Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

22/2014

1 (1)

Kaupunginkanslia

 

 

Tietotekniikka- ja viestintäosasto

 

 

 

25.06.2014

 

Tietotekniikka- ja viestintäjohtaja

 

 

 

 

 

 

 

25 §

Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö kansallisesta big-data-strategiasta

HEL 2014-007428 T 07 02 00

Päätös

Tietotekniikka- ja viestintäjohtaja päätti lähettää seuraavan lausunnon Liikenne- ja viestintäministeriölle 3.6.2014 päivättyyn lausuntopyyntöön.

Helsingin kaupunki pitää tärkeänä, että Big Datan hyödyntämistä pohditaan kansallisella tasolla. Raporttiin kootut esimerkit orastavasta Big Data -kehityksestä konkretisoivat hyödyllisellä tavalla nykytilannetta.

Big Data on kuitenkin vain yksi osa käynnissä olevaa digitalisaatiokehitystä, ja strategialuonnoksessa Big Datan voisikin asettaa laajempaan kontekstiin. Tätä kautta myös Big Datan tulevaisuuden hyötyjä voisi peilata käytännön tasolle.

Esitetyistä toimenpiteistä Helsingin kaupunki toteaa seuraavaa:

-        Big Datan kerääminen vaatii monialaista osaamista ja mitä suurimmassa määrin organisaatio- ja toimialarajat ylittävää yhteistyötä. Siksi strategialuonnoksessa pitäisi miettiä miten yhteistyö saadaan aikaan ja mitkä tahot voisivat sitä vauhdittaa.
 

-        Raportista saa käsityksen, että Big Data -analytiikka poikkeaisi yritysten ja organisaatioiden normaalista analytiikasta ja että tästä kehittyisi oma ammattikuntansa. Tiedon keruu ja analysointi tulisi järjestää niin, että se on mahdollisimman luonteva osa organisaation muuta toimintaa. Asiaa tulisikin katsoa toimintaympäristön ja toiminnallisten yhteistyötarpeiden kautta. Tätä Helsingin kaupunki edellyttää edistäessään tietojen ja tietojärjestelmien yhteentoimivuutta.
 

-        Julkishallinnossa verkostomainen yhteistyö on tärkeää ja siinä voidaan hyödyntää open source–teknologioita, rajoittamatta kuitenkaan suljettujen teknologioiden ja niitä edustavien yritysten toimintaa markkinoilla.
 

-        Datan standardointia ja harmonisointia eri sektoreilla on syytä jatkaa. Erityishuomio tulisi kohdistaa avointen rajapintojen määrittelyyn ja standardointiin.
 

-        Sääntelyn kautta tulevien rajoitusten selvittäminen ja tarpeettoman sääntelyn purkaminen on tärkeää erityisesti julkishallinnossa. Tähän onkin jo kiinnitetty huomiota kansallisen avoimen datan politiikassa. Konkreettisia toimenpiteitä tarvitaan kuitenkin riittävän ripeästi.
 

-        Suomi on korkean tietosuojan maa. Tämä on ominaisuus ja etu, jolla kansalaisten ja yritysten luottamus on voitettu ja jota on vaalittava.
 

-        Yksityisyyden suojasta pitää huolehtia kaikissa oloissa ja tiedon kohteille pitää kertoa tiedon käyttötarkoituksista etukäteen.
 

-        Big Datan mahdollisuuksia tulee hyödyntää myös koulutuksessa ja tutkimuksessa. Opettajakoulutus on avainasemassa, jotta jo peruskoulussa voidaan harjoitella erilaisten tietoaineistojen yhdistämisestä saatavia hyötyjä. Big data-kehityksen ja tutkimuksen kansainvälinen seuraaminen ja tutkimusyhteistyö edistävät osaltaan Big Datan hyödyntämistä Suomessa.

Vaikka Helsingin kaupungilla on vielä toistaiseksi melko vähän kokemuksia Big Datasta, Helsinki ja muut pääkaupunkiseudun kaupungit ovat edelläkävijöitä datan avaamisessa (HRI-hanke ja avoimen datan palvelu www.hri.fi ).  Helsingin kaupungin tietokeskuksella on ollut tässä keskeinen rooli, samoin kuin kaupunkikehitystä koskevan tiedon keräämisessä, analysoinnissa ja jakelussa.

Helsingin kaupunki on jo toista vuotta mukana kumppanikoodariohjelmassa, ja on datan avaamisen lisäksi rakentanut myös avoimia rajapintoja kehittäjäyhteisöjen käyttöön. Helsinki myös tukee ja aktivoi kehittäjäyhteisöjä jakamalla niille aktiivisesti tietoa käytettävissä olevasta datasta. Monia hyötysovelluksia onkin jo syntynyt tätä kautta.

Kaupungeissa potentiaalisia Big Data -alueita ovat mm. liikenne ja terveydenhoito sekä Smart City -kokonaisuudet, kuten Kalasataman uusi asuin- ja työpaikka-alue Helsingissä.

Helsingin kaupunki on jatkossakin halukas toimimaan aktiivisesti Big Datan hyödyntämiseksi yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Lisätiedot

Jaakko Salavuo, Tietotekniikka- ja viestintäjohtaja, puhelin: 310 36073

jaakko.salavuo(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Liikenne- ja viestintäministeriö

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksisaajat

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Tiedoksisaajat

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566