Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

 

1 (1)

Kaupunginkanslia

 

 

 

 

 

 

28.03.2017

 

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja

 

 

 

 

 

 

 

10 §

Kaupunkiympäristön toimialan maankäyttö- ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden maaomaisuuden kehittäminen ja tontit-palvelun maaomaisuus-yksikön yksikön päällikön viran täyttäminen

HEL 2017-002667 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja päätti ottaa maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palveluiden maaomaisuus-yksikön yksikön päällikön virkaan ilman julkista hakumenettelyä diplomi-insinööri Katarina Kurenlahden 1.6.2017 alkaen 4 600 euron tehtäväkohtaisella kuukausipalkalla.

Päätöksen perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 22.6.2016, 196 § hyväksyä Helsingin kaupungin hallintosäännön johtamisjärjestelmää koskevat osat 1.6.2017 lukien, ja että hallintosäännön täytäntöön panemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ennen sen voimaantuloa.

Kaupunginhallitus päätti 27.2.2017, 201 § perustaa toimialojen palvelujen eräiden yksikön päälliköiden virat. Palvelujen yksikkötason virat ovat uusia virkoja kaupungin tulevassa organisaatiossa.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n mukaan toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät.

Viran täyttömenettely

Palvelussuhdeturvan varmistamiseksi ja kunnallisesta viranhaltijalaista (jäljempänä viranhaltijalaki) ilmenevin perustein palveluja seuraavan tason virat on tarkoituksenmukaista täyttää sisäisesti. Kaupungin johtamisjärjestelmäuudistuksen seurauksena osa nykyisistä viroista tullaan lakkauttamaan.

Kaupungilla on velvollisuus tarjota viranhaltijalle muuta työtä silloin, kun viranhaltijalle määrätyt työtehtävät vähentyvät sekä olennaisesti että pysyvästi johtamisjärjestelmäuudistuksen johdosta. Viranhaltijalain 37 §:n mukaan virkasuhdetta ei voida irtisanoa, jos viranhaltija voidaan ammattitaitonsa ja kykynsä nähden kohtuudella sijoittaa toiseen virkasuhteeseen tai ottaa sellaiseen työsuhteeseen, jonka tehtävät eivät olennaisesti poikkea viranhaltijan tehtävistä, tai kouluttaa uusiin tehtäviin. Edellytyksenä on, että viranhaltija täyttää viran kelpoisuusehdot.

Lisäksi viranhaltijalain 4 §:n mukaan viranhaltija voidaan ottaa ilman hakumenettelyä toiseen virkasuhteeseen, kun kysymyksessä on viranhaltijalain 24 §:n tarkoitettu viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen. Edellytyksenä on, että viranhaltija täyttää viran kelpoisuusvaatimukset, virkaa voidaan pitää hänelle sopivana, hänen asemansa toistaiseksi otettuna tai määräaikaisena viranhaltijana ei muutu ja perusteena on toiminnan tai tehtävien uudelleen järjestelyyn liittyvä perusteltu syy ja hänen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa.

Koska useamman esimiestason viranhaltijan virka tulee lakkaamaan, on ollut perusteltua selvittää ilmoittautumismenettelyssä nykyisten viranhaltijoiden halukkuus avoinna olevaan virkaan. Sisäinen ilmoittautumismenettely on kohdennettu niille henkilöille, joiden virka lakkautetaan, ja jotka ovat aiemmin toimineet vastaavanlaisissa tai -tasoisissa viroissa.

Sisäinen ilmoittautuminen toteutettiin kaupungin eRekry-järjestelmän kautta ajalla 28.2.2017 – 8.3.2017. Ilmoittautumisaika päättyi 8.3.2017 klo 16.00.

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit-palvelun maaomaisuus-yksikön päällikön kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja kokemus johtamistehtävistä. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Valintaprosessi

Maaomaisuus-yksikön yksikön päällikön virkaan ilmoittautui ilmoittautumisajan kuluessa viisi henkilöä.  Liitteenä 1 on yhteenveto ilmoittautuneista.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin Peter Haaparinne, Juha Korpi, Katarina Kurenlahti ja Teuvo Sarin.

Hakijoita haastattelivat kaupunkiympäristö toimialan tonttipäällikkö Sami Haapanen ja henkilöstöpäällikkö Anne Lappalainen 13.3.2017 ja 16.3.2017.

Peter Haaparinne on suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon Helsingin yliopiston teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1984 pääaineena kiinteistö- ja yhdyskuntatekniikka. Hän on toiminut vuodesta 2011 lähtien Helsingin kaupungin kiinteistövirastossa tonttiosastolla toimistopäällikön virassa, joka lakkautetaan 31.5.2017.

Juha Korpi on suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon Helsingin yliopiston teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1985 pääaineena pohjarakennus- ja maarakennusmekaniikka. Hän on toiminut vuodesta 2003 lähtien Helsingin kaupungin kiinteistövirastossa geoteknisellä osastolla toimistopäällikön virassa, joka lakkautetaan 31.5.2017.

Katarina Kurenlahti on suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon Helsingin yliopiston teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1990 pääaineena kemiantekniikka/ympäristönsuojelutekniikka. Hän on toiminut vuodesta 2008 lähtien Helsingin kaupungin kiinteistövirastossa tonttiosastolla toimistopäällikön virassa, joka lakkautetaan 31.5.2017.

Teuvo Sarin on suorittanut oikeustieteen kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 1980 pääaineena kauppaoikeus. Hän on toiminut vuodesta 2007 lähtien Helsingin kaupungin kiinteistövirastossa hallinto-osastolla apulaisosastopäällikön virassa, joka lakkautetaan 31.5.2017.

Perustelut valintaesitykselle

Maaomaisuus-yksikön yksikön päällikön tehtävänä on johtaa yksikköä, jonka tehtävinä ovat sopimuskannan hallintaan liittyvät täytäntöönpanotehtävät, tonttien ja alueiden rakentamiskelpoisuuteen liittyvät asiantuntijatehtävät sekä palvelun tuottaman maanvuokraus- ja maaperätiedon hallinta ja jakaminen.

Yksikön päällikön tehtävänä on suunnitella, seurata ja valvoa johtamansa yksikön toimintaa sekä vastata sen tuloksellisuuden ja tavoitteiden saavuttamisesta. Hänen vastuullaan on myös yksikön ohjaus sekä suorituskyvyn ja toiminnan tuloksellisuuden kehittäminen ja ylläpito.

Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää vankkaa kokemusta yksikön toimialalla sekä kokemusta hallinto- ja johtotehtävistä. Lisäksi ilmoitettiin arvostettavan hyviä yhteistyötaitoja ja valmiutta organisaation kehittämiseen ja johtamiseen muutostilanteessa.

Yksikön päällikkö on omalta osaltaan kaupungin muutoksen onnistumisen kannalta keskeisessä asemassa. Toimialajohtajan ja palvelukokonaisuuden johtajan ja tonttipäällikön johdolla sekä omalla operatiivisella johtamisellaan hän varmistaa, että kaupungin organisaation ja johtamisjärjestelmän uudistus muuntuu todeksi toimialan eri tasoilla. Tämä tarkoittaa muun muassa toimintatapojen yhtenäistämistä ja kaupungin uuden suunnan näyttämistä paitsi omalla palvelualueella, myös omassa palvelukokonaisuudessa ja laajemminkin toimialan sisällä, toimialojen välillä ja ulkoisten sidosryhmien kanssa tehtävässä yhteistyössä.

Edellä kuvattuja kykyjä ja ominaisuuksia on kartoitettu työkokemuksen ja hakemuksen lisäksi haastattelulla. Näiden tuloksena on muodostettu kokonaiskuva henkilöstä ja päädytty esittämään uuteen maaomaisuus-yksikön yksikön päällikön virkaan Katariina Kurenlahtea.

Katarina Kurenlahdella on nykyisen toimenkuvan pohjalta parhaat edellytykset uuden ja moninaista toimintaa sekä usean alan asiantuntijoita sisältävän yksikön toiminnan organisointiin ja kehittämiseen. Kurenlahden valintaa maaomaisuus-yksiön yksikön päälliköksi puoltaa myös hänen erinomaiset suhteet ja laaja-alaiset sekä monipuoliset verkostot. Muutosjohtamisen näkökulmasta Kurenlahti on todella yhteistyökykyinen johtaja ja omaa hyvät esimiestaidot. Kurenlahdella on parhaat edellytykset myös maaomaisuus-yksikköön sijoittuvan rakentamiskelpoisuustiimin ja sen toiminnan organisoimiseen sekä kehittämiseen.  

Ilmoittautuneiden henkilöiden ansioyhteenvedot ovat nähtävillä valmistelijalla.

Lisätiedot

Mikko Aho, toimialajohtaja, puhelin: 310 37100

mikko.aho(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Viran muut hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Toimiala

Kaupunginkanslia

Taloushallintopalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566