Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunginkanslia

 

 

Elinkeino-osasto

 

 

Työvoima ja maahanmuutto

31.10.2022

 

 

 

 

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja

 

 

 

 

70 §

Osallistuminen hankepilottiin, Focused ICT business and talent attraction services between Finland and Ukraine, Advicera Oy

HEL 2022-012759 T 00 01 06

Päätös

Va. maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja päätti, että Helsingin kaupunki osallistuu pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteiseen maa- ja toimialakohdennettuun hankepilottiin, jossa kaupunkien ns. soft landing -palveluiden piiriin ohjataan palvelusta kiinnostuneita ukrainalaisia asiakkaita. Pilottihankkeen palveluntuottaja on Advicera Oy. Hankinta kattaa ohjelmapilotin toiminnan alkaen syksyllä 2022 ja jatkuen viisi kuukautta aloituksesta.

Hankinnan ennakoitu arvo on kokonaisuudessaan 50 000 euroa (alv 0 %), josta Helsingin kaupungin osuus on 17 500 euroa (alv 0 %). Helsingin kaupungin rahoitusosuus maksetaan työvoima ja maahanmuutto -yksikön budjetista (kustannuspaikka 18172000) 31.12.2022 mennessä.

Yhteistyösopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Päätöksen perustelut

 

Taustaa

Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit päättivät yhdessä hankkia maa- ja toimialakohdennettuun lähestymistapaan perustuvan palvelun kiinnostuneiden yritysten ja osaajien auttamiseksi alkuun pääkaupunkiseudulla (joko yritystoiminnassa tai palkkatyössä). Palvelu yhdistää kohdemaan toimijat pääkaupunkiseudun kaupunkien soft landing -palveluverkostoon.

Ehdotus pilotista esitettiin Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien elinkeinojohtajille 23.5.2022 järjestetyssä kokouksessa. Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit päättivät varata yhteensä 50 000 euroa määrärahaa hankepilotin käynnistämiseen. Hankepilotin lopullinen kokonaishinta määräytyy osin palveluntuottajan tuottamien tulosten perusteella, ollen kuitenkin enintään 50 000 euroa (alv 0%).

Kaupungit rahoittavat esitetyn kokonaisrahoituksen seuraavalla, ajantasaiseen väestöjakaumaan perustuvalla jyvityksellä:

- Espoo 25 %

- Helsinki 55 %

- Vantaa 20 %.

Pilotin maakohteeksi valittiin Ukraina ja toimialarajaukseksi ICT-sektori. Aloitteen taustalla on ajankohtainen kriisitilanne, jonka myötä moni ICT-alan yritys ja osaaja etsii parhaillaan uudelleensijoittumismahdollisuuksia. Pilotti tähtää uudenlaisen toimintamallin pilotointiin, jossa kaupunkien toteuttamien ns. soft landing -palveluiden piiriin ohjataan määrätyn em. profiilin asiakkaita fokusoidulla ja resurssi-intensiivisellä hankkeella. Pilotin tulosten perusteella voidaan arvioida lisäpanostusten tarvetta suhteessa valittuun kohderyhmään sekä fokusoidun lähestymistavan vaikuttavuutta. Palveluntuottajan odotetaan tuntevan sekä ukrainalaiset että suomalaiset yritysekosysteemit ja -kulttuurit, minkä myötä he voivat tuoda lisäarvoa maiden välisen osaaja- ja yritysvirran kiihdyttämiseen.

Helsinki Partners Oy, Enter Espoo Oy sekä soveltuvat kaupunkiorganisaatioiden tiimit tekevät ohjelman ajan peruspalveluihinsa liittyvää yhteistyötä palveluntuottajan kanssa ainakin seuraavilla osa-alueilla erikseen yhdessä sovittavalla tavalla:

- Ohjaaminen palveluihin

- Tapahtumatuotanto

- Viestintä.

Palvelu kilpailutettiin pienhankintana. Espoon kaupunki pyysi kaikkien tilaajien puolesta tarjouksia Suomessa toimivilta yrityksiltä, jotka tarjoavat kansainvälisesti ihmisten ja organisaatioiden uudelleensijoittumispalveluita. Tarjouspyyntö lähetettiin viidelle vastaanottajalle sähköpostitse 16.9.2022. Tarjouskilpailun valintaperusteissa painotettiin tarjoajan maa-, kulttuuri- ja toimialatuntemusta sekä valmiutta turvata palveluiden jatkuvuus. Määräaikaan mennessä saatiin yksi tarjous Advicera Oy:ltä. Tarjous todettiin tarjouspyynnön mukaiseksi. Espoon kaupungin 10.10.2022 tekemä palvelupilotin hankintapäätös on liitteenä (liite 1).

Helsingin tavoitteena on hankkeen rahoittajana ja yhteistyökumppanina tukea hankepilotin tavoitteiden toteutumista. Hanke edistää etenkin kaupunkistrategian (2021-2025) kohtaa "Helsinki on houkutteleva osaajille ja yrityksille". Kyseisen strategiakirjauksen mukaan ”Helsinki on houkutteleva ja vetovoimainen niin kansainvälisille osaajille ja heidän perheilleen kuin muualta Suomesta muuttaville. Otamme entistä aktiivisemman roolin ulkomaisten yritysten, yrittäjien ja työntekijöiden houkuttelussa ja Helsinkiin asettautumisen tukemisessa.”

Toimeenpano ja seuranta

Helsingin rahoitusosuus on yhteensä 27 500 euroa. Helsingin kaupungin rahoitusosuus, 17 500 euroa, maksetaan työvoima ja maahanmuutto -yksikön budjetista (kustannuspaikka 18172000) yhdessä erässä vuoden 2022 lopussa. Helsinki Partners osallistuu Helsingin rahoitusosuuteen 10 000 eurolla, jolla katetaan Helsingin kaupungin kokonaisrahoitusosuus. Kaupunginkanslian elinkeino-osaston työvoima ja maahanmuutto -yksikkö toimii kaupungin edustajana ja yhteystahona hankkeessa sekä osallistuu hankkeen ohjausryhmään.

Päätösvalta

Helsingin kaupunginkanslian toimintasäännön 1.10.2021 mukaan työvoima ja maahanmuutto -yksikön toimialaan kuuluu kansainvälisten osaajien houkuttelu sekä kaupungin maahanmuuttoasioiden koordinointi. Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtajan hankintavaltuudet perustuvat kansliapäällikön päätökseen kaupunginkanslian viranhaltijoiden hankintaoikeuksista 4.1.2021 § 3.

Lisätiedot

Elina Nurmi, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36400

elina.nurmi(a)hel.fi

Liitteet

1

Espoon kaupungin hankintapäätös

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Espoon kaupunki

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Vantaan kaupunki

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Advicera Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566