Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunginkanslia

 

 

Elinkeino-osasto

 

 

 

23.04.2020

 

 

 

 

Elinkeinojohtaja

 

 

 

 

18 §

Työllisyydenhoidon järjestöavustukset vuodelle 2020

HEL 2020-002730 T 02 05 01 00

Päätös

Elinkeinojohtaja päätti työllistymistä edistävien toimenpiteiden avustamiseen varatun määrärahan jakamisesta liitteen 1 mukaisesti. Lisäksi elinkeinojohtaja päätti hylätä Esitystaiteen seura ry:n, Puntland Community ry:n, Somaliland seura ry:n ja Suomen Somalialaisten liitto ry:n hakemukset liitteessä 1 mainituin perustein.

Edelleen elinkeinojohtaja päätti todeta, että avustukset myönnetään ehdolla, että

- avustus tulee käyttää vuoden 2020 aikana helsinkiläisiin kohdistuvana toimintana liitteessä 1 määriteltyyn tarkoitukseen

- avustuksen käytöstä tulee antaa selvitys seuraavan vuoden avustushakemuksen yhteydessä tai jos tätä ei tehdä, erillisellä kirjallisella selvityksellä avustusvuotta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä (30.6.2021)

- avustuksen saajan tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa Helsingin kaupunginhallituksen 28.10.2019 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 2 olevia kohdan 2.2. avustusohjeita sekä liitteessä 3 mainittuja työllisyysavustuksen käyttöä koskevia lisäohjeita.

Päätöksen perustelut

Haettavana olleet avustukset

Työllisyydenhoidon järjestöavustukset vuodelle 2020 julistettiin haettavaksi seuraavasti:

Työllisyysavustusta myönnetään yhdistyksille ja säätiöille, joiden toiminta edistää työttömien helsinkiläisten työllistymismahdollisuuksia. Avustuksen myöntää kaupunginkanslian elinkeino-osasto.

Avustusta myönnetään seuraaviin tarkoituksiin:

1. Toiminta-avustus
Myönnetään yleisavustuksena järjestöjen toimintaan.
Myöntämisessä otetaan ensisijaisesti huomioon:

Lisäksi otetaan huomioon:

- muu työttömille tarkoitettu ryhmätoiminta (henkilöt ja kerrat),

- toiminnan kohdistuminen kaupungin työllisyydenhoidon painopisteryhmiin (pitkään työttömänä olleet, nuoret, maahanmuuttajat),

- toiminnan suuntautuminen tavoitteellisesti kohti avoimia työmarkkinoita tai koulutukseen

- kaupungin avustusten yleisohjeissa mainitut seikat, erityisesti toiminnan tulokset ja laajuus, palvelujen laatu sekä yhteisön asiantuntemus.

Avustusta myönnettäessä huomioidaan toiminnasta aiheutuvat kustannukset, esimerkiksi palkkaus- ja tilakustannukset suhteutettuna toiminnan laajuuteen. Edellisten vuosien tavoitteiden toteutuminen otetaan huomioon seuraavan vuoden avustussummassa.

2. Toiminnan kehittämisavustus
Myönnetään työttömille tarkoitetun järjestötoiminnan kehittämiseen, järjestöjen sisäisen osaamisen lisäämiseen, viestinnän vahvistamiseen, palveluiden kehittämiseen ja lisäämiseen sekä uusien yhteistyöpolkujen avaamiseen. Kehittämisavustusta voidaan myöntää myös useammalle järjestölle yhteisestä hakemuksesta. Kehittämisavustusta voidaan myöntää myös muihin työllisyyttä edistäviin hankekustannuksiin samoilla edellytyksillä kuin toiminta-avustusta.

Kuulutus haettavana olevasta työllisyysavustuksesta julkaistiin osana kaupungin avustusten yhteiskuulutusta 5.12.2019 Helsingin Sanomissa, Metrolehdessä sekä Hufvudstadsbladetissa. Hakemukset tuli jättää kaupungin sähköiseen asiointipalveluun 31.12.2019 mennessä. Hakuohje hakemuksen laatimisen tueksi oli saatavilla sähköisessä asiointipalvelussa. Hakemuksen jätti yhteensä 21 hakijaa.

Nykyiset myöntämisperusteet ovat olleet voimassa vuodelle 2017 kohdistuvasta avustushausta lähtien. Avustuksen myöntämisen taloudellisena tavoitteena on työmarkkinatuen kustannuksiin vaikuttaminen. Strategian mukaisesti kaupungin työllisyydenhoidon painopisteitä ovat nuoret, pitkään työttömänä olleet sekä maahanmuuttajat. Avustuksella ei tueta sellaista työllistymistä edistävää toimintaa, johon myönnetään muuta suoraa kaupungin tukea.

Hakemusten käsittely

Avustushakemusten käsittelyssä on noudatettu kaupungin avustusten yleisohjeita sekä työllisyysavustuksen myöntämiselle asetettuja lisäehtoja.

Ensisijaisesti on arvioitu hakijan mahdollisuuksia ja edellytyksiä tarjota työkokeilupaikkoja helsinkiläisille työttömille. Lisäksi on arvioitu toiminnan aikana tapahtuvaa tavoitteellista poluttamista avoimille työmarkkinoille tai koulutukseen, hakijan tarjoamia koulutuksia ja ryhmätoimintaa sekä hakijan kokonaisuudessaan toteuttamaa helsinkiläisten työttömien työllistymistä edistävää toimintaa ja sen laatua. Laadullisten edellytysten sekä toimintakyvyn arvioinnin tarkastelussa on kiinnitetty huomiota mm. hakijan aktiivisuuteen ja näkyvyyteen työllisyydenhoidon toimintakentällä sekä taloudellisen ja hallinnollisen toiminnan asianmukaisuuteen ja läpinäkyvyyteen.

Aikaisemmin avustusta saaneiden hakijoiden osalta arviointiin on vaikuttanut edellisten vuosien avustusten käyttö. Avusta ei ole myönnetty, jos hakija ei ole antanut hyväksyttävää selvitystä edellisen avustuksen käytöstä. Valmistelussa on lisäksi kiinnitetty huomiota hakijan omarahoitusosuuteen sekä siihen, että tuettava toiminta edistää kaupungin työllisyydenhoidon tavoitteiden toteutumista. Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta johtuen välittömästi ennen päätöksentekoa on tehty avustuksensaajien osalta nopea tilannekartoitus.

Avustukset maksetaan talousarviokohdasta työllisyys 14001, sisäinen tilaus 1817100004 työllisyysavustukset.

Valtiontukisääntelyn soveltuminen

SEUT 107(1) mukaan jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.

Vuodelle 2020 myönnettävien työllisyydenhoidon järjestöavustusten päätösvalmistelussa on arvioitu, soveltuuko SEUT 107(1) artiklan mukainen valtiontukisääntely kyseisiin toimenpiteisiin. Valtiontukiarviointi on tehty kunkin avustushakemuksen osalta erikseen.

Avustusta hakeneiden yhdistysten toiminta on yleisesti hyödyllistä. Hakijoiden toiminnalla on pääosin sosiaalinen tarkoitus, joka ei ole luonteeltaan taloudellinen. Yksilöllisen arvioinnin perusteella yksikään hakijoista ei harjoita taloudellista toimintaa tarjoamalla tuotteita tai palveluita markkinoilla. Hakijat, joille tällä päätöksellä myönnetään työllisyysavustusta vuodelle 2020, eivät ole SEUT 107(1):ssa tarkoitettuja yrityksiä. Näin ollen valtiontukisäännöt eivät tule sovellettavaksi (komission tiedonanto EUVL [2016] C 262/01, kohta 6).

Ennakkotieto vuoden 2021 avustusten hakemisesta

Ennakkotietona vuoden 2021 avustusten hakemisesta ilmoitetaan, että työllisyysavustus vuodelle 2021 tulee haettavaksi joulukuussa 2020, ellei toisin ilmoiteta.

Lisätiedot

Sari Rasanen, asiantuntija, puhelin: 310 43978

sari.rasanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Työllisyydenhoidon järjestöavustukset 2020

2

Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet Khs 28.10.2019

3

Työllisyysavustuksen käyttöä koskevia lisäohjeita

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00170

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566