Helsingin kaupunki

Esityslista

17/2013

1 (1)

Ympäristölautakunta

 

 

 

 

Ypst/4

 

19.11.2013

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Helsingin Energian johtokunta 22.10.2013 § 59

HEL 2013-007493 T 00 00 03

Päätös

Johtokunta päätti antaa asiasta kaupunginhallitukselle esittelijän ehdotuksen mukaisen lausunnon:

Helsingin Energian ympäristöstrategian kulmakiviä ovat kestävä kehitys, ympäristövaikutusten vähentäminen sekä pyrkimys avoimeen vuorovaikutukseen kaikkien sidosryhmien kanssa. Helsingin Energia toimii ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti vastuullisesti.

Yrityksen arvoihin kuuluu vastuu kestävästä kehityksestä, joka tarkoittaa, että toimintatapamme ovat ilmastomuutosta hillitseviä, ympäristön kannalta myönteisiä sekä ihmisten hyvinvointia ja yritysten menestymistä edistäviä.

Helsingin Energia huomioi kivihiilen hankinnassa toimitusvarmuuden, hinnan ja laadun lisäksi myös myyjän sosiaalisen vastuun ja ympäristövastuun edellyttämällä toimittajalta sitoutumista vähintään YK:n Global Compact –periaatteisiin. Korvatessaan fossiilisia polttoaineita biomassapohjaisilla energianlähteillä Helsingin Energia tulee noudattamaan vastaavia hankintaperiaatteita. Nestemäisille biopolttoaineille on jo laadittu kestävyyskriteerit EU:n tasolla. EU:n komissio valmistelee parhaillaan ehdotusta kiinteiden ja kaasumaisten biopolttoaineiden kestävyyskriteereiksi. Nämä kattavat kaikki Helsingin Energian käyttöön kaavailemat biopolttoaineet, mm. hake, sivutuotepuu, pelletti, biohiili, bioöljy, peltoenergia, energiakasvit ja biokaasu.

Energiantuottajien käyttämien biopolttoaineiden on täytettävä EU:n kestävyyskriteerit, jotta ne lasketaan mukaan kansallisiin uusiutuvan energian velvoitteisiin ja että niiden käyttöä voidaan tukea julkisin varoin. Kriteerit sisältävät mm. että

-        kasvihuonekaasut vähenevät vähintään 60 % verrattuna fossiiliseen vertailupolttoaineeseen

-        primäärisen biomassan (esim. hake) on tultava kestävän metsätalouden kriteerit täyttävistä metsistä, mikä tarkoittaa, ettei voida hyödyntää biomassaa aarniometsistä/koskemattomista luonnonmetsistä, suo-/turvemailta eikä alueilta joissa on tapahtunut maankäytön muutos.

Helsingin Energia tulee hankkimaan vain biopolttoaineita, jotka täyttävät EU:n ja kansallisen lainsäädännön kestävyyskriteerit. Lisäksi Helsingin Energia on linjannut, että se ei osallistu elintarvikeketjuun kuuluvien biopolttoaineiden käyttöön energiantuotannossa.

Helsingin Energia on tehnyt käyttöön kaavailtujen biojalosteiden elinkaarianalyysejä, joissa selvitetään koko polttoaineketjun päästövaikutukset aina raaka-ainehankinnasta ja tuotannosta loppukäyttöön saakka. Elinkaarianalyysejä on tehty mm. pelletille, biohiilelle ja synteettiselle biokaasulle. Perinteisille biopolttoaineille, kuten hake ja sivutuotepuu, elinkaarianalyysejä on tehty yleisesti jo aiemmin.

Helsingin Energia seuraa aktiivisesti biopolttoaineiden kestävyystutkimusta ja kestävyyskriteerien muodostumista. Polttoainehankinnat tullaan toteuttamaan muodostuvien kestävyyskriteerien mukaisesti.

Esittelijä

Toimitusjohtaja

Pekka Manninen

Lisätiedot

Harri Mattila, Johtaja, puhelin: +358 9 617 3317

harri.mattila(a)helen.fi