Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

36/2013

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Ko/5

 

03.12.2013

 

 

 

 

 

 

§ 500

Infrahankkeiden projektinjohtopalvelut, puitesopimus 2014-2015

Pöydälle 03.12.2013

HEL 2013-008177 T 02 08 02 00

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Kati Kiyancicek, projektinjohtaja, puhelin: 310 64734

kati.kiyancicek(a)hel.fi

Otteet

Ote

 

Katu- ja puisto-osasto

 

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee jättää HTJ-rakennuttajatoimisto Oy:n ja Vison Alliance Partners Oy:n tarjouksessa esitetyn tarjouspyynnön vastaisen ehdon takia tarjouskilpailun ulkopuolelle.

Yleisten töiden lautakunta päättänee oikeuttaa katu- ja puisto-osaston infrahankkeiden projektinjohtopalveluja koskevan puitesopimuksen vuosiksi 2014 -2015 seuraavien kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset antaneiden konsulttiyritysten kanssa.

Tehtävä 1: Katu- ja viherhankkeiden suunnitteluttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

8,42

Sito Oy

8,12

Finnmap Infra Oy

7,81

A-Insinöörit Suunnittelu Oy

7,68

Pöyry CM Oy

6,35

 

Tehtävä 2: Katu- ja viherhankkeiden rakennuttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

9,08

Sito Oy

8,69

Sweco PM Oy

8,46

Pöyry CM Oy

6,62

WSP Finland Oy

6,57

 

Tehtävä 3: Siltojen ja taitorakenteiden rakennuttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Sito Oy

9,22

Siltainsinöörit TH Oy

8,42

Sweco PM Oy

7,69

Ramboll Finland Oy

7,03

Pöyry CM Oy

6,70

 

Tehtävä 4: Infra-alaan liittyvä kehittämistyö

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

8,71

FIMPEC Oy

7,91

Rapal Oy

7,88

Sito Oy

7,83

Sweco PM Oy

7,75

 

Tehtävä 5: Tietotekniset asiantuntijatehtävät

Konsultti

Vertailupisteet

Sito Oy

8,68

Ramboll Finland Oy

8,30

A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy

7,98

 

Puitesopimuksen piiriin kuuluvat toimeksiannot ovat hankkeita, joita ei kilpailuteta erillishankintoina. Puitesopimukseen perustuvan yksittäisen hankinnan tekemisessä noudatetaan seuraavia periaatteita:

1.     Toimeksianto on sellainen ko. tehtäväkategorian mukainen työ, ettei sen tehtäväsisältö, laajuus tai muut erityispiirteet edellytä erillistä hankekohtaista kilpailuttamista.

2.     Toimeksiannon arvonlisäverottomat kustannukset ovat enintään 100 000 euroa.

3.     Kustakin erillisestä suunnittelu- tai asiantuntijatehtävästä katu- ja puisto-osasto pyytää puitesopimuksen kokonaistaloudellisessa edullisuusjärjestyksessä tarjousta siltä puitesopimuskonsultilta, jolla on mahdollisuus toteuttaa hankinta. Mahdollisuutta arvioitaessa huomioidaan tarjoajan kapasiteetti toteuttaa työ vaadittavassa aikataulussa sekä asiantuntemus ja soveltuvuus ko. suunnittelutehtävään. Tarjouksessa tulee esittää työn laajuus, aikataulu ja tehtävästä maksettava enimmäishinta (= kattohinta). Jos katu- ja puisto-osasto katsoo, että annettu tarjous vastaa työmäärää ja on aikataulun yms. asioiden osalta hyväksyttävä, tehdään tilaus sen perusteella. Mikäli tarjous ei ole katu- ja puisto-osaston mielestä hyväksyttävä, pyydetään tarjousta seuraavaksi edullisimmalta puitesopimuskonsultilta.

4.     Katu- ja puisto-osasto tekee suunnittelutilauksen toimeksiantokohtaisesti. Tilauksen hyväksyy asianomainen toimistopäällikkö.

Puitesopimukset ovat voimassa 31.12.2015 mennessä tehdyissä tilauksissa.

Esittelijä

Yleistä

Katu- ja puisto-osasto hankkii tarvitsemansa suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut kokonaistaloudelliseen edullisuuteen perustuvilla tarjouskilpailuilla. Tarjouskilpailut on perusteltua järjestää hankekohtaisina kilpailuina laajoissa ja vaativissa hankkeissa. Sen sijaan pienehköt ja tavanomaiset suunnittelutehtävät on tarkoituksenmukaisinta tilata puitesopimuksen perusteella kyseiseen tehtävään puitesopimusten edullisuusjärjestyksessä parhaiten soveltuvalta konsultilta. Katu- ja puisto-osaston kannalta puitesopimusmenettely nopeuttaa hankkeiden käynnistämistä ja vähentää tarjouspyyntökustannuksia sekä konsulttien kannalta tarjoustoimintaan liittyvää työtä.

Tarjouspyynnöt ja valintaperusteet

EU- hankintailmoitus rajoitetusta hankintamenettelystä ”Infrahankkeiden projektinjohtopalvelut 2014-2015, puitesopimus” julkaistiin sähköisessä ilmoituskanava Hilmassa 7.6.2013. Hankintailmoituksessa ilmoitettiin, että hankinta jaetaan osa-alueisiin. Osallistumishakemuksen jätti yhteensä 16 toimistoa. Tarjouspyynnöt lähetettiin kaikille osallistumishakemuksen jättäneille konsulttitoimistoille, jotka kaikki täyttivät hankintailmoituksen osallistumisehdot.

Infrahankkeiden projektinjohtopalvelut 2014-2015, puitesopimuksen tarjouspyyntö oli jaettu tehtäviin, joihin konsultit voivat antaa tarjouksen yhdestä tai useammasta tehtävästä:

Tehtävä 1: Katu- ja viherhankkeiden suunnitteluttaminen

Suunnitteluttamistehtävä käsittää muun muassa kilpailutettavien hankkeiden suunnittelun hankintaan liittyviä tehtäviä, suunnitteluprojektin laadunvalvontaa, suunnitelmien tarkistamista, yhteisen kunnallisteknisen työmaan projektinjohtotehtäviä suunnitteluvaiheessa, suunnitteluhankkeen edistymisestä raportointia, rakentamisen liittyvien lupien hankkimista, rakennuttamisohjelman laatimisen sekä turvallisuuskoordinaattorin tehtäviä suunnitteluvaiheessa.

Tehtävä 2: Katu- ja viherhankkeiden rakennuttaminen

Tehtävä käsittää katujen ja viherhankkeiden rakentamiseen, peruskorjaukseen ja ylläpitoon liittyviä rakennuttamistehtäviä lähinnä kaupungin omajohtoisissa urakoissa. Rakennuttamisen tehtäviä ovat muun muassa rakennuttamisohjelman laadinta/tarkistaminen, katujen ja viherhankkeiden rakentamis- ja ylläpitourakoiden tarjouspyyntöasiakirjojen valmistelu, urakkakilpailun järjestäminen, urakkatarjousten käsittely, urakkasopimusten valmistelu, rakentamisen lupien hankkiminen, rakentamisen työnaikainen ohjaus ja työmaavalvonta, rakentamisen edistymisen raportointi, urakan vastaanotto ja takuutarkastukset, rakentamisen kokonais-, aikataulu- ja kustannushallinta, yhteisen kunnallisteknisen työmaan projektinjohtotehtävät rakentamisvaiheessa sekä turvallisuuskoordinaattorin tehtävät rakentamisvaiheessa.

Tehtävä 3: Siltojen ja taitorakenteiden rakennuttaminen

Tehtävä käsittää siltojen ja taitorakenteiden rakentamiseen, peruskorjaukseen ja ylläpitoon liittyviä rakennuttamistehtäviä. Rakennuttamisen tehtäviä ovat muun muassa rakennuttamisohjelman laadinta/tarkistaminen, katujen ja puistojen rakentamis- ja ylläpitourakoiden tarjouspyyntöasiakirjojen valmistelu, urakkakilpailun järjestäminen, urakkatarjousten käsittely, urakkasopimusten valmistelu, rakentamisen lupien hankkiminen, rakentamisen työnaikainen ohjaus ja työmaavalvonta, rakentamisen edistymisen raportointi, urakan vastaanotto ja takuutarkastukset, rakentamisen kokonais-, aikataulu- ja kustannushallinta, yhteisen kunnallisteknisen työmaan projektinjohtotehtävät rakentamis-vaiheessa sekä turvallisuuskoordinaattorin tehtävät rakentamisvaiheessa.

Tehtävä 4: Infra-alaan liittyvä kehittämistyö

Tehtävä käsittää infra-alaan liittyvien selvitysten tekemistä ja omaisuuden hallintaan liittyviä kehitys- ja tukitehtäviä. Tyypillisiä tehtävään kuuluvia töitä ovat myös hankinta-asiakirjojen työstäminen ja kehittäminen, kustannushallintaan liittyvä työ, rakennuttamiseen ja suunnitteluttamiseen liittyvä kehitystyö ja ohjeistusten laatiminen. Lisäksi toimeksiannot voivat olla projektinhallintaa ja siihen liittyvää avustavaa työtä ja laadunhallintaa sekä sen kehittämistä.

Tehtävä 5: Tietotekniset asiantuntijatehtävät

Tehtävä käsittää tietomallikoordinaattorin tehtävät, tietomallintamisen tekniset asiantuntija-tehtävät, tiedonhallintaan liittyvät selvitys ja asiantuntijatehtävät sekä erilaiset tietomallipohjaisten suunnitelmien tarkastustehtävät.

Tarjouspyynnössä pyydettiin konsultin henkilöryhmittäiset aikaveloitushinnat ja selvitykset henkilöstöstä referenssitietoineen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tehtäviin 1, 2, 3 ja 4 valitaan enintään 5 puitesopimuskonsulttia ja tehtävään 5 valitaan enintään 3 puitesopimuskonsulttia.

Tarjousten vertailu perustui niiden kokonaistaloudellisen edullisuuden arviointiin seuraavilla kriteereillä:

1. Laatutekijät (kaikissa tehtävissä on painoarvo 60 %)
-   projektipäällikkö 20 % laatutekijöistä
-   projektiorganisaatio 60 % laatutekijöistä
-   projektinjohtaminen 20 % laatutekijöistä

2. Veloitusperusteet (kaikissa tehtävissä painoarvo on 40 %)
-   henkilöryhmittäiset aikaveloitushinnat

Konsultin tarjouksessaan antamat aikaveloitushinnat painotettiin seuraavasti:

luokka 01       20 %
luokka 02       25 %
luokka 03       25 %
luokka 04       20 %
luokka 05         5 %
luokka 06         5 %

Painotettujen aikaveloitushintojen summasta laskettiin kaikkien hyväksyttyjen tarjousten antaneiden aikaveloitushintojen painotettu keskiarvo. Kullekin konsultille määritetään hintapisteet painotetun keskiarvon perusteella liitteenä olevaa pisteytyskäyrää käyttäen (liite 1). Katu- ja puisto-osaston ja arkkitehtuuriosaston asiantuntijat suorittivat tarjousten henkilöstöarvioinnin.

Tarjoukset

Määräaikaan mennessä saatiin tehtävään 1 tarjouksia 10, tehtävään 2 tarjouksia 10, tehtävään 3 tarjouksia 11, tehtävään 4 tarjouksia 14 ja tehtävään 5 tarjouksia 6.

Vison Alliance Partners Oy (jättivät tarjouksen tehtävään 4) ja HTJ-rakennuttajatoimisto Oy (jättivät tarjouksen tehtäviin 1-4) ovat tarjouksissaan esittäneet tarjouspyynnön vastaisen ehdon, jonka takia heidän tarjoukset hylätään.

Tarjousten kokonaistaloudellista edullisuutta kuvaavat vertailupisteet on esitetty oheisissa taulukoissa tehtäväryhmittäin paremmuusjärjestyksessä. Yksityiskohtaisemmat laatu- ja hintapisteytyksen vertailutaulukot on esitetty liitteessä 2 ja laatuarviointimuistio liitteessä 3.

Tehtävä 1: Katu- ja viherhankkeiden suunnitteluttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

8,42

Sito Oy

8,12

Finnmap Infra Oy

7,81

A-Insinöörit Suunnittelu Oy

7,68

Pöyry CM Oy

6,35

 

Tehtävä 2: Katu- ja viherhankkeiden rakennuttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

9,08

Sito Oy

8,69

Sweco PM Oy

8,46

Pöyry CM Oy

6,62

WSP Finland Oy

6,57

 

Tehtävä 3: Siltojen ja taitorakenteiden rakennuttaminen

Konsultti

Vertailupisteet

Sito Oy

9,22

Siltainsinöörit TH Oy

8,42

Sweco PM Oy

7,69

Ramboll Finland Oy

7,03

Pöyry CM Oy

6,70

 

Tehtävä 4: Infra-alaan liittyvä kehittämistyö

Konsultti

Vertailupisteet

Ramboll Finland Oy

8,71

FIMPEC Oy

7,91

Rapal Oy

7,88

Sito Oy

7,83

Sweco PM Oy

7,75

 

Tehtävä 5: Tietotekniset asiantuntijatehtävät

Konsultti

Vertailupisteet

Sito Oy

8,68

Ramboll Finland Oy

8,30

A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy

7,98

 

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Kati Kiyancicek, projektinjohtaja, puhelin: 310 64734

kati.kiyancicek(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjousten vertailuhintojen hintapisteytyskäyrä

2

Tarjousten arviointilomake

3

Laatuarviointimuistio

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, yleisten töiden lautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Katu- ja puisto-osasto

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 26.11.2013 § 480

Pöydälle 26.11.2013

HEL 2013-008177 T 02 08 02 00

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Kati Kiyancicek, projektinjohtaja, puhelin: 310 64734

kati.kiyancicek(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1515, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566