Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunginkanslia

 

 

Elinkeino-osasto

 

 

Työvoima ja maahanmuutto

17.06.2022

 

 

 

 

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja

 

 

 

 

37 §

Virkasuhteen täyttäminen, kaupunginkanslia, elinkeino-osasto, määräaikainen juristin virka, työavain KANSLIA-01-30-22

HEL 2022-007869 T 01 01 01 01

Päätös

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja päätti ottaa ********** kehittämistiimin juristin määräaikaiseen virkaan 30.6.2023 asti. Virantoimituksen alkamisajankohta tarkentuu myöhemmin. Virassa on kuuden kuukauden koeaika.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 päivän kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Päätöksen perustelut

Juristin virka on ollut julkisesti haettavana ajalla 13.5.2022 – 27.5.2022 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä. Hakuilmoitus oli esillä kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa osoitteessa helsinkirekry.fi, TE-palveluiden sivuilla sekä Oikotiellä, Monsterissa, Duunitorilla ja Helsingin Sanomissa.

Kansliapäällikön 3.3.2021, 56 §:n tekemän delegointipäätöksen mukaan määräaikaiseen virkaan ottaa ko. viralle määritelty lähin virassa oleva esihenkilö, joka tässä tapauksessa on maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja.

Viranhaltijan tehtävänä on työllisyyden kuntakokeilussa toimia oikeudellisena asiantuntijana erityisesti julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin, kotoutumisen edistämiseen sekä työttömyysturvaan liittyvissä kysymyksissä työllisyyspalveluiden henkilöstölle. Työllisyyden kuntakokeilun juristi osallistuu myös työllisyyspalveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen toiminnan juridisten edellytysten sekä lainmukaisuuden varmistamisen näkökulmasta. Virka sijoittuu palvelussuhteen alkaessa työllisyyden kuntakokeilun kehittämistiimiin ja sen asiakkuudet ja kumppanuudet -alatiimiin.

Hakuilmoituksessa tehtävän kelpoisuusehtona oli mainittu oikeustieteen maisterin tutkinto tai vastaava aiempi oikeustieteellinen korkeakoulututkinto (OTM / OTK). Tämän ohella tehtävässä edellytetään erinomaista suullista ja kirjallista suomen kielen taitoa sekä hyvää englannin ja tyydyttävää ruotsin kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Muodollisen kelpoisuusvaatimuksen lisäksi hakuilmoituksessa oli lueteltu odotuksina seuraavaa:

- halua kehittyä työvoima- ja yrityspalveluiden lainsäädännön syväosaajaksi

- hyvää juridista yleissivistystä

- erinomaisia yhteistyö-, vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja

- palveluhenkisyyttä ja ratkaisuhakuisuutta

 Lisäksi ilmoituksessa eduksi tehtävään luettiin:

- osaamisen ja aiemman kokemuksen julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin liittyvistä lainsäädännön soveltamistehtävistä

- kokemuksen tai osaamisen jollakin seuraavista oikeudenaloista: sosiaali-, hallinto- ja /tai hallintoprosessioikeus, henkilö- ja informaatio-oikeus tietosuojan näkökulmasta

- kiinnostuksen oikeusmuotoilua kohtaan

Virkaa täytettäessä on noudatettava perustuslain 125 §:n 2 momentissa säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Rekrytointi toteutettiin anonyymisti. Määräajassa hakemuksen jätti 20 henkilöä, joista anonyymin yhteenvedon perusteella kutsuttiin haastatteluun neljä henkilöä. Alkuperäisistä haastatteluun kutsuista yksi perui tulonsa, jolloin haasteltavien ryhmää täydennettiin yhdellä hakijalla. Haastatteluvalinnan kriteerinä oli viran kelpoisuusvaatimuksen täyttäminen ja hakemukseen perustuva arvio hakijan motivaatiosta ja osaamisesta tehtävään. Hakijaluettelo on tämän asiakirjan liitteenä 1.

Haastateltavat saivat vastattavakseen ennakkotehtävän, jossa haasteltavan tuli soveltaa työllisyyden edistämisen kuntakokeiluun liittyvää lainsäädäntöä käytännön asiakastapauksessa. Ennakkotehtävän osalta yksi hakijoista antoi muista poiketen vastauksen haastattelun jälkeen. Tämä arvioitiin rekrytoijien mukaan kohtuulliseksi, koska henkilöllä oli työtehtäviinsä liittyen intensiivisessä koulutuksessa haastattelua edeltävinä päivinä. Haastattelu toteutettiin kasvokkain työvoima ja maahanmuutto -yksikön Unioninkadun tiloissa torstaina 2.6.2022. Yhden henkilön haastattelu toteutettiin etänä Teams-keskusteluna henkilön nykyisen asuinpaikkansa vuoksi. Haastattelijana haastattelussa toimivat Helsingin työllisyyspalveluiden kehittämistiimin asiakkuuspäällikkö ********** ja juristi **********

Hakijoiden vertailu

 

********** **********

********** **********

********** **********

********** **********

Arviointi

Kaikki haastatellut täyttivät viran tutkintoa koskevan kelpoisuusehdon. Haastatelluista kenelläkään ei ollut valmista osaamista keskeisimmästä tehtävässä sovellettavasta lainsäädännöstä (julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettu laki).  Rekrytoinnissa painottuikin siten haasteltavien osoittama motivaatio tehtävään, yhteistyö-, vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot, palvelu- ja ratkaisuhakuisuus sekä muu juridinen osaaminen. Edellä mainittuja ominaisuuksia tai kykyjä arvioitiin hakemuksen, ennakkotehtävän sekä haastattelun avulla. Arvioinnin perusteella haastateltujen välille ei syntynyt suuria eroja, sillä henkilöillä oli monelta osin samankaltainen tausta.

Rekrytoijien kokonaisarvion perusteella ********** on haastatelluista parhaimmat edellytykset tehtävästä suoriutumiseen. Haastattelun ja työhistorian perusteella hänen vuorovaikutus- ja yhteistyötaitonsa sekä juridinen palveluotteensa arvioitiin erinomaisiksi. Hänellä on myös haettavana olevaan virkaan erinomaisesti soveltuvaa oikeusmuotoiluosaamista asiakkaan palveluprosessin digitalisoinnista juridisesta näkökulmasta. Hakemuksen perusteella hänellä on laajin tehtävälle relevantti työkokemus. Hakijan eduksi voidaan lisäksi arvion mukaan katsoa hyvin jäsentynyt käsitys viran keskeisistä tehtäväsisällöistä sekä näkemyksellisyys juristin tulevasta roolista osana Helsingin työllisyyden kuntakokeilua sekä kaupungin työllisyyspalveluiden kokonaisuutta.

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja katsoo hakemuksesta, ennakkotehtävästä sekä haastattelusta muodostetun kokonaisarvion perusteella, että parhaat edellytykset juristin viran hoitamiseen on **********

Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen.

Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

Lisätiedot

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysjohtaja, puhelin: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Hannu Hyytinen, asiakkuuspäällikkö, puhelin: 310 32202

hannu.hyytinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566