Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (3)

Kaupunginkanslia

 

 

Elinkeino-osasto

 

 

Työvoima ja maahanmuutto

25.06.2020

 

 

 

 

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö

 

 

 

 

26 §

Erityistä tukea tarvitseville maahanmuuttajille suunnatun yrittäjyysohjelman hankinta

HEL 2020-007385 T 02 08 02 00

Päätös

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö päätti hyväksyä Phoenix ry / Startup Refugees jättämän tarjouksen erityistä tukea tarvitseville maahanmuuttajille suunnatusta yrittäjyysohjelmasta.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 29997 euroa. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alle jäävä pienhankinta, johon ei sovelleta hankintalakia. Palveluhankintaan liittyvät kustannukset maksetaan talousarviokohdasta 14001, tulosyksikkö 1817100 Työllisyys, sisäinen tilaus 1817100005 NewCo ja Yrittäjyys vaihtoehtona -hankkeet.

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö päätti oikeuttaa elinkeino-osaston uudet yritykset -yksikön päällikön allekirjoittamaan hankintasopimuksen.

Päätöksen perustelut

Helsingin kotouttamisohjelmassa 2017–2021 tavoitteena on olla ”osaavan työvoiman kaupunki”. Ohjelman tavoitteena on maahanmuuttajien osaamisen tunnistaminen ja se että heidän osaamisensa on mahdollisimman hyvin työmarkkinoiden käytettävissä. Yrittäjyyttä tuetaan vaihtoehtona työllistymiseen.

Helsingissä huomattava osa maahanmuuttajayrittäjistä toimii yksinyrittäjinä palvelualoilla ja kevään 2020 koronapandemian vuoksi yksinyrittäjät ovat olleet suurissa taloudellisissa vaikeuksissa kuluttaja-asiakkaiden vähentymisen johdosta. Toimivat yrittäjät ovat joutuneet miettimään uusia ansaintamahdollisuuksia menetettyjen tilalle ja muokkaamaan omaa liiketoimintaan digitaaliseen muotoon.

Hankittava yrittäjyysohjelma tukee maahanmuuttajayrittäjiä, freelancereita ja yritystoimintaa suunnittelevia maahanmuuttajia kohti kestävämpää liiketoimintaa, digitaalisten alustojen ja palveluiden hyödyntämisessä tuotteistamisessa, markkinoinnissa ja asiakashankinnassa. Yrittäjiä ja freelacereita tuetaan tarjoamalla mahdollisuuksia testata uusia liikeideoita ja ansaintamalleja markkinavalidaatiotapahtumissa ja saada palautetta tuotteen laadusta ja kysynnästä. Ohjelma tarjoaa maahanmuuttajayrittäjille vertaistukea ja rohkaisevia esimerkkejä muilta yrittäjiltä.

Hankittava yrittäjyysohjelma vastaa koronapandemian takia muuttuneeseen tilanteeseen markkinoilla ja asiakkaiden ostokäyttäytymisessä ja täydentää Helsingin kaupungin olemassa olevia yritysneuvontapalveluja. Yrittäjyysohjelman tavoitteena on edistää maahanmuuttajien yrittäjyysosaamista etenkin sellaisten maahanmuuttajaryhmien keskuudessa, jotka tuntevat huonosti nykyisiä julkisia yritysneuvontapalveluja johtuen esim. heikosta suomen tai englannin kielen taidosta.

Ohjelma tukee yrittäjien omien liiketoimintamallien muokkaamista ja asiakashankintaa hyödyntäen erilaisia digitaalisia alustoja sekä kehittää digitaalisen markkinoinnin tietotaitoa. Ohjelman tavoitteena on tarjota maahanmuuttajille tietoa yrittäjyyteen liittyvistä lupa-asioista, lainsäädännöstä, verotuksesta, rahoitusmahdollisuuksista sekä yritystoiminnan kannattavuudesta ottaen huomioon suomalaisen yrityskulttuurin ominaispiirteet. Osallistujat saavat tietoa ja tukea yritysidean kehittämiseen, markkinakartoituksen, markkinointisuunnitelman ja liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Yrittäjyysohjelma tarjoaa tietoa ja käytännön työkaluja yrityksen visuaalisen ilmeen kehittämiseen, brändin rakentamiseen, online-markkinointiin, verkkokauppaan ja muihin yrityksen digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämiseen, ml. sosiaalinen media.

Tarjouspyyntö (liite 1) lähetettiin sähköpostitse 20.5.2020 kolmelle palveluntuottajalle. Määräaikaan 3.6.2020 klo 16.00 mennessä saapui yksi tarjous Phoenix ry:ltä / Startup Refugees:lta.

Tarjouspyynnössä asetettiin hankittavalle palvelulle vähimmäisvaatimukset, jotka Phoenix ry:n / Startup Refugees:n tekemä tarjous täytti kaikilta osin. Tarjottu yrittäjyysohjelma on konkreettinen, ja se tarjoaa osallistujille tietoa ja välineitä muokata yritystoimintaa ja liikeideaa vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta. Phoenix ry / Startup Refugees omaa myös hyvät referenssit heidän aikaisemmista vastaavanlaisia yrittäjyysohjelmista.

Laadun arviointikriteereinä olivat ohjelman sisällön vastaavuus hankinnan tavoitteisiin, ohjelman konkreettisuus sekä palveluntarjoajan yhteistyökumppaniverkostojen monipuolisuus ja hyödyllisyys tässä hankkeessa. Phoenix ry:n / Startup refugees:in tekemä tarjous vastasi myös näiltä laadullisilta kriteereiltä tarjouspyynnön sisältöä.

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikön oikeus toteuttaa hankintoja perustuu kansliapäällikön päätökseen kaupunginkanslian hankintaoikeuksista 17.12.2019 § 260.

Sitova sopimus sopijapuolten välillä syntyy myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla hankintasopimuksella.

Lisätiedot

Hannele Kostiainen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 74405

hannele.kostiainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjouspyyntö

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, pienhankinnat, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, pienhankinnat, kaupunginhallitus
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566