Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

33/2014

1 (1)

Hankintakeskus

 

 

 

 

 

 

11.06.2014

 

Hankintajohtaja

 

 

 

 

 

 

 

33 §

Ompelukoneiden hankinta H015-14

HEL 2014-002966 T 02 08 01 00

Päätös

Hankintajohtaja päätti hyväksyä Erkin Sauma & Tikki Ky:n tarjouksen Husqvarna-  ja Pfaff-ompelukoneista sekä Kaartin neule- ja ompelukone Oy:n tarjouksen Bernina-ompelukoneista neljäksi (4) vuodeksi kokonaistaloudellisesti  edullisimpina.

Hankintajohtaja päätti hylätä tarjouskilpailusta Kaartin neule- ja ompelukone Oy:n tarjouksen Husqvarna-ompelukoneista, koska tarjous ei sisältänyt tarjouspyynnön vaatimuksen mukaisesti  samanmerkkisiä koneita kaikkiin pyydettyihin kohteisiin.

Hankintajohtaja päätti hylätä tarjouskilpailusta Kirstikki Oy:n tarjoukset Pfaff-koneista ja Elna-ompelukoneista, koska perusompelukoneeksi tarjotut koneet eivät täytä tarjouspyynnön vaatimuksia.

Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella. EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankinnan arvo on noin 250 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Kilpailutus perustuu Helsingin kaupungin hankintakeskuksen 13.3.2014 päivättyyn tarjouspyyntöön H015-14, HEL 2014-002966. Ompelukoneiden hankinta on toteutettu avoimella menettelyllä .

Hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus 14.3.2014 ja korjausilmoitus 1.4.2014 sähköisessä HILMA-ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi.  Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 23.4.2014.  Määräaikaan mennessä saapui 3 tarjoajalta yhteensä 8 tarjousta:

• Erkin Sauma & Tikki Ky, Bernina-ompelukoneet

• Erkin Sauma & Tikki Ky, Husqvarna-ompelukoneet

• Erkin Sauma & Tikki Ky, Pfaff-ompelukoneet

• Kaartin neule- ja ompelukone Oy, Bernina-ompelukoneet

• Kaartin neule- ja ompelukone Oy, Husqvarna-ompelukoneet

• Kirstikki Oy, Pfaff-ompelukoneet

• Kirstikki Oy, Husqvarna-ompelukoneet

• Kirstikki Oy, Elna-ompelukoneet.

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Tarjouspyynnön kohdassa 7 on esitetty tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset ja selvitysvelvollisuudet. Tarjousten perusteella kaikki tarjoajat täyttävät tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset. Tarjouspyynnön mukaisesti todistukset ja selvitykset pyydetään vain niiltä tarjoajilta, jotka näyttävät tarjousvertailun perusteella voittavan tarjouskilpailun. Todistuksia ja selvityksiä ei tarvitse toimittaa, tarvittavat tiedot ovat saatavissa www.tilaajavastuu.fi-palvelusta.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistaminen

Hankinnassa 2 kohderyhmää

• Kohderyhmä 1 Ompelukoneet ja saumurit koulukäyttöön sekä niiden huollot

• Kohderyhmä 2 Ompelukoneet satunnaiseen käyttöön

Osatarjous hyväksytään siten, että tarjous voi koskea vain kohderyhmää 1, kuitenkin niin, että tarjouksen tulee koskea kaikkia kohderyhmän 1 koneita sekä huoltoa.

Kaartin neule- ja ompelukone Oy, Husqvarna-ompelukoneet:

Tarjouspyynnön kohdassa 6 edellytettiin, että kohderyhmään 1 tarjotaan samanmerkkisiä koneita.  Kaartin neule- ja ompelukone Oy:n Husqvarna-koneita koskevassa tarjouksessa ei ole tarjottu kaikkiin kohtiin Husqvarna-koneita.  Siten Kaartin neule-  ja ompelukone Oy:n tarjous Husqvarna-ompelukoneista  hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Koneiden testaukset

Kohtaan 1.1 Perusompelukone koulukäyttöön tarjotut koneet pyydettiin tekstiilityön opettajan testattavaksi. Testatut koneet olivat:

• Pfaff Passport 2.0 ja Elna 520 eX (Kirstikki Oy)

• Bernina Activa 215 (Kaartin neule- ja ompelukone Oy) ja

• Husqvarna Viking Opal 650 ja Pfaff Ambition 1.0 (Erkin Sauma & Tikki Ky).

Kirstikki Oy, Pfaff-ompelukoneet:

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että koneen ohjekirja on suomenkielinen, selkeä ja kestävä. Tekstiilityön opettaja testasi ohjekirjan selkeyttä napinläven ompeluohjeita seuraamalla. Kirstikki Oy:n tarjoaman Pfaff Passport 2.0 –koneen ohjekirja ei ole selkeä, koska ohjeita seuraamalla napinläven ompelu ei onnistunut.

Lisäksi tarjouspyynnössä asetettiin perusompelukoneelle seuraavat vaatimukset: Rakenne  tukeva, kestävä ja viimeistelty sekä kestävä kovaan käyttöön tarkoitettu kone, soveltuu koulukäyttöön. Kirstikki Oy:n tarjoama Pfaff Passport 2.0 –ompelukone ei täytä näitä vaatimuksia, koska koneen ommelopaste on ulosvedettävä muovinen levy, joka ei kestä korvaa käyttöä ja murtuu helposti koululaisten käsittelyssä.

Edellä mainituista syistä Kirstikki Oy:n tarjous Pfaff-ompelukoneista tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Kirstikki Oy, Elna-ompelukoneet:

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että koneen ohjekirja on suomenkielinen, selkeä ja kestävä. Tekstiilityön opettaja testasi ohjekirjan selkeyttä napinläven ompeluohjeita seuraamalla. Kirstikki Oy:n tarjoaman Elna 520 eX –koneen ohjekirja ei ole selkeä, koska ohjeita seuraamalla napinläven ompelu ei onnistunut. Lisäksi ohjekirjan kuvat ovat epäselviä ja tulostusjälki on huono. Ohjekirja ei ole kestävä, koska se on tulostettu ohuelle paperille ja sidottu muovikierteellä. Siten Kirstikki Oy:n tarjous Elna-ompelukoneista on hylättävä tarjouspyynnön vastaisena.

Muut tarjoukset:

Muut tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten vertailu

Valintaperusteena on kohderyhmässä 1 kokonaistaloudellinen edullisuus ja kohderyhmässä 2 halvin hinta.

Kohderyhmässä 1 kokonaistaloudellista edullisuutta arvioidaan seuraavilla painoarvoilla: hinta 75p ja laatu 25p.

Ladun arviointikriteerit ovat:

• Metallipuola kohdissa 1.1 ja 1.2      yht. 15p

• Metallinen puolakotelo, kohdissa 1.1 ja 1.2      yht. 5p

• Napinläpitoimintoja vähintään 2 kpl kohdassa 1.2        5p

Kohderyhmässä 1 valinta tehdään niin, että tulee valituksi 3 konemerkkiä. Kullekin konemerkille valitaan yksi toimittaja. Sama tarjoaja voi tulla valituksi useamman kuin yhden konemerkin toimittajaksi. Kokonaistaloudellisesti edullisin kone on ensisijaisesti tilattava kone. Kaksi muuta konetta valitaan varakoneeksi. Varakone tilataan, jos se sopii oppilasryhmän tarpeisiin ensisijaista konetta paremmin.

Kohderyhmässä 2 valitaan 1 toimittaja kohderyhmässä 1 valittujen toimittajien joukosta. Valintaperusteena on halvin hinta. Kohderyhmään 2 voi tarjota merkkiä, jota ei ole tarjottu kohderyhmään 1. Jos halvin kone on eri merkkiä kuin kohdassa 1 valitut koneet, valitaan halvin kone. Muussa tapauksessa valitaan halvin kone, jonka tarjoaja on tullut valituksi kohderyhmässä 1 saman merkin toimittajaksi.

Tarjousten vertailu hinta- ja laatupisteineen on tämän päätöksen liitteenä olevassa vertailutaulukossa.

Vertailu osoittaa, että kohderyhmässä 1 kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset 3 erimerkkisistä koneista ovat tehneet Erkin Sauma & Tikki Ky Husqvarna- ja Pfaff-ompelukoneista ja Kaartin neule- ja ompelukone Oy Bernina-ompelukoneista.  Kohderyhmässä 2 halvimman vaatimusten mukaisen tarjouksen on tehnyt Kaartin neule- ja ompelukone Oy.

Lisätiedot

Raili Alanko, puhelin: +358931031764

raili.alanko(a)hel.fi

Liitteet

1

Vert Ompelukoneet H015-14.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, teknisen palvelun lautakunta
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 700

Suvilahdenkatu 10 E

+358 9 310 1631

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

HELSINKI 50

Faksi

 

Alv.nro

hankintakeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hank

+358 9 310 31791

 

FI02012566