Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (4)

Kaupunginkanslia

 

 

Elinkeino-osasto

 

 

Työvoima ja maahanmuutto

29.03.2022

 

 

 

 

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja

 

 

 

 

23 §

Sysselsättningsunderstöd till organisationer för 2022

HEL 2022-003485 T 02 05 01 00

Beslut

Chefen för invandrings- och sysselsättningsärenden beslutade om utdelning av anslag reserverade för understöd i enlighet med bilaga 1.

Chefen för invandrings- och sysselsättningsärenden beslutade vidare att understöden beviljas på villkor att

- understödet används under 2022 för verksamhet riktad till helsingforsare, för det ändamål som anges i bilaga 1

- en redogörelse för hur understödet använts ska ges i samband med följande års understödsansökan. Om man inte ansöker nästa år ska en separat skriftlig redogörelse ges före utgången av juni året efter understödsåret (30.6.2023)

- den som mottar understödet ska i sin verksamhet och ekonomi följa de understödsvillkor som Helsingfors stadsstyrelse godkände 28.10.2019 och som anges i punkt 2.2 i bilaga 2 till detta beslut, samt de tilläggsdirektiv om sysselsättningsunderstöd som ingår i bilaga 3.

Understöden betalas ur budgetanslaget för sysselsättning på budgetmomentet 14001, intern beställning 1817100004.

Beslutsmotivering

Understöd som kan sökas

Sysselsättningsunderstöd till organisationer år 2022 utlystes för ansökan enligt följande:

Sysselsättningsunderstöd beviljas föreningar och stiftelser för verksamhet som främjar arbetslösa helsingforsares sysselsättningsmöjligheter.

Understöd beviljas för följande ändamål:

1. Verksamhetsunderstöd

Understödet beviljas som ett allmänt understöd för organisationers verksamhet. Då understödet beviljas tar man primärt hänsyn till de dagar under ett år som arbetsprövning har ordnats. Med arbetsprövning avses en arbetsprövning som godkänts av arbets- och näringsbyrån/Helsingfors kommunförsök och som utförs på en arbetsplats. Dessutom beaktas sysselsättningsfrämjande utbildning för arbetslösa och annan syssel-sättningsfrämjande gruppverksamhet. Understödet förutsätter att verksamheten riktar sig till de prioriterade grupperna för stadens sysselsättningsåtgärder (långtidsarbetslösa, ungdomar, invandrare) och att verksamheten målmedvetet riktas till den öppna arbetsmarknaden eller utbildning.

Verksamhetens resultat och omfattning, servicekvaliteten och organisationens sakkunskap påverkar huruvida understöd beviljas. Då understöd beviljas tar man hänsyn till kostnaderna för verksamheten, till exempel anställnings- och lokalkostnaderna i förhållande till verksamhetens omfattning, samt hur väl målsättningarna för tidigare år har uppnåtts.

2. Verksamhetsutveckling

Understöd beviljas för att utveckla organisationsverksamhet för arbetslösa, öka organisationers interna kompetens, stärka kommunikationen, utveckla och öka servicen samt öppna nya samarbetsvägar. Också en grupp organisationer kan beviljas utvecklingsunderstöd utifrån en gemensam ansökan.

En kungörelse om att sysselsättningsunderstöd kunde sökas ingick i den gemensamma kungörelsen om stadens understöd i Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet 2.12.2021. Ansökningarna lämnades via stadens e-tjänster senast 31.12.2021. Anvisningar om hur man fyller i ansökningsblanketten fanns tillgängliga i e-tjänsten. De sökande var 26 till antalet.

De nuvarande villkoren för att bevilja understöd har varit gällande sedan understödsförfarandet 2017. Det ekonomiska målet med understöden är att påverka arbetsmarknadsstödets kostnader. Prioriterade områden inom stadens sysselsättningsåtgärder är, i enlighet med strategin, ungdomar, långtidsarbetslösa och invandrare. Understödet används inte för att stödja sådan sysselsättningsfrämjande verksamhet för vilken staden beviljar annat direkt stöd.

Kanslichefen beslutade 26.4.2021 (§ 101) flytta behörigheten för utdelning av stadskansliets näringslivsavdelnings disponibla understödsanslag till näringslivsavdelningens chef för invandrings- och sysselsättningsärenden.

Handläggning av ansökningarna

De allmänna anvisningarna för stadens understöd och de tilläggsvillkor som fastställts för att bevilja sysselsättningsunderstöd iakttas då understöd beviljas.

I första hand har man granskat sökandenas möjligheter och förutsättningar för att erbjuda arbetsprövningsplatser åt arbetslösa helsingforsare. Dessutom bedömdes huruvida verksamheten i praktiken målmedvetet fokuserar på den öppna arbetsmarknaden eller på utbildning, vilka utbildningar och vilken gruppverksamhet den sökande erbjuder och vilken sysselsättningsfrämjande verksamhet för arbetslösa helsingforsare den sökande bedriver totalt sett, inklusive kvaliteten på denna verksamhet. Vid bedömningen av kvalitativa förutsättningar och verksamhetsförmågan fästes avseende på bl.a. sökandens aktivitet och synlighet inom sysselsättningsfältet och på att sökandens ekonomiska och administrativa verksamhet är vederbörlig och transparent. Vid beredningen beaktades också den sökandes ekonomiska förutsättningar och huruvida den verksamhet som omfattas av understödet bidrar till att staden når sina sysselsättningsmål.

Användningen tidigare understöd kontrollerades för de sökande som beviljats understöd tidigare. Alla som tidigare beviljats sysselsättningsunderstöd och de som lämnat in en ansökan för 2021 har lämnat in en godtagbar utredning om användningen av det tidigare understödet.

Tillämpning av bestämmelser om statsstöd

I artikel 107 punkt 1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF) anges det att ”Om inte annat föreskrivs i fördragen, är stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den inre marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna.”

Vid beredningen av beslut om understöd till organisationer för sysselsättning som beviljas för 2022 har det bedömts huruvida statsstödsregleringen i enlighet med artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är tillämplig i frågan. Bedömningen som gäller statsstöd har gjorts separat för varje understödsansökan.

Föreningarna som har ansökt om understöd bedriver allmännyttig verksamhet. De sökandes verksamhet har huvudsakligen ett socialt syfte, som till sin karaktär inte är ekonomiskt. Därmed är reglerna om statligt stöd inte tillämpliga (Kommissionens tillkännagivande EUT [2016] C 262/01, punkt 6). Av de sökande är det endast Valo-Valmennusyhdistys ry som delvis idkar ekonomisk verksamhet. Föreningens ekonomiska verksamhet grundar sig på samarbete med staden i det lokala ungdomsarbetet samt verkstäder för långtidsarbetslösa. Föreningens verksamhet är inriktad på att stötta människor i synnerligen utsatt position att bo självständigt, utbilda sig och komma in i arbetslivet. Kunderna kommer inte från andra medlemsstater och föreningen bedriver inte försäljning av andra tjänster än åt målgruppen på dess egna verksamhetsorter i Finland. Valo-Valmennusyhdistys ry bedriver inte sådan ekonomisk verksamhet som kan påverka handeln mellan medlemsstaterna (kommissionens meddelande EUT C 262/01, punkt 196 [2016]).

I det stöd som beviljas de sökande ingår inte statsstöd som anses i 107.1 art. EUF.

Förhandsbesked om understöd för år 2023

På förhand meddelas att sysselsättningsbidrag för 2023 ska ansökas under tiden 21.11-16.12.2022 och att ansökningstiden går ut 16.12.2022 kl. 16.00, såvitt inget annat meddelas. Vi ber sökandena notera den ändrade ansökningstiden.

Upplysningar

Sari Rasanen, expert, telefon: 310 43978

sari.rasanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Sysselsättningsunderstöd till organisationer för 2022

2

Helsingfors stads allmänna understödsanvisningar

3

Tilläggsanvisningar för användningen av sysselsättningsunderstöd

Sökande av ändring

Omprövning, stadsstyrelsen

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Sökande

Omprövning, stadsstyrelsen
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

För kännedom

Stadskansliet

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566