Helsingin kaupunki

Esityslista

6/2014

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Ho/1

 

18.2.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Vison Alliance Partners Oy:n tekemä hankintaoikaisuvaatimus yleisten töiden lautakunnan päätöksestä, 10.12.2013 § 526, koskien infrahankkeiden projektinjohtopalveluiden puitesopimustoimittajien valintaa vuosille 2014-2015

HEL 2013-008177 T 02 08 02 00

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee hylätä Vison Alliance Partners Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen yleisten töiden lautakunnan päätöksestä 10.12.2013 § 526.

Vison Alliance Partners Oy:n tarjous on sisältänyt tarjouspyynnön vastaisen ehdon.

Esittelijä

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 80 §:ssä säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Sen mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen.

Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Pöytäkirjanote yleisten töiden lautakunnan päätöksestä 10.12.2013 § 526 on lähetetty postitse Vison Alliance Partners Oy:lle 18.12.2013. Vison Alliance Partners Oy:n hankintaoikaisuvaatimus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 8.1.2014, joten hankintaoikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Hankintaoikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.

Vison Alliance Partners Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen mukaan hankintayksikön tulee oikaista tekemänsä hankintapäätös laatimalla tehtävän 4 (Infra-alaan liittyvä kehittämistyö) tarjousten vertailu uudelleen siten, että Vison Alliance Partners Oy:n tarjous otetaan huomioon tarjousten vertailussa.

Hankintapäätös

Yleisten töiden lautakunta päätti jättää HTJ-rakennuttajatoimisto Oy:n ja Vison Alliance Partners Oy:n tarjouksessa esitetyn tarjouspyynnön vastaisen ehdon takia tarjouskilpailun ulkopuolelle.

Yleisten töiden lautakunta päätti oikeuttaa katu- ja puisto-osaston infrahankkeiden projektinjohtopalveluja koskevan puitesopimuksen vuosiksi 2014-2015 seuraavien kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset antaneiden konsulttiyritysten kanssa.

Tehtävä 1: Katu- ja viherhankkeiden suunnitteluttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

8,42

Sito Oy

8,12

Finnmap Infra Oy

7,81

A-Insinöörit Suunnittelu Oy

7,68

Pöyry CM Oy

6,35

 

Tehtävä 2: Katu- ja viherhankkeiden rakennuttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

9,08

Sito Oy

8,69

Sweco PM Oy

8,46

Pöyry CM Oy

6,62

WSP Finland Oy

6,57

 

Tehtävä 3: Siltojen ja taitorakenteiden rakennuttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Sito Oy

9,22

Siltainsinöörit TH Oy

8,42

Sweco PM Oy

7,69

Ramboll Finland Oy

7,03

Pöyry CM Oy

6,70

 

Tehtävä 4: Infra-alaan liittyvä kehittämistyö

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

8,71

FIMPEC Oy

7,91

Rapal Oy

7,88

Sito Oy

7,83

Sweco PM Oy

7,75

 

Tehtävä 5: Tietotekniset asiantuntijatehtävät

Konsultti

Vertailupisteet

Sito Oy

8,68

Ramboll Finland Oy

8,30

A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy

7,98

 

Puitesopimuksen piiriin kuuluvat toimeksiannot ovat hankkeita, joita ei kilpailuteta erillishankintoina. Puitesopimukseen perustuvan yksittäisen hankinnan tekemisessä noudatetaan seuraavia periaatteita:

1.     Toimeksianto on sellainen ko. tehtäväkategorian mukainen työ, ettei sen tehtäväsisältö, laajuus tai muut erityispiirteet edellytä erillistä hankekohtaista kilpailuttamista.

2.     Toimeksiannon arvonlisäverottomat kustannukset ovat enintään 100 000 euroa.

3.     Kustakin erillisestä suunnittelu- tai asiantuntijatehtävästä katu- ja puisto-osasto pyytää puitesopimuksen kokonaistaloudellisessa edullisuusjärjestyksessä tarjousta siltä puitesopimuskonsultilta, jolla on mahdollisuus toteuttaa hankinta. Mahdollisuutta arvioitaessa huomioidaan tarjoajan kapasiteetti toteuttaa työ vaadittavassa aikataulussa sekä asiantuntemus ja soveltuvuus ko. suunnittelutehtävään. Tarjouksessa tulee esittää työn laajuus, aikataulu ja tehtävästä maksettava enimmäishinta (= kattohinta). Jos katu- ja puisto-osasto katsoo, että annettu tarjous vastaa työmäärää ja on aikataulun yms. asioiden osalta hyväksyttävä, tehdään tilaus sen perusteella. Mikäli tarjous ei ole katu- ja puisto-osaston mielestä hyväksyttävä, pyydetään tarjousta seuraavaksi edullisimmalta puitesopimuskonsultilta.

4.     Katu- ja puisto-osasto tekee suunnittelutilauksen toimeksiantokohtaisesti. Tilauksen hyväksyy asianomainen toimistopäällikkö.

Puitesopimukset ovat voimassa 31.12.2015 mennessä tehdyissä tilauksissa.

Hankintaoikaisuvaatimuksen väitteet

Hankintaoikaisuvaatimuksen mukaan hankintayksikön olisi tullut hyvän hallinnon periaatteen mukaan pyytää Vison Alliance Partners Oy:tä täsmentämään tarjoustaan, eikä hylätä sitä omien ehtojen vuoksi. Vison Alliance Partners Oy perustelee vaatimustaan sillä, ettei se esittänyt tarjouksessaan yksiselitteisesti tarjouspyynnön vastaista maksuehtoa. Tarjouksesta oli erehdyksessä jäänyt pois lause, jonka mukaan kyseistä 14 päivän maksuehtoa sovelletaan vain silloin, jos tilaaja ei muuta edellytä. Hankintaoikaisuvaatimuksen mukaan Vison Alliance Partners Oy:n oma tarjous on ollut epäselvä sen suhteen, noudatetaanko tarjouspyynnössä vaadittuja ehtoja, vai Vison Alliance Partners Oy:n tarjouksessa ilmoitettua 14 päivän maksuehtoa.

Hankintaoikaisuvaatimuksen väitteistä

Hankintalain 46 §:n 1 momentin mukaan tarjoajan on osoitettava tarjoamansa tuotteen tarjouspyynnönmukaisuus ja hankintayksikön on suljettava pois tarjouskilpailusta tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset.

Tarjouspyynnön liitteinä olleiden sopimusluonnoksen ja rakennusviraston 29.4.1999 tekemien muutosten konsulttitoiminnan yleisiin sopimusehtoihin KSE 1995 mukaan laskujen maksuaika on 21 vrk maksukelpoisen laskun toimittamisesta tilaajalle. Vison Alliance Partners Oy:n tarjous on sisältänyt tarjouspyynnön vastaisen maksuehdon ”14 päivää netto laskun päiväyksestä”, jonka vuoksi tarjous on tullut sulkea pois tarjouskilpailusta. Maksuehto on ollut tarjousmenettelyssä olennainen ja ehdoton sopimusehto, eikä tarjouspyyntö ole ollut epäselvä. Vaikka tarjous on sisältänyt myös viittauksen tarjouspyynnön mukaiseen 21 päivän maksuehtoon ”Työ tehdään KSE 1995 ja rakennusviraston 29.4.1999 tekemien muutosten (tarjouspyynnön liite2) mukaisena konsulttityönä”, ei hankintayksiköllä ole velvollisuutta pyytää tarjoajilta täsmennystä tarjoukseensa.

Lähtökohtana on, että tarjoaja vastaa tarjouksensa tarjouspyynnönmukaisuudesta ja mahdollisista epäselvyyksistä tarjouksessaan. Epäselvää tarjousta, toisin kuin tarjoajan soveltuvuuteen liittyvää selvitystä, voidaan oikeuskäytännön perusteella täsmentää pääsääntöisesti vain, jos tarjouspyyntö on ollut epäselvä. Tarjoajien tasapuolisuuden ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, ettei tarjouksia lähtökohtaisesti muuteta enää tarjouksien jättämiselle asetetun määräajan jälkeen.

Esittelijä

osastopäällikkö

Antti Hietala

Lisätiedot

Janne Penttinen, lakimiesharjoittelija, puhelin: 310 38388

janne.penttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankintaoikaisuvaatimus Vision

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankinnat
Liite 1

Valmistelijat

Esitysteksti
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1500, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566