohtaja päättää kaupungin puolesta Euroopan Unionin rahoituksen hakemisesta miljoonaan euroon asti.

Lisätiedot

Mari Kontio, erityissuunnittelija, puhelin: 0401418455

mari.kontio(a)hel.fi

Katariina Kainulainen-Dambrosio, vs. valmiuspäällikkö, puhelin

katariina.kainulainen-dambrosio(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankehakemusluonnos

2

Hankebudjetti

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin yliopisto

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 1
Liite 2

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566