Helsingin kaupunki

Esityslista

6/2014

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Ko/4

 

18.02.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Tikkuritie, Tapulikaupungintie, Palovartijanpolku ja LP-alue, Kämnerinpolku, Kimnaasipolku ja LP-alue, Maatullinkuja, Syökärinpolku, Kämnerintie, Palokoukunkuja, Palokuja katusuunnitelmien nro 30107 - 30116 hyväksyminen, Tapulikaupunki, Suutarila

HEL 2014-000331 T 10 05 02

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee hyväksyä Tikkuritie välillä Tapulikaupungintie - Merkuriuksentie nro 30107/1, Tapulikaupungintie välillä Kämnerintie – Hannukselantie ja Sikalanmäen puistoraitti 30108/1, Palovartijanpolku sekä LP-alue Palovartijanpolun ja Palovartijantien liittymässä 30109/1, Kämnerinpolku 30110/1, Kimnaasipolku sekä LP-alue Kimnaasipolun ja Palovartijantien liittymässä 30111/1, Maatullinkuja välillä Kämnerintie – Maatullinaukio 30112/1, Syökärinpolku 30113/1, Kämnerintie tontin 40135/7 kohdalla 30114/1, Palokoukunkuja 30115/1, Palokuja 30116/1 katusuunnitelmat.

Esittelijä

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueella on voimassa kaikkiaan 5 eri aikana valmistunutta asemakaavaa. Tuorein asemakaavan muutos nro 11965 on tullut voimaan 11.1.2013. Kyseisellä kaavamuutosalueella olevat kadut ovat Tapulikaupungintie, Palovartijanpolku, Syökärinpolku, Kämnerinpolku sekä osa Maatullinkujaa. Asemakaavamuutoksen myötä alueelle on tulossa täydennysrakentamista neljälle uudelle rivi- ja kerrostalotontille. Muilta osin suunniteltavat kadut ovat asemakaavojen nro 7480, 7600, 9225 ja 8932 alueella. Kyseiset asemakaavat ovat tulleet voimaan 1970−1985 välisenä aikana.

Suunnittelualueella olevat kadut ovat pääosin nykyisiä käytössä olevia asfalttipintaisia pää- ja tonttikatuja, sekä asfaltti- ja betonikivipäällysteisiä yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräteitä. Kaavamuutoksen yhteydessä Kämnerinpolku on pidentynyt sen itäpäässä entiselle LPA-alueelle. Tämä uusi katualueen osuus on kaavoitettu pihakaduksi. Kimnaasipolun käyttötarkoitus on muuttunut yhdistetystä jalankulku- ja pyörätiestä pihakaduksi.

Suunnittelualueen katuverkko on rakennettu 1970−1980 luvulla ja kadut sekä jalankulku- ja pyörätiet ovat painuneita ja kaduilla on ongelmia kuivatuksen kanssa. Katujen rakentaminen mahdollistaa asemakaavan mukaisen asuntorakentamisen katujen uusilla tonteilla.

Suunnitelmat

Tikkuritien ja Tapulikaupungintien nykyinen valo-ohjattu liittymä muutetaan kiertoliittymäksi. Kadun ajokaistojen leveys on 4 metriä, koska se on osa erityiskuljetusten reittiä Länsisatamaan. Kadulle rakennetaan molemminpuoliset, 4 metriä leveät yhdistetyt jalankulun- ja pyöräilyn väylät, jotka erotetaan ajoradasta erotuskaistoilla.

Tikkuritien ajorata ja jalankulku- ja pyörätiet päällystetään asfaltilla. Kiertoliittymän ja ajoradan keskisaarekkeessa sekä erotuskaistoilla käytetään betonikiveystä, maanpeitekasveja tai nurmetusta ja osalla reunakaistoja myös lehtipuita. Erikoiskuljetusten yliajettavaksi suunnitelluilla osilla käytetään betonikiveystä.

Tapulikaupungintien ajorata on kiertoliittymästä itään 7 metriä leveä ja länteen 2 x 4 metriä tai 9 metriä leveä. Ajoradan molemmin puolin toteutetaan 4 metriä leveät yhdistetyt jalankulku- ja pyörätiet, jotka erotetaan ajoradasta erotuskaistoilla. Tapulikaupungintiestä erkaneva, Sikalanmäenpuiston läpijohtava puistokäytävä on 3 metriä leveä. Kadun ylittävät valo-ohjatut jalankulkuristeykset säilytetään.

Kadun ajorata ja jalankulku- ja pyöräilytiet päällystetään asfaltilla ja puistoraitti kivituhkalla. Ajoradan keskisaarekkeen ja bussipysäkin odotustila päällystetään betonikivellä. Erotuskaistoilla käytetään nurmetusta tai maanpeitekasveja. Nykyisiä katupuita säilytetään mahdollisuuksien mukaan ja osaksi täydennetään.

Palovartijanpolku on nykyinen yhdistetty jalankulku- ja pyörätie. Sen leveys on 3,75 metriä lukuun ottamatta 4,5 metrin levyistä osuutta, jolla huoltoajo on sallittu. Polun päässä on LP-alue, jonka ajoyhteys on järjestetty Palovartijantieltä.

Raitin ja LP-alueen päällyste on asfalttia. Polun reuna-alueet katetaan nurmetuksella tai maanpeitekasveilla. Polun pohjoispäässä oleva kolmiomainen alue pinnoitetaan nurmikivellä lumen väliaikaisvarastoinnin mahdollistamiseksi.

Kämnerinpolku on nykyinen yhdistetty jalankulku- ja pyörätie, jonka itäpäätä on jatkettu pihakatuna. Raitin leveys on 3 metriä ja pihakatuosuuden 4,5 metriä.

Raitti / katu päällystetään asfaltilla ja reuna-alueet nurmetetaan.

Kimnaasipolku on nykyinen yhdistetty jalankulku- ja pyörätie, joka muutetaan pihakaduksi. Kadun leveys on 4,5 metriä lukuun ottamatta kavennusosia, jotka ovat 3 metriä leveät. Kadun päässä on LP-alue.

Katu ja LP-alue päällystetään asfaltilla. Reuna-alueet verhoillaan kenttäkiveyksellä tai nurmetetaan. Pihakadun kavennukset verhoillaan betonikivellä. Maatullinkujan risteyskohtaan asennetaan turvallisuutta parantavat heräteraidat.

Maatullinkuja on nykyinen yhdistetty jalankulun- ja pyöräilyn pääraitti. Sen leveys vaihtelee länsiosan 4,5 metristä itäosan 7-9 metriin. Kujan keskiosassa on pieni aukio. 

Raitin ja aukion päällyste on betonikiveystä. Niiden reuna-alueet katetaan nurmetuksella tai maanpeitekasveilla.

Syökarinpolku on nykyinen yhdistetty jalankulku- ja pyörätie, jonka leveys on 4,5 metriä.

Raitti / katu päällystetään asfaltilla ja reuna-alueet nurmetetaan tai katetaan maanpeitekasveilla. Polunvarren puustoa säilytetään mahdollisuuksien mukaan.

Kämnerintie on nykyinen kääntö- ja pysäköintipaikkaan päättyvä tonttikatu, jonka ajorata on 5,5 metriä ja jalkakäytävät 2,5 metriä leveät.

Katu päällystetään asfaltilla. Kadun reuna-alueet nurmetetaan tai katetaan maanpeite- ja pensaskasveilla. Kääntö- ja pysäköintipaikan reunoissa käytetään kenttäkiveystä tai betonikiviverhousta.

Palokoukunkuja on nykyinen, osaksi tonttikadusta ja osaksi yhdistetystä jalankulku- ja pyörätiestä koostuva katu. Kadun leveys on 4,5 metriä ja raittiosuuden 3,5 metriä.

Katuosuudella päällysteenä on asfaltti ja raittiosuudella betonikiveys. Reuna-alueet nurmetetaan tai verhoillaan kenttäkiveyksellä.

Palokuja on nykyinen, 3,5 metriä leveä yhdistetty jalankulku- ja pyörätie.

Kuja päällystetään betonikivellä ja reuna-alueet nurmetetaan.

Tapulikaupungin tämän katusuunnitelma-alueen kaikilla kaduilla tehdään tarvittavat katujen tasauksen korjaustyöt ja katujen hulevesijärjestemät saneerataan ja täydennetään tarvittavilta osin. Katujen valaistus uusitaan.

Kaikki kadut täyttävät esteettömyydelle asetetun perustavoitetason.

Vuorovaikutus

Katusuunnitelmat on laadittu yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ja Helsingin Energian kanssa. Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä 11.11.−16.11.2013 Tapulikaupungin kirjastossa, Ajurinaukio 5:ssä. Lisäksi 14.11.2013 kirjastossa pidettiin yleisötilaisuus. Suunnitelmaluonnokset ovat olleet nähtävillä rakennusviraston verkkosivuilla 11.11.−16.11.2013 välisen ajan.

Suunnitelmien nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille. Katusuunnitelmat ovat olleet nähtävillä maankäyttö- ja rakennusasetuksen 43 §:n mukaisesti 15.1.−28.1.2014.

Katusuunnitelmista on tehty 1 muistutus.

Tapulikaupunki - Seura ry:n muistutuksessa esitetään, että:

-        Kimnaasipolun  ja LP-alueen väliin jäävä tila tulee säilyttää viheralueena ja aluetta ympäröineet ruusupensaat uusia. Alueen poikki, pensaiden lomaan toivotaan kuitenkin kahta laatoitettua jalankulkukohtaa. Ruusupensaat reunustavat LP-alueessa kiinni olevaa LPA-aluettakin muodostaen kaupunkikuvallisesti eheän kokonaisuuden.

-        Kimnaasipolun sadevesiviemäröinti uusittaisiin Palovartijantien ja Känmerinpolun välisellä osuudella. Nykyisin sadevesi kertyy As Oy Kimnaasipolun sisäänkäyntien eteen.

Tapulikaupunki - Seura ry:n lähettämän muistutuksen liitteenä olleessa kirjeessä toivottiin lisäksi pysäköintialueen itäreunan kuolleiden pihlajien uusimista.

Esittelijä:

-        Kimnaasipolun jalankulku- ja pyörätieosuuden eteläreuna rajoittuu yleiseen LP-alueeseen sekä yksityiseen LPA- alueeseen. Alueiden väliin jäävällä reuna-alueella on kasvanut ruusuistutusta. Istutus on kuitenkin kuollut n. vuosi sitten ja ne on sen johdosta poistettu. Pysäköintialueiden muilla reuna-alueilla on ruusuistutuksia, kenttäkiveystä ja pienehköjä lehtipuita. Rakennusvirasto on suunnittelun aikana ollut yhteydessä LPA-alueiden isännöitsijään. Tavoitteena molemmilla osapuolilla on, että välialueet saadaan rakennettua yhtenevästi sekä tontin että katualueen puolella. LPA-alueen isännöitsijän toivomus on, että välialueiden pinnoitteet olisivat nykyistä helppohoitoisemmat. Pensas ei sovellu hyvin kapeaan välialueeseen talviaurauksen aiheuttaman rasituksen johdosta. Lisäksi ruusuistutus rönsyilee autojen pysäköintialueelle ja haittaa siten pysäköintialueiden käyttöä. Katusuunnitelmassa esitetään, että pysäköintialueiden, sekä Kimnaasipolun, Kämnerinpolun ja Palokoukunkujan väliset reuna-alueet päällystetään kenttäkiveyksellä.

-        Kimnaasipolun lätäköityminen johtuu kadun painumista. Kadun kuivatusta parannetaan ja kadulle rakennetaan myös uusia sadevesikaivoja.

-        Pysäköintialueen itäreunan pihlajia ei ole perusteltua lisätä kasvutilan kapeuden vuoksi.

Esittelijän mielestä muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien arvonlisäverottomat rakennuskustannukset keskimäärin 108 euroa/m².

Tapulikaupungintien ja Tikkuritien kiertoliittymä

829 000 euroa

Palovartijanpolku ja LP-alue  

150 000 euroa

Kämnerintie

238 000 euroa

Syökärinpolku    

131 000 euroa

Kämnerinpolku    

  92 000 euroa

Maatullinkuja  

325 000 euroa

Kimnaasipolku ja LP-alue  

252 000 euroa

Palokoukunkuja  

  93 000 euroa

Palokuja  

  47 000 euroa

 

Katujen yhteenlasketut vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 59 000 euroa.

Tapulikaupungintien ja Tikkuritien kiertoliittymän rakentamiseen on varauduttu katu- ja puisto-osaston vuoden 2014 investointiohjelmassa. Muiden katujen rakentamiseen on varauduttu vuosien 2015−2017 talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksessa. Yksittäisten katujen rakentaminen tarkentuu myöhemmin alueen uusien tonttien rakentumisen myötä.

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Ismo Rantanen, projektipäällikkö, puhelin: 310 38570

ismo.rantanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus 30107/1

2

Suunnitelmapiirustus 30107/1

3

Suunnitelmaselostus 30108/1

4

Suunnitelmapiirustus 30108/1

5

Suunnitelmapiirustus, kooste 30108/2

6

Suunnitelmaselostus 30109/1

7

Suunnitelmapiirustus 30109/1

8

Suunnitelmaselostus 30110/1

9

Suunnitelmapiirustus 30110/1

10

Suunnitelmaselostus 30111/1

11

Suunnitelmapiirustus 30111/1

12

Suunnitelmaselostus 30112/1

13

Suunnitelmapiirustus 30112/1

14

Suunnitelmaselostus 30113/1

15

Suunnitelmapiirustus 30113/1

16

Suunnitelmaselostus 30114/1

17

Suunnitelmapiirustus 30114/1

18

Suunnitelmaselostus 30115/1

19

Suunnitelmapiirustus 30115/1

20

Suunnitelmaselostus 30116/1

21

Suunnitelmapiirustus 30116/1

22

Tapulikaupunki-Seura ry, muistutus katusuunnitelmaan

23

Tapulikaupunki-Seura ry, muistutus katusuunnitelmaan (julkaisuversio)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Piirustusarkisto

 

Valmistelija

 

Muistuttaja

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1515, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566