Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2014

1 (1)

Teknisen palvelun lautakunta

 

 

 

 

Heltu/2

 

20.11.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 177

Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian päivitys vuosiksi 2015-2020

HEL 2014-012257 T 00 01 04 00

Päätös

Teknisen palvelun lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi päivityksen Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategiasta ”Helsinki –ruokaa arvostava kaupunki” (Liitteet 1 ja 2).

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Taulavuori

Lisätiedot

Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, puhelin: (09) 310 32500

timo.taulavuori(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian päivitys 2015-2020, esipuhe

2

Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia 2015-2020

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunki otti käyttöönsä vuonna 2010 ensimmäistä kertaa koko kaupungin ruokakulttuuristrategian, jonka tekemiseen osallistui laaja joukko kaupungin toimijoita. Tämä strategia on toiminut hyvin ja edistänyt tavoitteidensa mukaisesti Helsingin kaupungin tunnettavuutta hyvänä ja houkuttelevana ruokakaupunkia. Lisäksi kaupunkilaiset ovat kokeneet ruokakulttuurin kehityksen positiivisena. Tässä strategiassa oli neljä ohjelmaa, jotka ovat jo aikataulullisesti toteutuneet tai vanhentumassa. Tästä syystä kaupungin ruokakulttuuristrategia päivitetään vuosiksi 2015 – 2020.

Uuden strategian tavoitteena on luoda toimintaohjeet ja periaatteet kaupungin linjauksiksi ruokaan ja siihen liittyviin toimintoihin kuten hankintaan, tapahtumiin ja esim. kouluruokailuun nähden. Päivitetyssä strategiassa ei ole tarkkoja numeerisia tavoitteita vaan ajatuksena on, että jokainen kaupungin virasto, yksityinen toimija tai yrittäjä luo oman visionsa ja tavoitteensa kaupungin yhteisiä arvoja ja linjauksia hyödyntäen ja niihin nojaten. Näin kaupungin ruokakulttuuri voi kehittyä edelleen monella eri taholla ja tehdä ruokaa arvostavasta Helsingistä entistä paremman ja vetovoimaisemman kaupungin elää, asua ja vierailla.

Kaupungin ruokakulttuuristrategiaan on palkattu vuonna 2011 projektipäällikkö koordinoimaan ja innostamaan ruokakulttuurin kehittymistä. Projektipäällikkö on sijoitettu Helsingin Tukkutorille, jonka vastuulle ruokakulttuurin kehittäminen on sälytetty. Tukkutorin budjettiin on myönnetty ruokakulttuurin edistämiseen 120 000 € vuosittain. Raha on käytetty ruokakulttuuria edistävään toimintaan ja projektipäällikön palkkaan.

Uusi strategia on päivitetty työpajamuotoisena, jolloin eri alojen edustajat pääsivät vaikuttamaan sen sisältöön. Pääkohderyhminä ovat kaupunkilaiset, lapset ja nuoret sekä matkailijat. Uuden strategian tavoitteena on luoda suunta, innostaa ja yhdistää kaupungin ruokaan liittyviä asioita ja toimijoita. Ruokakulttuuriin liittyvät hankkeet voivat olla erikokoisia ja niitä voidaan käynnistää strategian pohjalta virastoissa, yrityksissä ja yhdistyksissä yhteistyössä tai erikseen. Tukkutorin projektipäällikkö ja toimitusjohtaja ovat eri toimijoiden apuna suunnittelemassa strategian pohjalta käynnistettäviä hankkeita ja tavoitteita virasto- ja toimijakohtaisesti. Yhteisen strategia antaa pohjan, jonka avulla luodaan toimintokohtaisia ohjelmia tavoitteineen ja mittareineen.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Taulavuori

Lisätiedot

Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, puhelin: (09) 310 32500

timo.taulavuori(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian päivitys 2015-2020, esipuhe

2

Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia 2015-2020

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1000

Vanha talvitie 10 H

+358 9 310 1633

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

tukkutori@hel.fi

http://www.heltu.fi

+358 9 310 32532

 

FI02012566