Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2014

1 (1)

Teknisen palvelun lautakunta

 

 

 

 

Stara/1

 

20.11.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 172

Pakettiautojen puitesopimus vuodeksi 2015

HEL 2014-010670 T 02 08 01 00

Päätös

Teknisen palvelun lautakunta päätti hylätä Delta Auto Oy:n tarjouksen, Jarmo Rinta-Jouppi Oy:n tarjoaman Ford Ranger Regular Cab 2.2TDCi 125 hv XL M6 4x4 avolavapakettiauton ja Autotalo Laakkonen Oy:n tarjoaman Volkswagen Transporter 2.0 TDI 62 kW doppel avolavapakettiauton esityslistatekstissä mainitusta syystä, sekä oikeuttaa Staran toimitusjohtajan ja logistiikan yksikönjohtajan tekemään puitesopimukset Helsingin kaupungin hallintokuntien pakettiautojen hankinnasta ajaksi 1.1. - 31.12.2015 liitteessä 2 mainittujen toimittajien kanssa ko. liitteessä mainituista automerkeistä ja -malleista.

Lisäksi lautakunta päätti oikeuttaa Staran logistiikan tekemään puitesopimuksen mukaisesti tilauksia sopimuskauden aikana tarpeidensa mukaan.

Helsingin kaupungin hallintokuntien arvioitu tarve vuoden 2015 aikana on noin 70 autoa, ja hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 2,5 miljoonaa euroa (alv 0 %).

Hankintasopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Pöytäkirjanote esityslistateksteineen, liitteineen ja muutoksenhakuohjeineen Staran logistiikan hankinnalle, jonka tulee huolehtia päätöksen tiedoksiannosta asianosaisille.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Heikki Halonen, hankintapäällikkö, puhelin: 310 38963

heikki.halonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjousvertailu

2

Toimittajat, automerkit ja -mallit

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, teknisen palvelun lautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankinnasta on 5.9.2014 lähetetty julkaistavaksi EU-hankintailmoitus HILMA-ilmoituskanavassa. Hankinnan kohteena on pakettiautojen hankinta Helsingin kaupungin virastojen ja liikelaitosten käyttöön.

Hankintamenettelynä on julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007, jäljempänä hankintalaki) mukainen avoin menettely, jossa kaikki halukkaat toimittajat voivat tehdä tarjouksen.

Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää tarjouspyynnön sisältöön liittyvistä asioista lisäkysymyksiä 5.10.2014 mennessä. Hankinnasta ei esitetty lisäkysymyksiä. Tarjouspyyntöasiakirjat ovat esityslistatekstin oheismateriaalina.

Tarjousten määräaika oli perjantaina 17.10.2014 klo 12. Tarjoukset avattiin tarjousten jättämiselle varatun ajan päätyttyä. Tarjousten avaamisesta on laadittu pöytäkirja.

Tarjouksen määräaikaan mennessä jättivät:

-        Autokeskus Oy (Hämeenlinna ja Konala)

-        Autotalo Laakkonen Oy (Kerava)

-        Delta Auto Oy

-        Iveco Finland Oy

-        Jarmo Rinta-Jouppi Oy

-        Länsiauto Oy (Herttoniemi)

-        MW Finland Oy

-        Suomen Autotehdas Oy

-        Toyota Tsusho Nordic Oy

-        Veho Autotalot Oy (Olari)

-        Veho Group Oy Ab

-        Veljekset Laakkonen Oy (Herttoniemi ja Vantaa)

-        VV-Autotalot Oy (Volkswagen Center Helsinki)

Tarjousten avaamisen jälkeen tarkastettiin tarjoajien soveltuvuus tarjouspyynnön mukaisesti.

Delta Auto Oy:n tarjouksen liitteenä ollut kaupparekisteriote on päivätty 30.4.2014 ja verovelkatodistus 4.6.2014. Tarjouspyyntöasiakirjojen tarjoajan soveltuvuuslomakkeessa on erikseen mainittu tarjouksen pakolliset liitteet, jotka ovat kaupparekisteriote, verovelkatodistus ja todistus eläkevakuutusten ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta. Lisäksi tarjoajan soveltuvuuslomakkeessa on mainittu, että edellä mainitut pakolliset liitteet eivät saa olla kolmea (3) kuukautta vanhempia tarjouksen viimeisestä jättöpäivästä lukien. Tarjousten viimeinen jättöpäivä oli 17.10.2014, joten Delta Auto Oy:n tarjouksen liitteenä olleet kaupparekisteriote ja verovelkatodistus ovat yli kolme (3) kuukautta vanhoja. Edellä mainitusta syystä Delta Auto Oy:n tarjous ei täytä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetettuja soveltuvuusvaatimuksia, ja tarjous on siksi hylättävä, eikä sitä oteta mukaan tarjousvertailuun. Kaikki muut tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut tarjoajan soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

Jarmo Rinta-Jouppi Oy:n tarjouspyynnön kohtaan 6 tarjoama Ford Ranger Regular Cab 2.2TDCi 125 hv XL M6 4x4 avolavapakettiauton nettohinnoittelu ei sisällä tarjouspyynnön vaateena ollutta ilmastointia, eikä sitä ole edes mahdollista saada kyseiseen Regular Cab -malliin. Autotalo Laakkonen Oy:n tarjouspyynnön kohtaan 7 tarjoama Volkswagen Transporter 2.0 TDI 62 kW doppel avolavapakettiauto ei ole tarjouspyynnön vaateiden mukainen kaksikäyttöauto. Edellä mainitut avolavapakettiautot eivät ole tarjouspyynnön vaateiden mukaisia, ja ne on hylättävä, eikä niitä oteta mukaan tarjousvertailuun. Kaikki muut tarjotut autot ovat tarjouspyynnön vaateiden mukaisia.

Tarjouspyynnön mukaan tarjoukset oli annettava sitä varten laaditulla tarjouslomakkeella, jossa tarjoajia pyydettiin ilmoittamaan autojen hinnastohinnat, alennukset, sekä hinnoiteltavaksi pyydettyjen varusteiden nettohinnat. Tarjouslomakkeessa nettohinnoiteltavaksi pyydetty varustelu oli tarjouspyynnössä ilmoitettu olevan tarjottavien autojen varusteluvaade. Autoveron osuus pyydettiin ilmoittamaan erikseen ja siihen oli sisällytettävä lisävarusteiden mahdollinen autoveron osuus. Hintatietojen lisäksi tarjouslomakkeella pyydettiin ilmoittamaan tarjottavan auton hiilidioksidipäästöt (CO2), sekä muita auton teknisiä tietoja.

Tarjoajia pyydettiin myös ilmoittamaan myönnettävät alennusprosentit yleisesti käytössä olevista hinnastoista. Nettohinnoitellut tarjoushinnat ovat tarjouspyynnön mukaisesti voimassa 30.4.2015 asti ja kiinteän hintajakson jälkeen käytetään voimassaolevaa hinnastoa vähennettynä tarjotulla alennuksella. Mikäli kiinteän hintajakson aikana hinnastosta myönnettävän alennuksen perusteella laskettu nettohinta on tarjouksessa ilmoitettua kiinteän hintajakson nettohintaa halvempi, käytetään näin saatua halvempaa hintaa.

Tarjouspyynnön mukaan sopimustoimittajaksi valitaan tarjouspyynnön vaatimukset täyttävistä ja tarjousliitelomakkeella pyydetyt tiedot antaneista tarjouksista kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella. Tarjousvertailu on tehty tarjouspyynnössä ilmoitettujen perusteiden mukaisesti: Hinta (maksimi 85 pistettä) ja ympäristötekijät (maksimi 15 pistettä). Hintavertailun nettohinta on arvonlisäveroton kokonaishinta sisältäen autoveron ja tarjouspyynnön mukaisen varustuksen. Suurimman tarjousvertailuluvun saanut auto (kohdat 1 - 7) on edellä mainittujen sopimuksen tekemisen perusteiden mukaisesti kokonaistaloudellisesti edullisin.

Tarjousvertailu on esityslistatekstin liitteenä (liite 1). Tarjousvertailussa punaisella pohjavärillä ja valkoisella fontilla ovat myös ne autot, joista on saatu useita tarjouksia. Samanlaisina autoina pidetään myös tarjottujen autojen sisarmalleja.

Tarjousvertailun sisarmalleja ovat:

-        Citroën Berlingo ja Peugeot Partner

-        Citroën Jumpy, Peugeot Expert, Toyota Proace

-        Citroën Jumper ja Peugeot Boxer

-        Nissan NV400 ja Opel Movano

Helsingin kaupungin eri hallintokuntien autotarpeet ovat erilaisia, jonka johdosta tarjousvertailun kohtiin 1 - 7 on valittava vaihtoehtoja, joista voidaan valita käyttötarpeet huomioon ottaen tapauskohtaisesti ominaisuuksiltaan parhaiten soveltuva auto. Valinnassa on otettava huomioon mm. etu- ja takavetoisten autojen, sekä automaattivaihteistojen saatavuus, koska esimerkiksi pelastuslaitos hankkii pääsääntöisesti vain automaattivaihteistolla varustettuja pakettiautoja.

Sopimusehtojen mukaan autoja tilattaessa valintaperusteena auton valintaan vaikuttavat kokonaistaloudellisen edullisuusjärjestyksen lisäksi toimitusaika, käyttöominaisuudet (esim. ulkomitat, sisätilat, tavaratilan koko, nostokorkeus tavaratilaan, jne.), tekniset ominaisuudet (esim. moottori, automaattivaihteisto, vetotapa, jne.)

Helsingin kaupungin Autohankintaryhmä on valmistellut tarjouskilpailun tarjouspyyntöasiakirjat, ja tehnyt esityslistatekstin liitteessä mainitun mukaisen hankintaehdotuksen. Autohankintaryhmässä ovat mukana HKL-liikelaitoksen, Palmia -liikelaitoksen, pelastuslaitoksen ja Staran edustajat. Staran jäsenet ryhmässä ovat logistiikan yksikönjohtaja, hankintapäällikkö (puheenjohtaja) ja johtava asiantuntija.

Puitesopimukseen ehdotettavat toimittajat, automerkit ja -mallit ovat esityslistatekstin erillisenä liitteenä (liite 2).

Hankintasopimus ei synny vielä hankintapäätöksestä ilmoittamalla vaan vasta, kun odotusaika (21 päivää) on kulunut ja kun hankintayksikkö ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta (621/1999). Hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevan päätöksen tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Heikki Halonen, hankintapäällikkö, puhelin: 310 38963

heikki.halonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjousvertailu

2

Toimittajat, automerkit ja -mallit

Oheismateriaali

1

Oheismateriaali

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, teknisen palvelun lautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 39602

0201256-6

811997-10000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

+358 9 310 39601

 

FI2012566