Helsingin kaupunki

Esityslista

6/2014

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Ko/5

 

18.02.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Palopostinpuisto, Tuulaakipuisto, Syökärinpuisto, puistosuunnitelmien hyväksyminen, Tapulikaupunki, Suutarila, nro:t VIO 5677/1 - 5679/1

HEL 2014-000337 T 10 05 02

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee hyväksyä Palopostinpuiston, Tuulaakipuiston ja Syökärinpuiston puistosuunnitelmat nro:t VIO 5677/1, VIO 5678/1 ja VIO 5679/1.

Esittelijä

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueen puistot sijaitsevat Tapulikaupungin kaavamuutosalueella nro 11965, Suutarilan (40.) kaupunginosassa. Palopostinpuisto rajautuu etelässä ja lännessä Palovartijanpolkuun, idässä päiväkotiin ja pohjoisessa myöhemmin rakentuvaan seniorikerrostalotonttiin. Tuulaakipuisto rajautuu etelässä Maatullin ala-asteeseen, pohjoisessa Maatullinkujaan ja myöhemmin rakentuvaan rivitalotonttiin. Lännessä puisto rajautuu päiväkotiin ja idässä Kimnaasipolun pihakatuun ja kerrostalotonttiin. Syökärinpuisto rajautuu etelässä Kämnerinpolkuun ja myöhemmin rakentuvaan rivitalotonttiin. Myös puiston pohjoispuolelle, entiselle pelikentälle on kaavoitettu rivitalotontti. Lännessä puisto rajautuu Syökärinpolkuun ja kerrostalotontteihin sekä idässä rivitalotonttiin. Kaikki kolme puistoa on asemaakaavassa merkitty puistoksi (VP) ja niiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 0,8 ha.

Suunnittelun tavoitteena on ollut parantaa puistojen viihtyisyyttä ja turvallisuuden tunnetta muun muassa kasvillisuuden, kalusteiden ja valaistuksen käsittelyllä.

Suunnitelmat

Palopostinpuistoon rakennetaan pohjois-eteläsuuntainen asfalttipintainen ja valaistu käytävä, joka haarautuu pohjoisessa. Läntinen yhteys johtaa Tapulikaupungintielle Palovartijanpolkua pitkin, ja itäinen senioritaloille johtavalle reitille. Käytävän päätepisteeseen rakennetaan oleskelualue penkkeineen, kukkaryhmineen ja kukkivine pikkupuineen. Puiston länsireunaan tehdään pieni kuntoilualue, johon asennetaan seniorikuntoilulaite. Puiston itäreunan lehmukset säilytetään ja niiden alle istutetaan maanpeitekasveja.

Tuulaakipuiston maastoa muotoillaan luonnollisemmaksi. Metsäkumpareen ympäriltä poistetaan reunakivet, ja kumpare jatkuu loivana pohjoiseen ja itään. Kumpareen Serbian-kuuset säilytetään. Muut liian tiheässä kasvavat kumpareen puut poistetaan. Kumpare rajautuu käytävään tukimuurilla. Puistoon rakennetaan uudet asfalttipintaiset ja 3 m leveät käytävät, jotka johtavat Maatullinkujalta diagonaalisesti puiston läpi koulun pääovelle. Myös puiston eteläreunaan on suunniteltu käytävä, joka johtaa Maatullinpuistoon. Syökärinpolulta etelään oleva yhteys säilytetään, mutta pinnoite uusitaan. Käytävien varrelle uusitaan valaistus ja penkit.

Syökärinpuistoa rajaavia meluvallimaisia kukkuloita loivennetaan ja puiston pohjoisosan maastoa nostetaan, jolloin maanpinnan muodot muuttuvat luonnollisemmiksi. Nykyinen puistokäytävä säilytetään entisellä paikallaan, mutta sen kaltevuus pienenee hiukan puiston eteläosan madaltamisen takia. Vanhalta käytävältä rakennetaan uusi yhteys puiston pohjoisosan kautta Syökärinpolulle. Kaikki käytävät ovat 3 m leveitä ja asfaltoituja. Käytävien varrelle uusitaan valaistus ja penkit.

Nykyistä puustoa poistetaan siellä missä puut kasvavat liian tiheässä, ja avoimiin paikkoihin istutetaan keväällä kukkivia rusokirsikoita. Matalia pensasryhmiä istutetaan käytävien risteyskohtiin ohjaamaan kulkua sekä puiston länsireunalle rajaamaan tilaa. Koko puistoon uusitaan nurmetus, ja vanhojen puiden alla käytetään maanpeite- ja niittykasveja.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä Tapulikaupungin kirjastossa ja rakennusviraston verkkosivuilla 11.11.–16.11.2013. Lisäksi 14.11.2013 kirjastossa pidettiin yleisötilaisuus.

Tapulikaupunki - Seura ry on palautteena esittänyt, että Syökärinpuisto tulisi säilyttää nykyisellään. Aikoinaan lentopalloa varten rakennettu pieni hiekkakenttä pitäisi säilyttää. Uusia käytäviä ei tulisi rakentaa eikä nykyisiä asfaltoida.

Esittelijä toteaa, että Syökärinpuiston koko pienenee, koska osa puistosta jää asuntorakentamisen alle. Jäljelle jäävä puisto joutuu kovemman käytön kohteeksi ja edellyttää uutta suunnitelmaa palvelemaan entisiä ja uusia asukkaita mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Asfalttipintaiset käytävät kestävät lisääntyvää käyttöä kivituhkaa paremmin ja ovat helppohoitoisia. Samaa pinnoitetta käytetään myös alueen muissa puistoissa. Pelaamiseen tarkoitettua aluetta on nykyään muualla lähiympäristössä ja jatkossa lisäksi viereisen koulun pihalla.

Esitetty palaute ei anna aihetta suunnitelman tarkistamiseen.

Kustannukset ja aikataulu

Puistosuunnitelmien arvonlisäverottomat rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 315 000 euroa eli keskimäärin 40 euroa/m².

Palopostinpuisto

  70 000 euroa

Tuulaakipuisto

125 000 euroa

Syökärinpuisto  

120 000 euroa

 

Puistojen yhteenlasketut vuotuiset ylläpitokustannukset hoitoluokassa A2 ovat noin 12 400 euroa.

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Ismo Rantanen, projektipäällikkö, puhelin: 310 38570

ismo.rantanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 5677/1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 5677/1

3

Suunnitelmaselostus nro VIO 5678/1

4

Suunnitelmapiirustus nro VIO 5678/1

5

Suunnitelmaselostus nro VIO 5679/1

6

Suunnitelmapiirustus nro VIO 5679/1

7

Tapulikaupunki-Seura ry, muistutus puistosuunnitelmaan

8

Tapulikaupunki-Seura ry, muistutus puistosuunnitelmaan (julkaisuversio)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Valmistelija

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Piirustusarkisto

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1515, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566