Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2014

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Ko/7

 

11.02.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Leikkipuisto Isonneva, puistosuunnitelman hyväksyminen, Etelä-Haaga, nro VIO 5666/1

HEL 2014-000205 T 10 05 02

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee hyväksyä Leikkipuisto Isonnevan puistosuunnitelman nro VIO 5666/1.

Esittelijä

Lähtökohdat ja tavoitteet

Leikkipuisto Isonneva sijaitsee Etelä-Haagassa, Haagan (29.) kaupunginosassa. Leikkipuiston alue on osa Haaganpuistoa.

Leikkipuisto rajautuu länsipuolelta Isonnevantiehen ja itäpuolella jatkuu Haaganpuisto. Leikkipuiston pohjois- ja eteläpuolella on kaksi koulua ja kirjasto.

Leikkipuiston vanha rakennus on purettu ja uusi rakennus valmistuu keväällä 2014. Rakennuksen etelä- ja länsipuolella ovat sekä kivituhka- että asfalttipintaiset leikkialueet ja kahluuallas. Alueen eteläosassa sijaitsee hiekkakenttä, joka jäädytetään talvisin. Puiston toiminnallinen alue ja kenttä on rajattu Isonnevantien sekä pohjois- ja eteläpuolen puistokäytävien suuntaan huonokuntoisella verkkoaidalla.

Nykyiset päällysteet, leikkivälineet ja varusteet ovat kuluneita ja kaipaavat uudistusta. Leikkipuiston yleisilme on varjoinen ja etenkin sen luoteis- ja itäpuolella kasvaa runsaasti osin huonokuntoisia lehtipuita. Puiston valaisimet ovat vanhentuneet ja riittämättömät.

Suunnittelun tavoitteena on uudistaa leikkipuisto tämän päivän vaatimusten tasolle ja tehdä siitä turvallinen, toimiva ja viihtyisä puisto alueen asukkaille.

Suunnitelman sisältö

Leikkipuistorakennuksen eteläpuolelle sijoitetaan avointa, päällystettyä leikkialuetta, pöytäpenkkiryhmiä sekä leikkivälineitä isommille lapsille. Pienten lasten leikkialue sijoittuu rakennuksen länsipuolelle pienen metsikköalueen läheisyyteen. Metsikköä harvennetaan ja sen reunaan lisätään nurmetusta, joka toimii mm. lasten retki- ja pelialueena. Leikkipuiston kaikki varusteet sekä leikkivälineet uusitaan ja kahluuallas kunnostetaan. Kahluualtaan betonirakenteiden ja putkistojen kunto tarkastettiin. Tarkastustulosten mukaan allas on tyydyttävässä kunnossa. Kunnostustoimenpiteinä betonipinnat tasoitetaan ja pinnoitetaan sekä altaan puinen istuinreunus uusitaan kierrätysmuovilankuilla. Kuivillaan oleva allas on ollut ja on varmasti myös jatkossakin erittäin suosittu sählypelien areena.  Leikkipuistoaluetta rajaava huonokuntoinen aita portteineen uusitaan kokonaisuudessaan. Lisäksi puiston kaikki päällysteet kunnostetaan tai uusitaan sekä alueen hulevesien ohjausta parannetaan. Leikkipuistoon johtava jyrkkä käytävä varustetaan käsijohteella.

Leikkipuiston kasvillisuus muodostuu pääosin olevista lehti- ja havupuista, joista huonokuntoiset poistetaan ja puistoon tehdään korvaavia ja täydentäviä puu- ja pensasistutuksia. Puistoon asennetaan uudet valaisimet.

Vuorovaikutus

Leikkipuisto Isonnevan puistosuunnitelma on laadittu rakennusviraston katu- ja puisto-osaston toimeksiannosta.  Puiston suunnittelu on tehty yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston, varhaiskasvatusviraston sekä leikkipuisto Isonnevan edustajien kanssa.

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä 9.-20.12.2013 Etelä-Haagan kirjastossa ja rakennusviraston Internet-sivuilla. Saadut asukaspalautteet koskivat mm. leikkivälinetyyppejä, aitaamista, metsikön säilyttämistä ja altaan käyttöä sählyn pelaamiseen. Kaikki palautteet on käsitelty ja ne huomioidaan mahdollisuuksien mukaan jatkosuunnittelussa. 

Kustannukset ja aikataulu

Leikkipuisto Isonnevan toiminnallisen suunnittelualueen pinta-ala on noin 11 430 m². Puiston rakentamiskustannukset ovat noin 425 000 euroa eli 37,20 euroa/m².

Arvonlisäverottomat vuosittaiset kunnossapitokustannukset ovat noin 18 000 euroa. Puiston hoitoluokat ovat A2 (käyttöviheralue), A3 (käyttö- ja suojaviheralue), L1 (leikkipuisto).

Isonnevan leikkipuiston rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä 2014.

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Kaija Laine, projektinjohtaja, puhelin: 310 38625

kaija.laine(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 5666/1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 5666/1

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Valmistelija

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Piirustusarkisto

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1515, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566