Helsingin kaupunki

Esityslista

38/2013

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Ko/3

 

17.12.2013

 

 

 

 

 

 

3

Yleisten töiden lautakunnan lausunto Vesa Korkkulan ja 13 muun valtuustoaloitteesta Brahenkentän skeittipuiston aseman vakiinnuttamisesta

HEL 2013-002182 T 00 00 03

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Aloitteessa ehdotetulla Brahenkentän skeittipuistolla nk. Wamma-parkilla tarkoitetaan Brahenpuistossa olevaa pientä, varsinaisesta leikkipuistoalueesta alun perin puistotätitoimintaa varten perustettua erillistä asvalttialuetta. Laajuudeltaan alue on riittävä pienimuotoiseen skeittaukseen, mutta sen sijainti suhteessa lähimpiin asuintaloihin on huono.

Helsingin skeittipaikkatyöryhmän linjaama vähimmäisetäisyys asuintaloista on 100 metriä. Tällä on haluttu varmistaa haitalliseksi koetun melun kantautuminen asuntoihin. Ohjerajasta on tapauskohtaisesti joustettu tapauksissa, joissa häiritsevän melun kantautuminen on ratkaistu rakenteellisin meluntorjuntakeinoin. Wamma-parkin kohdalla meluntorjunta ei rakennusviraston teettämän meluntorjuntaselvityksen osalta ole realistinen ratkaisu.

Toinen aloitteessa ehdotettu ratkaisu on rakenteellisesti yhdistää lasten kahluuallas ja betonirakenteinen skeittipaikka. Lasten kahluuallas on käytössä leikkipuiston aukioloaikana käytännössä koko kesäkauden. Skeittaus on mahdollista ulkotiloissa keväästä syksyyn. Yhdistettäessä kahluuallas ja skeittipaikka, aiheutetaan toiminnallinen ristiriita sekä kahluualtaan, että skeittipaikan käytölle suurimmaksi osaksi niiden vuosittaista käyttöaikaa. Lisäksi rakennusviraston kokemusten mukaan skeittaajien odotukset betonisten, skeittausta varten suunniteltujen rakenteiden, materiaalien ja toimintojen suhteen ovat niin lajille ominaiset ja poikkeavat oleellisesti kahluualtaiden toiminta- ja rakennevaatimuksista, ettei kyseisten toimintojen yhdistäminen tyydyttäisi kumpaakaan käyttäjäryhmää eikä välttämättä täyttäisi toimintokohtaisia turvallisuusvaatimuksia.

Skeittipaikkatyöryhmä on neuvottellut Rullalautaliiton kanssa korvaavan skeittipaikan sijainnista. Neuvottelujen tuloksena osapuolet pääsivät sopimukseen Sörnäisiin Suvilahden alueelle sijoittuvasta alueesta. Rullalautaliitto on toteuttanut tälle alueelle yhteistyössä kaupungin kanssa betonisen Wamma-parkkia korkeatasoisemman skeittipaikan. Paikka on tilapäisesti Rullalautaliiton hallinnassa. Alueen rakentumisen edetessä rakennusvirasto tulee toteuttamaan aluetta palvelevan varsinaisen skeittipaikan. Rullalautaliitto piti ilmoituksensa mukaan ratkaisua hyvänä.

Wamma parkin purkamisen jälkeen, osana leikkipuiston normaalia toimintaa on kyseistä asvaltoitua aluetta käytetty mm. järjestettyihin skeittikouluihin. Tähän tarkoitukseen alueelle on tuotu temppujen opettelua varten erillisiä kevytrakenteita, jotka on siirretty varastoon leikkipuiston päiväaikaisen toiminnan päätyttyä. Näin on voitu ehkäistä asukkaita nimenomaan ilta- ja yöaikaan häiritsevä skeittimelu ilman, että aluetta käyttävien lasten skeittaaminen on kokonaan estynyt.

Esittelijä

Kaupunginhallitus on palauttanut Vesa Korkkulan ja 13 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta yleisten töiden lautakunnan 23.4.2013 antaman lausunnon uudelleen valmisteltavaksi siten, että Brahenkentän skeittipaikka vakinaistetaan ottaen huomioon melun torjunta ja asukkaille aiheutuvien haittojen ehkäiseminen.

Wamma-parkki

Aloitteessa esitetään, että Wamma-parkiksi kutsuttu skeittipuisto Brahen kentän pohjoispäädyssä leikkipuiston Brahen alueella Alppiharjussa saa virallisen aseman skeittipuistona. Aloitteessa todetaan, että skeittipaikka voisi sijaita leikkipuisto Brahessa jo entuudestaan skeittauskäytössä olleen pienen asfalttialueen paikalla. Vaihtoehdoksi ehdotetaan, että leikkipuiston kahluualtaaseen rakennettaisiin betonisia skeittilaitteita, jotka eivät estä altaan käyttöä edelleenkin uimiseen.

Aloitteessa mainitulla Wamma-parkilla tarkoitetaan vuonna 2009 Brahen puistoon omatoimisesti toteutettua betonirakenteista skeittipaikkaa, jonka joukko skeittauksen harrastajia toteutti. Harrastajat eivät neuvotelleet asiasta etukäteen alueen hallinnasta vastaavan rakennusviraston kanssa. Luvattomien rakenteiden haltuun ottajaksi ilmoittautui Rullalautaliitto ry, jonka kanssa rakennusvirasto aloitti asiasta keskustelut. Osana tätä keskustelua rakennusvirasto edellytti Rullalautaliitolta asukkaiden kuulemista. Tämän kyselyn tulos on liitteenä numero 3.

Samaan aikaan rakennusvirasto vastaanotti runsaasti asukaspalautetta, jossa vaadittiin melua aiheuttavien rakenteiden välitöntä purkamista. Osa tästä palautteesta ohjautui myös suoraan alueen kunnossapidosta huolehtivalle Staralle. Koska rakenteet olivat luvattomia ja niistä aiheutui asukkaille häiriötä, poisti Stara rakenteet ennen kuin rakennusvirasto ehti välittää tietoa käynnissä olevista neuvotteluista.

Skeittipaikkatyöryhmän päätöksen mukaisesti rakennusvirasto teetti kesällä 2010 puistoa koskevat skeittimeluselvitykset (liitteet 4 ja 5) . Selvitysten mukaan Wamma-parkin sijainti osoittautui olevan asutukseen nähden häiritsevän lähellä, mutta puiston keskivaiheille on melun kannalta mahdollista toteuttaa skeittipaikka.

Toiminnallisesti tarkasteltuna asia näyttäytyy päinvastaisena. Skeittaaminen muusta leikkipuistotoiminnasta erillään olevassa Wamma-parkissa ei edellytä leikkipuistotoimintojen laajempaa tutkimista ja se sopii sellaisenaan pienimuotoisen skeittiopetuksen yms. päiväaikaisen toiminnan alueeksi. Laajempaa harrastaja joukkoa palvelevan varsinaisen skeittipaikan sijoittaminen meluntorjunnan näkökulmasta optimaalisesti keskelle nykyistä leikkialuetta, edellyttää puiston käytön turvallisuuden kannalta toimintojen uudelleen tarkastelua koko puiston osalta. Leikkipuiston toimintojen ja niihin liittyvien kiinteiden rakenteiden suunnittelussa korostuu EU- normien mukaisesti alueen eri-ikäisten käyttäjien turvallisuuden huomioiminen. Skeittipaikan suunnittelussa on huomioitava paitsi skeittaamisen tekninen suoritusmahdollisuus erilaisin rakenteellisin välinen, myös skeittipaikan vaikutuspiiriin joutuvien ulkopuolisten turvallisuus. Skeittipaikkatyöryhmä on tilannut Rullalautaliitto ry:ltä videon skeittipaikan turvallisuuden huomioimisesta Yhteiseloa skeittiparkilla. http://www.youtube.com/watch?v=8bxUXhJcvgM&feature=youtu.be. Videosta saa myös hyvän käsityksen skeittaamisen ja skeittipaikkoja hyödyntävien muiden lajien toiminnallisuudesta. Videon betonirakenteinen skeittipaikka on osa leikkipuisto Hillerin toiminnallista kokonaisuutta.

Kaupunkitasoisesti skeittipaikkoja, niiden ylläpitoa ja uusien toteuttamista sekä skeittiin liittyviä aloitteita ja valituksia koordinoi Helsingin skeittipaikkoja rakentavien ja ylläpitävien rakennusviraston, nuorisoasiainkeskuksen ja liikuntaviraston sekä ympäristökeskuksen ja kaupunkisuunnitteluviraston yhteinen Skeittipaikkatyöryhmä. Työryhmän tarkoitus on ylläpitää ja parantaa skeittausmahdollisuuksia tasapuolisesti koko kaupungin alueella.

Työryhmä on vuodesta 2004 laatinut ja päivittänyt vuorovaikutteisesti asukkaiden ja lajiharrastajien kanssa Skeittiohjelmaa. Skeittiohjelmassa esitellään olemassa olevat skeittipaikat ja kerrotaan niitä koskevista toimenpiteistä aikatauluineen. Lisäksi esitetään ohjelmakauden aikana toteutettavaksi harkittavat uudet skeittipaikat.

Skeittiohjelman päivitys vuosille 2015-2019 on käynnistetty palautteen, aloitteiden ja ideoiden keräämisellä kerro kartalla – kyselyllä  http://kerrokartalla.hel.fi/?q=node/1356 

Kyselyn tuloksen pohjalta Skeittipaikkatyöryhmä priorisoi ja sovittaa mukana olevien hallintokuntien investointiohjelmiin valtuuston strategiaohjelmassa linjatun investointikaton mukaisesti esitykset uusien skeittipaikkojen perustamiseksi. Brahen leikkipuiston skeittihankkeen tarve ja aikataulutus arvioidaan kyselyn pohjalta muodostettavassa kaupunkitasoisessa kokonaiskuvassa. Tavoitteena on, että skeittiohjelma valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä.

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Eva-Lisa Karlsson, projektinjohtaja, puhelin: 310 64387

eva-lisa.karlsson(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Vesa Korkkulan aloite

2

Valtuutettu Vesa Korkkulan aloite, julkaisuversio

3

Rullalautaliiton kyselyn tulokset - Brahenkenttä

4

Rullalautamelun päästömittausselvitys

5

Brahen leikkipuiston meluntorjuntaselvitys

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Kaupunginhallitus

 

Arkkitehtuuriosasto

Esitysteksti

Katu- ja puisto-osasto

Esitysteksti

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1515, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566