Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

25/2012

1 (1)

Yleisten töiden lautakunta

 

 

 

 

Rt/5

 

14.08.2012

 

 

 

 

 

 

§ 352

Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n tekemä hankintaoikaisuvaatimus HKR-Rakennuttajan rakennuttamistoimisto 2 toimistopäällikön päätöksestä ”Itä-Pakilan ala-aste ja lpk Tammi, perusparannus ja laajennus, arkkitehtisuunnittelu, tarjoajien valinta”

HEL 2012-006341 T 02 08 02 00

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti hylätä Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n tekemän hankintaoikaisuvaatimuksen HKR-Rakennuttajan rakennuttamistoimisto 2 toimistopäällikön päätöksestä 20.6.2012, 17 §.

Arkkitehtitoimisto Erat Oy ei ole täyttänyt tarjoajalle asetettuja vaatimuksia referenssien osalta.

Esittelijä

tulosryhmän johtaja

Olavi Tikka

Lisätiedot

Olavi Tikka, tulosryhmän johtaja, puhelin: 310 38805

olavi.tikka(a)hel.fi

Liitteet

1

Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n oikaisuvaatimus 12.7.2012

2

Rakennuttamistoimisto 2 toimistopäällikön päätös, tarjoajien valinta 20.6.2012 § 17

3

Tarjoajien valinta yhteenveto 13.6.2012, päätöksen 20.6.2012 § 17 liite

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Arkkitehtitoimisto Erat Oy

Muutoksenhakukielto, hankinnat

HKR-Rakennuttaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankinnat
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Yleisten töiden lautakunta päättänee hylätä Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n tekemän hankintaoikaisuvaatimuksen HKR-Rakennuttajan rakennuttamistoimisto 2 toimistopäällikön päätöksestä 20.6.2012, 17§.

Arkkitehtitoimisto Erat Oy ei ole täyttänyt tarjoajalle asetettuja vaatimuksia referenssien osalta.

Esittelijä

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 80 §:ssä säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Sen mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen.

Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Pöytäkirjanote HKR-Rakennuttajan rakennuttamistoimisto 2 toimistopäällikön päätöksestä 20.6.2012, 17§ on lähetetty Arkkitehtitoimisto Erat Oy:lle 27.6.2012.

Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n hankintaoikaisuvaatimus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 12.7.2012, joten hankintaoikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Päätös ja hankintaoikaisuvaatimus ovat esityslistan tämän asian liitteinä 1 ja 2.

Hankintaoikaisuvaatimuksessa Arkkitehtitoimisto Erat Oy pyytää oikaisemaan päätöstä niin, että Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n valitaan mukaan tarjoamaan Itä-Pakilan ala-asteen ja lpk Tammen perusparannuksen ja laajennuksen arkkitehtisuunnittelua.

Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n mukaan yrityksellä on kokemusta koulujen suunnittelusta. Yrityksen mukaan osallistumishakemuksen liitteenä olevasta referenssiluettelosta ja kuvauksista ilmenee Porvoontalon koulusuunnittelu.

Tarjoajanvalintapäätös

Toimistopäällikkö päätti pyytää Itä-Pakilan ala-asteen ja lpk Tammen perusparannuksen ja laajennuksen arkkitehtisuunnittelun tarjoukset seuraavilta osallistumishakemuksensa jättäneiltä kuudelta (6) konsultilta:

Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy, Linja Arkkitehdit Oy, RCo Oy, Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Oy, EDUARCH Oy ja Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy.

Lisäksi toimistopäällikkö päätti sulkea tarjouskilpailusta Amhold Oy:n, Arkkitehtitoimisto Hormia Oy:n, Arkkitehtitoimisto P Kantola Oy:n, Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:n ja Arkkitehtitoimisto ERAT Oy:n.

Saadut osallistumistarjoukset:

Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

Amhold Oy

Linja arkkitehdit Oy

Arkkitehtitoimisto ERAT Oy

RCo Oy

Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Oy

Arkkitehtitoimisto P Kantola Oy

EDUARCH Oy / Vahanen-Yhtiöt

Arkkitehtitoimisto Konkret Oy

Arkkitehtitoimisto Hormia Oy

Arkkitehdit Frondelius+Kepponen+Salmenperä Oy

 

Kansallisenhankintailmoituksen mukaisesti HKR-Rakennuttajan työryhmä on suorittanut osallistumishakemuksen jättäneiden konsulttien soveltuvuusarvioinnin. Tulokset on esitetty tarjoajien arviointi- ja valintakaavakkeella (liite 3).

Saatujen osallistumishakemusten ja ilmoituksessa esitettyjen kriteereiden perusteella esitetään valittavaksi 6 konsulttiehdokasta.

Kelpoisuusehdot hankintailmoituksessa

HKR-Rakennuttajan 13.4.2012 päivätyn hankintailmoituksen mukaan ehdokkaiden soveltuvuutta koskevat vaatimukset ovat seuraavat:

1. Vastuullisella pääsuunnittelijalla tulee olla Suomen rakennusmääräyskokoelman osan A2 mukainen AA-luokan pätevyys

2. projektista vastaavalla suunnittelijalla tulee olla A2-mukainen A-luokan pätevyys, vähintään korkeakoulutasoinen loppututkinto sekä yli 5 vuotta valmistumisen jälkeistä kokemusta ko. suunnittelualalla

3. pääsuunnittelijalla ja projektista vastaavalla suunnittelijalla tulee olla kokemusta koulujen ja päiväkotien suunnittelusta

4.pääsuunnittelijan ja projektista vastaavan suunnittelijan referensseistä tulee löytyä vähintään 2 referenssiä vastaavan kokoisen koulun ja/tai päiväkodin suunnittelusta viimeiseltä kolmelta vuodelta, sekä vähintään kaksi tietomallintamalla suunniteltua kohdetta.

Pääsuunnittelija tulee olemaan tietomallinnuksen vastuullinen suunnittelija ja koordinoija.

5. Yrityksellä tulee olla näyttöä, että se kykenee suunnittelemaan hankkeen Suomen rakentamismääräysten ja viranomaismääräysten mukaan

6. Yrityksellä tulee olla toimiva laadunvarmistusjärjestelmä

7. Yrityksellä tulee olla tarvittavat työkalut ja ohjelmat tietomallintamalla toteutettuun suunnitteluun

Hankintailmoituksen mukaan osallistumishakemukseen tulee liittää seuraavat todistukset ja selvitykset, joiden perusteella soveltuvuuden täyttyminen arvioidaan:

1. kaupparekisteriote sekä selvitys siitä, onko yritys merkitty ennakkoperintälain mukaiseen ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverollisten rekisteriin

2. todistus verojen maksamisesta tai verovelkatodistus taikka selvitys siitä, että verovelkaa koskeva maksusuunnitelma on tehty

3. todistukset eläkevakuutusten ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty sekä vakuutusyhtiön todistus vastuuvakuutuksen voimassa-olosta

4. selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista

5. selvitys konsulttivakuutuksesta

Todistukset eivät saa olla yhtä kuukautta vanhempia.

Lisäksi:

- selvitykset (esim. ansioluettelot) ehdokkaan hankkeeseen ajateltujen suunnittelijoiden koulutuksesta ja pätevyydestä.

- referenssit vastaavista suunnittelukohteista kolmen viimeksi kuluneen vuoden ajalta.

- selvitys yrityksen laadunvarmistusjärjestelmästä.

- selvitys tietomallinnukseen käytössä olevista ohjelmista ja työkaluista.

Lisäksi hankintailmoituksessa todetaan, että saatujen todistusten ja selvitysten perusteella tarkastetaan täyttääkö osallistujaehdokas asetetut vaatimukset ja, että kaikille osallistujaehdokkaille, jotka täyt-tävät kohdan ”hankintamenettelyn tarkemmat ehdot” vaatimukset, lähetetään tarjouspyyntöasiakirjat.

Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n hankintaoikaisun väitteet

Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n mukaan osallistujien suorituskyvyn arvioinnissa on tapahtunut virhe. Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n mukaan heillä on kokemusta koulujen suunnittelusta. Yrityksen mukaan osallistumishakemuksen liitteenä olevassa referenssiluettelossa ja kuvauksissa ilmenee Porvoontalon koulusuunnittelu. Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n mukaan Porvoontalo on vanha koulurakennus, jonka muutossuunnittelusta taidekouluksi he ovat vastanneet. Arkkitehtitoimisto Erat Oy pyytää oikaisemaan päätöstä niin, että Arkkitehtitoimisto Erat Oy valitaan tarjoamaan Itä-Pakilan ala-asteen ja lpk Tammen perusparannuksen ja laajennuksen arkkitehtisuunnittelua.

Hankintaoikaisuvaatimuksen väitteistä

HKR-Rakennuttaja kohtelee osallistumishakemuksen antajia yhdenvertaisesti. Tämän vuoksi HKR-Rakennuttaja on edellyttänyt, että kaikki osallistumishakemuksensa jättäneet tarjoajat ovat täyttäneet hankintailmoituksessa vaaditut vähimmäisvaatimukset ja todistaneet tämän toimittamalla hankintailmoituksessa vaaditut selvitykset ja todistukset.

13.4.2012 päivätyssä kansallisessa hankintailmoituksessa ”Itä-Pakilan ala-aste ja lpk Tammi, perusparannus ja laajennus arkkitehtisuunnittelu”, lukee hankinnan kuvaus kohdassa, että ”hankkeen bruttoala on 2330 m2 ja tilavuus 8500 m3”. Lisäksi ehdokkaiden tai tarjoajien soveltuvuutta koskevissa vaatimuksissa todetaan, että ”pääsuunnittelijalla ja projektista vastaavalla suunnittelijalla tulee olla kokemusta koulujen ja päiväkotien suunnittelusta” sekä, että ”pääsuunnittelijan ja projektista vastaavan suunnittelijan referensseistä tulee löytyä vähintään 2 referenssiä vastaavan kokoisen koulun ja/tai päiväkodin suunnittelusta viimeiseltä kolmelta vuodelta”.

Arkkitehtitoimisto Erat Oy kertoo osallistumishakemuksessaan, että he ovat suunnitelleet useita päiväkoteja. Aihereferensseissä mainitaan yhdeksän päiväkotihanketta, joista yksikään ei laajuudeltaan vastaa hankinnan kohteena olevaa rakennusta. Aihereferensseissä mainitaan koulukohteena Porvoontalo, mutta siitä on tehty vain hankesuunnitelma eikä koko kohteen suunnittelua eli yritys ei täytä vaadittuja referenssejä koulurakentamisen suhteen.

HKR-Rakennuttaja toteaa, että koska Arkkitehtitoimisto Erat Oy ei ole täyttänyt tarjoajalle asetettuja vaatimuksia referenssien osalta, se on suljettu pois valittujen tarjoajien joukosta.

Esittelijä

tulosryhmän johtaja

Olavi Tikka

Lisätiedot

Olavi Tikka, tulosryhmän johtaja, puhelin: 310 38805

olavi.tikka(a)hel.fi

Liitteet

1

Arkkitehtitoimisto Erat Oy:n oikaisuvaatimus 12.7.2012

2

Rakennuttamistoimisto 2 toimistopäällikön päätös, tarjoajien valinta 20.6.2012 § 17

3

Tarjoajien valinta yhteenveto 13.6.2012, päätöksen 20.6.2012 § 17 liite

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Arkkitehtitoimisto Erat Oy

Muutoksenhakukielto, hankinnat

HKR-Rakennuttaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankinnat
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätöshistoria

Toimistopäällikkö RAT 2 20.06.2012 § 17

HEL 2012-006341 T 02 08 02 00

R-03205-6412333-2100

Päätös

Toimistopäällikkö päätti pyytää Itä-Pakilan ala-asteen ja lpk Tammen perusparannuksen ja laajennuksen arkkitehtisuunnittelun tarjoukset seuraavilta osallistumishakemuksensa jättäneiltä kuudelta (6) konsultilta:

Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy, Linja Arkkitehdit Oy, RCo Oy, Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Oy, EDUARCH Oy ja Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy.

Lisäksi toimistopäällikkö päätti sulkea tarjouskilpailusta Amhold Oy:n, Arkkitehtitoimisto Hormia Oy:n, Arkkitehtitoimisto P Kantola Oy:n, Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:n ja Arkkitehtitoimisto ERAT Oy:n, liitteenä olevan ”ilmoittautuneiden ehdokkaiden soveltuvuusarvioinnin tulosten” perusteella.

Päätöksen perustelut

Hankkeen Itä-Pakilan ala-aste ja LPK Tammi peruskorjauksen ja laajennuksen suunnittelusta jätettiin rajoitettuun hankintamenettelyyn perustuva kansallinen hankintailmoitus TEM:n ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanava ”HILMA”:ssa, pvm. 13.4.2012. Hankintailmoituksen mukaan tarjousmenettelyyn kutsutaan osallistumisehdokkaat seuraavasti: ”Kaikille osallistujaehdokkaille, jotka täyttävät kohdan ”Hankintamenettelyn tarkemmat ehdot” vaatimukset, lähetetään tarjouspyyntöasiakirjat”. Valinnassa käytettävät perustelut ja säännöt ovat sisältyneet hankintailmoitukseen.

Saadut osallistumishakemukset:

Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

Amhold Oy

Linja arkkitehdit Oy

Arkkitehtitoimisto ERAT Oy

RCo Oy

Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Oy

Arkkitehtitoimisto P Kantola Oy

EDUARCH OY/ Vahanen-yhtiöt

Arkkitehtitoimisto Konkret  Oy

Arkkitehtitoimisto Hormia Oy

Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy

Kansallisenhankintailmoituksen mukaisesti HKR-Rakennuttajan työryhmä on suorittanut osallistumishakemuksen jättäneiden konsulttien soveltuvuusarvioinnin. Tulokset on esitetty tarjoajien arviointi- ja valintakaavakkeella (liite).

Saatujen osallistumishakemusten ja ilmoituksessa esitettyjen kriteereiden perusteella esitetään valittavaksi 6 konsulttiehdokasta.

Lisätiedot

Katajala Liisa, kilpailutusinsinööri, puhelin: 310 39699

liisa.katajala(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1540, (Kasarmikatu 21)

Kasarmikatu 21

+358 9 310 1661

0201256-6

FI0480001200058809

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 13

Faksi

 

Alv.nro

rakennusvirasto@hel.fi

http://www.hel.fi/hkr

+358 9 310 38655

 

FI02012566