Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2014

1 (1)

Teknisen palvelun lautakunta

 

 

 

 

Stara/3

 

20.11.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 174

Oikaisuvaatimuksen hylkääminen, kaupunkitekniikan rakentamisen päätös 13.10.2014 § 27

HEL 2014-011595 T 03 01 00

Päätös

Teknisen palvelun lautakunta päätti hylätä hakijan oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan 13.10.2014 § 27 tekemästä päätöksestä koskien korvausvaatimusta havaituista kiinteistövaurioista ja pitää yksikönjohtajan tekemän päätöksen korvaussummasta voimassa. Asiassa ei ole esitetty sellaisia uusia tietoja tai uutta näyttöä, joiden perusteella yksikönjohtajan päätös pitäisi kumota.

Tämä päätös on ainoastaan Helsingin kaupungin rakentamispalvelun kannanotto korvausasiaan, eikä kyse ole korvausasian kaupunkia oikeudellisesti sitovasta ratkaisusta.

Menotosite talousyksikköön ja pöytäkirjanote oikaisuvaatimusohjeineen Staran kaupunkitekniikan rakentamiselle, jonka tulee huolehtia asian tiedottamisesta asianosaisille.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Juha M Lahti, tuotantopäällikkö, puhelin: +358931039626

juham.lahti(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 27.10.2014

2

Oikaisuvaatimus 9.11.2014

3

Korvausvaatimus

4

Katselmuspöytäkirjat

5

Painumamittaukset

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Asiassa esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet

Hakemuksen mukaan hakijan kiinteistö on vaurioitunut kohteen läheisyydessä Hietaniityntiellä HSY:n tilaamien ja Staran toimesta suoritettujen vesihuolto- ja kadunrakennustöiden yhteydessä 4.2.2013 - 5.11.2013 välisenä aikana.

Hakijat ovat vaatineet Helsingin kaupungin rakentamispalvelua (jäljempänä Stara) korvaamaan omistamalleen kiinteistölleen aiheutuneet vahingot. He vaativat Staraa korvaamaan seinien halkeamista aiheutuvat korjauskustannukset urakoitsijan tarjouksen mukaan 6.045,00 euroa sekä ulko- ja sisäseinien viimeistelystä aiheutuvat kustannukset 4.231,50 euroa (70 % urakoitsijan tarjouksen kustannuksista), nämä yhteensä 10.276,50 euroa.

Oikeudellinen arviointi ja tapahtumista saatu selvitys

Vahingonkorvauslaki sisältää yleiset vahingonkorvausoikeutta koskevat säännökset. Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantajana pidetään myös sitä, joka antaa tehtävän sellaiselle itsenäiselle yrittäjälle, joka huomioon ottaen toimeksiantosuhteen pysyvyys, työn laatu ja muut olosuhteet on rinnastettava työntekijään. Se mitä 3 luvun 1 §:n 1 momentissa on sanottu työnantajasta, koskee vastaavasti valtiota, kuntaa ja muuta julkista yhteisöä tai laitosta, kun vahinko on aiheutunut sellaisen julkisyhteisön työntekijän taikka yhteisöön virka- tai siihen verrattavassa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Edelleen Staran on mahdollista toimivaltansa rajoissa korvata vahinko, jos se pitää sitä kohtuussyistä perusteltuna.

Yleinen vahingonkorvausoikeudellinen periaate on, että näyttövelvollisuus aiheutuneista vahingoista on vahingonkärsijällä.

Hakija on viitannut oikaisuvaatimuksessaan ympäristövahinkolain säännöksiin. Ympäristövahinkolain perusteella voidaan sen soveltamisalan perusteella muiden edellytysten täyttyessä ympäristövahinkona korvata tietyllä alueella harjoitetusta toiminnasta johtuva vahinko, joka on ympäristössä aiheutunut muun muassa tärinästä tai muusta vastaavasta häiriöstä. Ympäristövahinko on lain 3 §:n mukaan korvattava, jos voidaan osoittaa, että lain tarkoittaman toiminnan ja vahingon välinen syy-yhteys on todennäköinen. Syy-yhteyden todennäköisyyttä arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota muun ohella toiminnan ja vahingon laatuun sekä vahingon muihin mahdollisiin syihin. Ympäristövahinkolaissa ei ole säädetty niin sanotusta käännetystä todistustaakasta. Näin ollen vahingonkärsijän on näytettävä toiminnan ja vahingon välinen todennäköinen syy-yhteys. Todennäköisyydellä tarkoitetaan lain valmistelutöiden mukaan korkea-asteista todennäköisyyttä. Edelleen lievennetty näyttövelvollisuus koskee yksinomaan kausaliteettia ja itse vahingosta ja sen suuruudesta on esitettävä täysi näyttö.

Kiinteistössä, jonka hakija väittää kärsineen vahinkoa, on tehty alkukatselmus 5.2.2013 Kalliotekniikka Consulting Engineers Oy:n toimesta. Katselmuspöytäkirjan mukaan kiinteistössä havaittiin sisätilojen seinissä halkeamia sekä ulkona halkeamia sokkelissa ja tiiliseinässä.

Kohteessa tehtiin loppukatselmus 24.2.2014 edellä mainitun yrityksen toimesta, jolloin havaittiin rakennuksen sisäseiniin syntyneen kolme (3) uutta halkeamaa. Lisäksi ulkoseinään oli tullut kaksi (2) uutta halkeamaa ikkunoiden yläpuolelle.

Kohteen tärinämittauksissa on havaittu useita yli 5 mm/s tärinäarvoja, raja-arvona on 3 mm/s. Suurimmat arvot ovat olleet luokkaa 7 mm/s ja ylityksiä on ollut kymmenkunta helmi-huhtikuussa 2013.

Kohteen painumamittauksien tulokset osoittavat painumien olleen pieniä, suurimmillaan n. 2mm. Lisäksi painumat ovat olleet tasaisia.

Katselmusmiehen näkemyksen mukaan katutyöt ovat voineet myötävaikuttaa rakennuksen seiniin syntyneiden uusien halkeamien syntymistä.

Johtopäätös

Kohteessa 5.2.2013 tehdyssä alkukatselmuksessa kiinteistössä havaittiin halkeamia sisätilojen seinissä sekä ulkona halkeamia sokkelissa ja tiiliseinässä. Koska sekä sisä- että ulkoseinissä on ollut halkeamia jo ennen Staran katutöiden aloittamista, Staralla ei ole velvollisuutta korvata kaikkien seinähalkeamien korjaamisesta aiheutuneita kustannuksia. Edelleen syy-yhteyttä ei ole asiassa esitetyn selvityksen perusteella näytetty Staran suorittamien katutöiden ja seinien uusien halkeamisen osalta. Näyttövelvollisuus aiheutuneista vahingoista on vahingonkärsijällä. Asiassa saadun selvityksen perusteella Staran suorittamat katutyöt ovat kuitenkin voineet myötävaikuttaa rakennuksen seiniin syntyneiden uusien halkeamien syntymistä. Tämän perusteella Stara katsoo, että vahinkojen, joiden syntyyn Stara on saattanut myötävaikuttaa, korvaaminen on asian sovinnolliseksi ratkaisemiseksi kohtuussyistä perusteltua.

Vahingonkorvausoikeuden yleisten periaatteiden mukaisesti vahingon kärsinyt ei saa hyötyä vahingosta eli tulla parempaan taloudelliseen asemaan kuin ennen vahinkoa. Näin ollen korvauksen määrässä tulee huomioida kiinteistössä jo ennestään olleet vauriot sekä kiinteistön ikä, kunto ja hyvä rakennustapa.

Stara päättää kohtuussyistä maksaa kohtuulliseksi katsomansa hyvityksen 6.000,00 euroa vaatimukset enemmälti hyläten. Huomioiden töitä ennen esiintyneet aikaisemmat halkeamat Stara katsoo korvaussumman olevan kohtuullinen. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty mitään lisänäyttöä tai uusia asioita, joiden perusteella aikaisempi päätös tulisi kumota.

Korvaus suoritetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille päätöksen tultua lainvoimaiseksi.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Juha M Lahti, tuotantopäällikkö, puhelin: +358931039626

juham.lahti(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 27.10.2014

2

Oikaisuvaatimus 9.11.2014

3

Korvausvaatimus

4

Katselmuspöytäkirjat

5

Painumamittaukset

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Päätöshistoria

Yksikönjohtaja 13.10.2014 § 27

HEL 2014-011595 T 03 01 00

Päätös

Yksikönjohtaja päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen osittain ja maksaa hakijalle alla esitetyin ehdoin asian sovinnolliseksi ratkaisemiseksi yhteensä 6 000,00 euroa vaatimukset enemmälti hyläten.

Tämä päätös on ainoastaan Helsingin kaupungin Rakentamispalvelun kannanotto korvausasiaan, eikä kyse ole korvausasian kaupunkia oikeudellisesti sitovasta ratkaisusta. Tämä päätös ei sisällä kannanottoa siihen, onko Helsingin kaupungin Rakentamispalvelu aiheuttanut tai myötävaikuttanut hakemuksessa esitettyjen vahinkojen syntymiseen, eikä hakija voi vedota tähän päätökseen asian mahdollisessa muussa käsittelyssä.

Menotosite talousyksikköön ja pöytäkirjanote oikaisuvaatimusohjein Staran kaupunkitekniikan rakentamiselle, jonka tulee huolehtia asian tiedottamisesta asianosaisille.

Päätöksen perustelut

Asiassa esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet

Hakemuksen mukaan hakijan kiinteistö on vaurioitunut kohteen läheisyydessä Hietaniityntiellä HSY:n tilaamien ja Staran toimesta suoritettujen vesihuolto- ja kadunrakennustöiden yhteydessä 4.2.2013 - 5.11.2013 välisenä aikana.

Hakijat ovat vaatineet Helsingin kaupungin rakentamispalvelua (jäljempänä Stara) korvaamaan omistamalleen kiinteistölleen aiheutuneet vahingot. He vaativat Staraa korvaamaan seinien halkeamista aiheutuvat korjauskustannukset urakoitsijan tarjouksen mukaan 6 045,00 euroa sekä ulko- ja sisäseinien viimeistelystä aiheutuvat kustannukset 4 231,50 euroa (70 % urakoitsijan tarjouksen kustannuksista), nämä yhteensä 10 276,50 euroa.

Oikeudellinen arviointi ja tapahtumista saatu selvitys

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantajana pidetään myös sitä, joka antaa tehtävän sellaiselle itsenäiselle yrittäjälle, joka huomioon ottaen toimeksiantosuhteen pysyvyys, työn laatu ja muut olosuhteet on rinnastettava työntekijään. Se mitä 3 luvun 1 §:n 1 momentissa on sanottu työnantajasta, koskee vastaavasti valtiota, kuntaa ja muuta julkista yhteisöä tai laitosta, kun vahinko on aiheutunut sellaisen julkisyhteisön työntekijän taikka yhteisöön virka- tai siihen verrattavassa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Edelleen Staran on mahdollista toimivaltansa rajoissa korvata vahinko, jos se pitää sitä kohtuussyistä perusteltuna.

Näyttövelvollisuus aiheutuneista vahingoista on vahingonkärsijällä.

Kiinteistössä, jonka hakija väittää kärsineen vahinkoa, on tehty alkukatselmus 5.2.2013 Kalliotekniikka Consulting Engineers Oy:n toimesta. Katselmuspöytäkirjan mukaan kiinteistössä havaittiin sisätilojen seinissä halkeamia sekä ulkona halkeamia sokkelissa ja tiiliseinässä.

Kohteessa tehtiin loppukatselmus 24.2.2014 edellä mainitun yrityksen toimesta, jolloin havaittiin rakennuksen sisäseiniin syntyneen kolme (3) uutta halkeamaa. Lisäksi ulkoseinään oli tullut kaksi (2) uutta halkeamaa ikkunoiden yläpuolelle.

Kohteen tärinämittauksissa on havaittu useita yli 5 mm/s tärinäarvoja, raja-arvona on 3 mm/s. Suurimmat arvot ovat olleet luokkaa 7 mm/s ja ylityksiä on ollut kymmenkunta helmi-huhtikuussa 2013.

Kohteen painumamittauksien tulokset osoittavat painumien olleen pieniä, suurimmillaan n. 2mm. Lisäksi painumat ovat olleet tasaisia.

Katselmusmiehen näkemyksen mukaan katutyöt ovat voineet myötävaikuttaa rakennuksen seiniin syntyneiden uusien halkeamien syntymistä.

Johtopäätös

Kohteessa 5.2.2013 tehdyssä alkukatselmuksessa kiinteistössä havaittiin halkeamia sisätilojen seinissä sekä ulkona halkeamia sokkelissa ja tiiliseinässä. Koska sekä sisä- että ulkoseinissä on ollut halkeamia jo ennen Staran katutöiden aloittamista, Staralla ei ole velvollisuutta korvata kaikkien seinähalkeamien korjaamisesta aiheutuneita kustannuksia. Edelleen syy-yhteyttä ei ole asiassa esitetyn selvityksen perusteella näytetty Staran suorittamien katutöiden ja seinien uusien halkeamisien osalta. Näyttövelvollisuus aiheutuneista vahingoista on vahingonkärsijällä. Asiassa saadun selvityksen perusteella Staran suorittamat katutyöt ovat kuitenkin voineet myötävaikuttaa rakennuksen seiniin syntyneiden uusien halkeamien syntymistä. Tämän perusteella Stara katsoo, että vahinkojen, joiden syntyyn Stara on saattanut myötävaikuttaa, korvaaminen on asian sovinnolliseksi ratkaisemiseksi kohtuussyistä perusteltua.

Vahingonkorvausoikeuden yleisten periaatteiden mukaisesti vahingon kärsinyt ei saa hyötyä vahingosta eli tulla parempaan taloudelliseen asemaan kuin ennen vahinkoa. Näin ollen korvauksen määrässä tulee huomioida kiinteistössä jo ennestään olleet vauriot sekä kiinteistön ikä, kunto ja hyvä rakennustapa.

Stara päättää kohtuussyistä maksaa kohtuulliseksi katsomansa hyvityksen 6 000,00 euroa vaatimukset enemmälti hyläten.

Korvaus suoritetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille päätöksen tultua lainvoimaiseksi.

Lisätiedot

Juha M Lahti, tuotantopäällikkö, puhelin: +358931039626

juham.lahti(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 39602

0201256-6

811997-10000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

+358 9 310 39601

 

FI2012566