Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunginkanslia

 

 

Elinkeino-osasto

 

 

Työvoima ja maahanmuutto

29.03.2022

 

 

 

 

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja

 

 

 

 

23 §

Työllisyydenhoidon järjestöavustukset vuodelle 2022

HEL 2022-003485 T 02 05 01 00

Päätös

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja päätti avustamiseen varatun määrärahan jakamisesta liitteen 1 mukaisesti.

Edelleen maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja päätti, että avustukset myönnetään ehdolla, että

- avustus tulee käyttää vuoden 2022 aikana helsinkiläisiin kohdistuvana toimintana liitteessä 1 määriteltyyn tarkoitukseen,

- avustuksen käytöstä tulee antaa selvitys seuraavan vuoden avustushakemuksen yhteydessä tai jos tätä ei tehdä, erillisellä kirjallisella selvityksellä avustusvuotta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä (30.6.2023),

- avustuksen saajan tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa Helsingin kaupunginhallituksen 28.10.2019 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 2 olevia kohdan 2.2. avustusohjeita sekä liitteessä 3 mainittuja työllisyysavustuksen käyttöä koskevia lisäohjeita.

Avustukset maksetaan talousarviokohdasta työllisyys 14001, sisäinen tilaus 1817100004 työllisyysavustukset.

Päätöksen perustelut

Haettavana olleet avustukset

Työllisyydenhoidon järjestöavustukset vuodelle 2022 julistettiin haettavaksi seuraavasti:

Työllisyysavustusta myönnetään yhdistyksille ja säätiöille, joiden toiminta edistää työttömien helsinkiläisten työllistymismahdollisuuksia.

Avustusta myönnetään seuraaviin tarkoituksiin:

1. Toiminta-avustus

Avustus myönnetään yleisavustuksena järjestöjen toimintaan. Myöntämisessä otetaan ensisijaisesti huomioon vuositasolla toteutettavat työkokeilupäivät. Työkokeilulla tarkoitetaan TE-toimiston/kuntakokeilun hyväksymää työpaikalla tapahtuvaa työkokeilua. Lisäksi otetaan huomioon työttömille tarjottavat työllistymistä edistävät koulutukset sekä muu työllistymistä edistävä ryhmätoiminta. Edellytyksenä on toiminnan kohdistuminen kaupungin työllisyydenhoidon painopisteryhmiin (pitkään työttömänä olleet, nuoret, maahanmuuttajat) sekä toiminnan suuntautuminen tavoitteellisesti kohti avoimia työmarkkinoita tai koulutukseen.

Avustuksen myöntämiseen vaikuttavat hakijan toiminnan tulokset ja laajuus, palvelujen laatu sekä yhteisön asiantuntemus. Avustusta myönnettäessä huomioidaan toiminnasta aiheutuvat kustannukset, esimerkiksi palkkaus- ja tilakustannukset suhteutettuna toiminnan laajuuteen, sekä edellisten vuosien tavoitteiden toteutuminen.

2. Toiminnan kehittämisavustus

Avustus myönnetään työttömille tarkoitetun järjestötoiminnan kehittämiseen, järjestöjen sisäisen osaamisen lisäämiseen, viestinnän vahvistamiseen, palveluiden kehittämiseen ja lisäämiseen sekä uusien yhteistyöpolkujen avaamiseen. Kehittämisavustusta voidaan myöntää myös useammalle järjestölle yhteisestä hakemuksesta.

Kuulutus haettavana olevasta työllisyysavustuksesta julkaistiin osana kaupungin avustusten yhteiskuulutusta 2.12.2021 Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa. Hakemukset tuli jättää kaupungin sähköiseen asiointipalveluun 31.12.2021 mennessä. Hakuohje hakemuksen laatimisen tueksi oli saatavilla sähköisessä asiointipalvelussa. Hakemuksen jätti 26 hakijaa.

Nykyiset myöntämisperusteet ovat olleet voimassa vuodelle 2017 kohdistuvasta avustushausta lähtien. Avustuksen myöntämisen taloudellisena tavoitteena on työmarkkinatuen kustannuksiin vaikuttaminen. Strategian mukaisesti kaupungin työllisyydenhoidon painopisteitä ovat nuoret, pitkään työttömänä olleet sekä maahanmuuttajat. Avustuksella ei tueta sellaista työllistymistä edistävää toimintaa, johon myönnetään muuta suoraa kaupungin tukea.

Kansliapäällikkö on 26.4.2021 § 101 päättänyt siirtää toimivallan kaupunginkanslian elinkeino-osaston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisessa elinkeino-osaston maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtajalle.

Hakemusten käsittely

Avustushakemusten käsittelyssä on noudatettu kaupungin avustusten yleisohjeita sekä työllisyysavustuksen myöntämiselle asetettuja lisäehtoja.

Ensisijaisesti on arvioitu hakijan mahdollisuuksia ja edellytyksiä tarjota työkokeilupaikkoja helsinkiläisille työttömille. Lisäksi on arvioitu toiminnan aikana tapahtuvaa tavoitteellista poluttamista avoimille työmarkkinoille tai koulutukseen, hakijan tarjoamia koulutuksia ja ryhmätoimintaa sekä hakijan kokonaisuudessaan toteuttamaa helsinkiläisten työttömien työllistymistä edistävää toimintaa ja sen laatua. Laadullisten edellytysten sekä toimintakyvyn arvioinnin tarkastelussa on kiinnitetty huomiota mm. hakijan rooliin, aktiivisuuteen ja näkyvyyteen työllisyydenhoidon toimintakentällä sekä taloudellisen ja hallinnollisen toiminnan asianmukaisuuteen ja läpinäkyvyyteen. Valmistelussa on lisäksi kiinnitetty huomiota hakijan taloudellisiin toimintaedellytyksiin sekä siihen, että tuettava toiminta edistää kaupungin työllisyydenhoidon tavoitteiden toteutumista.

Aikaisemmin avustusta saaneiden hakijoiden osalta arviointiin on vaikuttanut edellisten vuosien avustusten käyttö. Kaikki aikaisemmin työllisyysavustusta saaneet ja vuodelle 2022 hakemuksensa jättäneet ovat antaneet hyväksyttävän selvityksen edellisen avustuksen käytöstä.

Valtiontukisääntelyn soveltuminen

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107(1) mukaan jäsenvaltion myöntämä tai valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.

Vuodelle 2022 myönnettävien työllisyydenhoidon järjestöavustusten päätösvalmistelussa on arvioitu, soveltuuko SEUT 107(1) artiklan mukainen valtiontukisääntely kyseisiin toimenpiteisiin. Valtiontukiarviointi on tehty kunkin avustushakemuksen osalta erikseen.

Avustusta hakeneiden yhdistysten toiminta on yleisesti hyödyllistä. Hakijoiden toiminnalla on sosiaalinen tarkoitus, joka ei ole luonteeltaan taloudellinen. Näin ollen valtiontukisäännöt eivät tule sovellettavaksi (komission tiedonanto EUVL [2016] C 262/01, kohta 6). Ainoastaan Valo-Valmennusyhdistys ry harjoittaa hakijoista osittain taloudellista toimintaa. Yhdistyksen taloudellinen toiminta perustuu paikalliseen nuoristyöhön yhteistyössä kaupunkien kanssa sekä työpajatoimintaan pitkäaikaistyöttömille. Yhdistyksen toiminta suuntautuu erityisen haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tukemiseen kohti itsenäistä asumista, koulutusta ja työelämää. Asiakkaita ei tule muista jäsenvaltioista eikä yhdistys harjoita palveluiden myyntiä kuin kohderyhmän osalta omilla toimintapaikkakunnillaan Suomessa. Valo-Valmennusyhdistys ry:n ei harjoita sellaista taloudellista toimintaa, jolla olisi vaikutusta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan (komission tiedonanto EUVL [2016] C 262/01, kohta 196).

Avustusten myöntäminen hakijoille ei sisällä SEUT 107 (1) artiklan mukaista valtiontukea.

Ennakkotieto vuoden 2023 avustusten hakemisesta

Ennakkotietona vuoden 2023 avustusten hakemisesta ilmoitetaan, että työllisyysavustus vuodelle 2023 on haettavana 21.11.-16.12.2022 ja hakuaika päättyy 16.12.2022 klo 16.00, ellei toisin ilmoiteta. Hakijoita pyydetään huomioimaan muuttunut hakuaika.

Lisätiedot

Sari Rasanen, asiantuntija, puhelin: 310 43978

sari.rasanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Työllisyydenhoidon järjestöavustukset 2022

2

Yleisohjeet 28.10.2019

3

Työllisyysavustuksen käyttöä koskevia lisäohjeita

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566