Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2014

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Ko/5

 

11.02.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Maarianmaanpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Viikki, nro:t VIO 5538/1-2

HEL 2014-000246 T 10 05 02

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee esittää kaupunginhallitukselle Maarianmaanpuiston puistosuunnitelman nro VIO 5538/1–2 hyväksymistä.

Esittelijä

Lähtökohdat ja tavoitteet

Maarianmaanpuisto sijaitsee Viikinmäen länsiosan kaava-alueella Viikin (36.) kaupunginosassa. Puisto rajautuu pohjoisessa ja lännessä Harjannetiehen sekä idässä Aleksanteri Nevskin katuun. Maarianmaanpuiston pinta-ala on noin 59 230 m².

Maarianmaanpuisto tullaan rakentamaan korttelialueita ja koko kaupunginosaa palvelevaksi kaupunginosapuistoksi, johon keskitetään uuden asuinalueen virkistystoiminnot. Tavoitteena on säilyttää entisen ampumaradan avoimuus, mikä luo samalla väljyyttä tiiviisti rakennettujen kallioharjanteiden keskelle.

Viikinmäen länsiosa II:n asemakaava on hyväksytty 2007 ja saanut lainvoiman 21.6.2007. Aiemmin valmistuneet Viikinmäen alueen katusuunnitelmat ovat olleet Maarianmaanpuiston suunnittelun lähtökohtina.

Puistoalue on voimassa olevassa asemakaavassa puistoa.

Puistosuunnitelman edellinen 3.12.2009 päivätty versio on käsitelty yleisten töiden lautakunnassa 23.3.2010 ja palautettu valmisteluun seuraavin muutoksin:

-        Poistetaan puiston yli suunniteltu kevyen liikenteen silta.

-        Muutetaan pohjois-eteläsuuntaisen kevyen liikenteen väylän (ns. luotisuora) linjausta siten, ettei koulun ja leikkipaikan edustalle synny vaarallista kulmausta.

-        Tutkitaan hulevesien johtamista Vantaanjoen suuntaan.

Suunnitelma

Maarianmaanpuiston keskeinen elementti on puiston keskellä oleva loivapiirteinen painanne, joka toimii myös hulevesiaiheena. Viikinmäen kunnallisteknisen yleissuunnitelman mukaisesti puistoon johdetaan ympäröivien katualueiden hulevesiä. Hulevedet johdetaan painannetta pitkin puiston keski- ja eteläosassa oleviin viivytysaltaisiin ja edelleen Harjannetien hulevesiviemäriin. Veden virtausta viivytetään painanteen pohjalle sijoitettavilla viivytyspadoilla. Veden määrä hulevesiaiheessa vaihtelee voimakkaasti. Maaperäolosuhteista ja pienestä valuma-alueesta johtuen on todennäköistä, että vesiaihe pysyy kuivana suuren osan vuodesta. Toisaalta rankkasateen jälkeen painanteessa saattaa olla hetkellisesti laajojakin vesipintoja.

Puiston pohjoisosassa painanne on nurmipintainen ja puiston eteläosassa luonnonkivipohjainen. Pohjoisosan loivapiirteinen nurmipainanne on koneella leikattavissa, minkä vuoksi se säilyy kauniina ja viihtyisänä kuivienkin jaksojen aikana. Hulevesiaiheessa on kolme laajempaa viivytyspainannetta, joissa vesi puhdistuu ja jotka toimivat tarvittaessa tulva-altaina. Viivytyspainanteiden syvimmät osuudet on päällystetty pyöreillä luonnonkivillä ja kivetyn alueen reunoilla käytetään alueelta löytyviä kivenlohkareita. Altaiden yhteyteen istutetaan kosteikkokasvillisuutta.

Eteläisimmästä viivytyspainanteesta hulevedet johdetaan Harjannetien hulevesiviemäriin. Puistoon rakennetuista viivytyspainanteista huolimatta rankkasateella Harjannetien hulevesiverkosto saattaa ylikuormittua ja aiheuttaa tulvia katualueelle. Tämän vuoksi puistosuunnitelman yhteydessä on varauduttu mahdollisuuteen rakentaa ylivuotoputki keskimmäisestä viivytyspainanteesta Vantaanjokeen.

Maarianmaanpuiston poikki rakennetaan yksi pohjois-eteläsuuntainen ja yksi itä-länsisuuntainen kevyen liikenteen väylä. Jyrkkäpiirteisen maaston vuoksi maanpintaa väylien ympäristössä joudutaan pengertämään, jotta kaltevuudet saadaan riittävän loiviksi. Väylät asfaltoidaan ja pengerrettyinä ne täyttävät esteettömyyden perustason vaatimukset. Harjannetieltä pohjoiseen johtava puistokäytävä toimii pelastustienä puiston pohjoisosassa sijaitsevalle HSY:n luolan sisäänkäynnille. Sisäänkäynnin pelastuspaikalle on suunniteltu kovapintainen alue paloauton pysähtymisen ja kääntymisen tilavaraus huomioiden. Pelastuspaikan vaatima kova pinnoite on haluttu hyödyntää puistossa toiminta- ja liikunta-alueena.

Maarianmaanpuiston eteläosassa on oleskelu-, skeitti- ja leikkipaikka sekä pieni nurmipintainen pelikenttä, jotka tukevat ja täydentävät viereisen Viikinmäen kylätalon / koulun toimintaa. Puiston istutukset on keskitetty laakson reunoille pitkittäisten puistokäytävien varsille, jotta laakson pohja säilyy avoimena.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelma on ollut esillä rakennusviraston www-sivuilla ja asiakaspalvelussa 13.12.–31.12.2013 välisen ajan. Kiipeilyseinää koskevaa yksittäistä kysymystä lukuun ottamatta suunnitelmasta ei ole annettu palautetta.

Vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin

Puistosuunnitelmassa esitetyt ratkaisut parantavat huomattavasti alueen virkistys-, ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia. Näin ollen suunnitelmien toteuttaminen edistää käyttäjien terveyttä ja hyvinvointia.

Kustannukset ja aikataulu

Maarianmaanpuiston rakentamiskustannukset ovat noin 3 miljoonaa euroa (alv 0 %) eli noin 50 euroa / m². Summa ei sisällä hulevesien ylivuotoviemäriä Vantaanjokeen.

Ylläpidon vuosikustannukset ovat noin 45 000 euroa (alv 0 %).

Puisto on suurimmaksi osaksi käyttöviheraluetta A2. Laaksonpohjan reunat ovat käyttö- ja suojaviheraluetta A3, kalliometsät lähimetsää C1 ja leikkipaikka L2.

Maarianmaanpuiston rakentamisen rahoitus sisältyy katu- ja puisto-osaston investointiohjelmaan vuodesta 2014 alkaen.

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Tomas Palmgren, projektinjohtaja, puhelin: 310 38586

tomas.palmgren(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 5538/1-2

2

Maarianmaanpuiston suunnitelmapiirustus nro VIO 5538/1

3

Maarianmaanpuiston alueleikkaukset nro VIO 5538/2

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Kaupunginhallitus

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Valmistelija

 

Piirustusarkisto

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1515, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566