Helsingin kaupunki

Esityslista

38/2013

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Ki/5

 

17.12.2013

 

 

 

 

 

 

5

Yleisten töiden lautakunnan ja rakennusviraston toimintasuunnitelma vuodeksi 2014

Pöydälle 03.12.2013

HEL 2013-015024 T 00 01 01

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee hyväksyä rakennusviraston toimintasuunnitelman vuodeksi 2014 sekä siihen sisältyvät käyttötalous- ja investointiosien tulosbudjetit.

Samalla lautakunta päättänee, että katu- ja puisto-osaston osastopäälliköllä on oikeus päättää talousarvion sitovuusmääräysten puitteissa vähäisiä tarkistuksia katu- ja puistoinvestointien sisäiseen alakohtajakoon.

Esittelijä

Esityslistan tämän asian liitteenä on rakennusviraston toimintasuunnitelma vuodeksi 2014. Toimintasuunnitelman ja sen liitteinä olevien tulosbudjettien tarkoituksena on tarkistaa toimintavuotta koskevat suunnitelmat vastaamaan talousarviossa hyväksyttyjä määrärahoja ja tuloarvioita sekä nettoyksikön nettoperusteista tulostavoitetta. Toimintasuunnitelmassa varmistetaan myös, että sitovat toiminnalliset tavoitteet ja muut tavoitteet voidaan saavuttaa käytettävissä olevin määrärahoin.

Toimintasuunnitelma on laadittu kaupunginvaltuuston hyväksymien vuoden 2014 talousarviomäärärahojen ja muiden sitovien kohtien mukaisesti. Toimintasuunnitelman pohjana ovat olleet vuoden 2014 talousarvioehdotuksen laadinnan yhteydessä sekä talousarvioneuvotteluissa valmistellut suunnitelmat ja ehdotukset sekä kaupunginjohtajan muutettuun esitykseen sisältyvät kaupunginhallitusryhmien 28.10.2013 neuvottelutuloksen mukaiset muutokset vuoden 2014 talousarvioehdotukseen. Toimintasuunnitelma on koottu osastojen suunnitelmista ja niiden yhteensovittamisesta.

Rakennusviraston ja yleisten töiden lautakunnan toimintasuunnitelma sisältää käyttötalousosan ja investointiosan.

Tilaajatoiminta esitetään yhtenä talousarviokohtana, nimeltään ”Katu- ja viheralueiden ylläpito sekä yleishallinto”. Kohtaan sisältyvät seuraavat yksiköt ja erillistehtävät:

-        Katu- ja puisto-osasto

-        Hallinto-osasto

-        Arkkitehtuuriosasto

-        Palveluosasto

-        Kestävän kehityksen erityispalvelut

Lisäksi rakennusvirastossa on seuraava itsenäinen, nettoperusteinen tulosyksikkö:

-        HKR-Rakennuttaja

Toimintasuunnitelman kokonaismenot pienenevät vuoden 2013 tulosbudjettiin verrattuna 0,1 milj. euroa. Kokonaistulot kasvavat 1,0 milj. euroa. Koko viraston toimintakate eli tulojen ja menojen erotus vuonna 2014 on – 74,2 milj. euroa.

Talousarviokohdan 2 09 01 Katu ja viheralueiden ylläpito sekä yleishallinto menoja on jouduttu karsimaan yhteensä 3,0 milj. euroa verrattuna keväällä tehtyyn talousarvioehdotukseen.

HKR-Rakennuttajan talousarvio perustuu nollatulokseen. Tuloilla katetaan toiminnasta aiheutuvat kustannukset. Nettoyksikön sitova tulostavoite on toimintakate.

Rakennusviraston talousarvion investointimäärärahoja ovat katujen, liikenneväylien ja ratojen investoinnit, puistoinvestoinnit ja irtaimen omaisuuden hankinta.

Rakennusviraston talousarvion investointimäärärahat ovat 112,7 milj. euroa. Rakennusviraston investointiosan talousarvio pienenee 7,4 milj. euroa verrattuna vuonna 2013 käytettävissä oleviin talousarviomäärärahoihin. Investointihankkeista on esitetty toimintasuunnitelman liitteessä hankekohtainen investointisuunnitelma.

Henkilöstösuunnittelu on keskeinen osa viraston toiminta- ja taloussuunnittelua. Sen avulla varmistetaan, että virastossa on riittävästi osaavia tekijöitä myös tulevaisuudessa. Suunnitelman kautta luodaan myös mahdollisuudet jatkuvaan kehittymiseen ja uusiutumiseen sekä luodaan pohja muutosten toteutumiselle.

Henkilöstösuunnittelu rakentuu niin rakennusviraston henkilöstömäärän kuin myös osaamisen kokonaistarpeen arvioinnille. Lisäksi tarkastellaan ikärakennetta, henkilöstövaihtuvuutta ja eläköitymiseen varautumista. Lähtökohtana tällöin ovat mm. kaupungin ja viraston strategiat sekä havaitut toimintaympäristön muutokset.

Rakennusviraston talousarvio sisältää kahdeksan valtuuston hyväksymää sitovaa toiminnallista tavoitetta:

1.     Katupölyn (PM10) pienhiukkasmäärät eivät ylitä ilmanlaatu-asetuksen mukaisia raja-arvoja. 

2.     Ydinkeskustan ja aluekeskusten keskeisimmät torit ja puistot sekä joukkoliikenteen terminaalien lähiympäristöt siivotaan arkisin ennen kello kahdeksaa aamulla.

3.     Työmatkaliikennettä palvelevat 1. ylläpitoluokkaan kuuluvat tärkeimmät pääkadut sekä jalankulun ja pyöräilyn väylät on aurattu ja liukkaudentorjunta tehty arkisin aamulla ennen kello seitsemää.

4.     Helsingin katu ja puistorakentamisesta ylijäämämassojen vastaanottopaikkoihin sijoitettavat massat puolitetaan vuoden 2010 tasosta käsittelemällä ne rakennuskelpoiseksi maa-ainekseksi.

5.     Nuorista katupuukujanteista poistetut puut korvataan uusilla viimeistään seuraavan kasvukauden syksynä. 

6.     Rakennusviraston, Helsingin Energian ja HKL -liikelaitoksen asutukselle, liikenteelle ja muulle toiminnalle kaivutöistä aiheutuvia haittoja vähennetään rakennusviraston koordinoimana.  Rakennetussa katuverkossa yhteisenä työmaana toteutettujen hankkeiden kesto alittaa edellisen vuoden tuloksen vähintään 5 prosenttia. 

7.     Kaupunkiluonnon monimuotoisuutta edistetään siten, että metsien ja puuston käsittelyssä turvataan luontotyyppien ja eliölajiston säilyminen luonnonhoidon linjausten mukaisesti.

8.     Rakennusviraston sitova energiansäästötavoite vuodelle 2014 on 6 % vuoden 2010 kokonaisenergiankulutuksesta sisältäen aiempien vuosien säästötavoitteet. Kokonaisenergiankulutus luetaan sähkön ja kaukolämmön päämittareilta.

Virasto laatii talouden seurantaraportin lautakunnalle neljä kertaa vuodessa; maaliskuun, heinäkuun, syyskuun ja marraskuun lopun tilanteista.  Raportti sisältää talousarvion toteutuman ja toteutumisennusteen sekä sitovien toiminnallisten tavoitteiden ja muiden tunnuslukujen toteutuman ja ennusteen.

Henkilöstön osallistuminen vuoden 2014 toimintasuunnitelman laadintaan on varmistettu osastojen valmistelussa.

Esittelijä

kaupungininsinööri

Raimo K Saarinen

Lisätiedot

Mia Numminen, talouspäällikkö, puhelin: 310 39841

mia.numminen(a)hel.fi

Liitteet

1

Yleisten töiden lautakunnan ja rakennusviraston toimintasuunnitelma 2014

2

Investointiohjelma 2014 kadut ja liikenneväylät

3

Investointiohjelma 2014 puistot

4

Katu ja puistoinvestoinnit kartta 2014

Otteet

Ote

 

Kaupungininsinööri

 

Arkkitehtuuriosasto

 

Hallinto-osasto/HKR

 

HKR-Rakennuttaja

 

Katu- ja puisto-osasto

 

Palveluosasto

 

Talous- ja suunnittelukeskus

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

 

 

 

 

 

 

Faksi

 

Alv.nro