Helsingin kaupunki

Esityslista

9/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/15

 

12.5.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

Oikaisuvaatimus Metsälän vastaanottokeskuksen kolmen  ohjaajan virkaan valinnasta ja asiavirheen korjaaminen

HEL 2014-014097 T 01 01 01 01

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää kumota 10.2.2015 §:n 46 kohdalla tekemänsä päätöksen hallintolain 50 §:n perusteella. Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää myös ottaa uudelleen tutkittavakseen ********** oikaisuvaatimuksen maahanmuuttajapalvelujen päällikön päätöksestä 1.12.2014 § 8 Metsälän vastaanottokeskuksen kolmen ohjaajan virkaan valinnasta.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä ********** oikaisuvaatimuksen maahanmuuttajapalvelujen päällikön päätöksestä 1.12.2014 § 8 Metsälän vastaanottokeskuksen kolmen ohjaajan virkaan valinnasta.

Päätöksen perustelut

Hallintolain 8 luvussa säädetään päätöksessä olevan virheen korjaamisen edellytyksistä sekä korjaamisasian vireille tulosta ja sen käsittelyssä noudatettavasta menettelystä. Hallintolain 50 §:ssä määritellään ne perusteet, joiden nojalla asiavirheen korjaamiseen voidaan ryhtyä. Tällaisia ovat selvät virheet, kuten esimerkiksi asiaan kuuluvat tosiseikat on selvitetty virheellisesti tai puutteellisesti taikka lakia on sovellettu väärin. Asiavirheen korjaamiseen on ryhdytty, koska asiassa saadun uuden selvityksen perusteella voidaan todeta, että asianosaiselle on 19.12.2014 lähetetty ote maahanmuuttajapalvelujen päällikön päätöksestä eikä 18.12.2014 kuten aikaisemmin on todettu.

Kuntalain mukaan kunnanhallituksen ja lautakunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Kuntalain 93 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Kuntalain 95 §:n mukaan asianosaiselle lähetetään päätöstä koskeva pöytäkirjanote oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen erikseen tiedoksi kirjeellä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Tiedoksisaantipäivää ei lueta mukaan oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Maahanmuuttajapalvelujen päällikön päätöksestä on 19.12.2014 lähetetty kirjeellä asianosaiselle pöytäkirjanote, jonka liitteenä on ollut oikaisuvaatimusohjeet. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 26.12.2014. Oikaisuvaatimus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 9.1.2015. Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viranhoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Virkoja täytettäessä on kiinnitettävä huomiota taidon, kyvyn ja koetellun kansalaiskunnon vertailuun hakijoiden kesken.

Metsälän vastaanottokeskuksen ohjaajan viran kelpoisuusvaatimuksena on sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, esimerkiksi sosionomi (AMK) tai aiempi opistoasteinen tutkinto. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen hyvä suullinen ja tyydyttävä kirjallinen taito. Lisäksi edellytetään englannin tai muun vieraan kielen taitoa. Eduksi luetaan työkokemus suljetussa yksikössä ja/tai turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa, muu kielitaito ja mielenterveystyön ja turvallisuusalan tuntemus.

Metsälän vastaanottokeskuksen ohjaajan virkojen täyttömenettelyssä on hakijoiden koulutus ja työkokemus sekä muut ansiot arvioitu asianmukaisesti ja virkoihin on valittu virkojen hoitamiseen parhaat edellytykset omaavat henkilöt. Oikaisuvaatimuksen tekijän aikaisemmat työ- ja opintoansiot suhteessa ohjaajan tehtäviin ovat olleet valinnan suorittaneen maahanmuuttajapalvelujen päällikön tiedossa ja ne on arvioitu asianmukaisesti. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei täytä ohjaajan virkojen kelpoisuusvaatimuksia, koska yhteisöpedagogin tutkinto ei ole sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto vaan humanistisen alan ammattikorkeakoulututkinto.

Maahanmuuttajapalvelujen päällikön päätös ohjaajan virkojen täyttämisestä ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, maahanmuuttajapalvelujen päällikkö ei ole ylittänyt toimivaltaansa, eikä päätös muutenkaan ole lainvastainen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole oikaisuvaatimuksessaan (liite nro 1) esittänyt seikkoja, joiden perusteella päätöstä voitaisiin pitää epätarkoituksenmukaisena.

Esittelijän perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on hakenut Metsälän vastaanottokeskuksen ohjaajan virkoja, joten hänellä on asianosaisena oikeus tehdä kuntalain 92 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus.

Sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikön tekemän henkilöstöhallinnon delegointipäätöksen 21.3.2014 § 81 mukaan maahanmuuttajapalvelujen päällikkö valitsee ohjaajan.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Merja Piilola, lakimies, puhelin: 310 46496

merja.piilola(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2014-014097oikaisuvaatimus

2

Hel 2014-014097 Lisäys oikaisuvaatimukseen 16.1.2015

3

Hel 2014-014097 Asiakkaan selvitys oikaisuvaatimuksesta

4

Maahanmuuttajapalvelujen päällikön selvitys

5

työpaikkailmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Maahanmuuttajapalvelujen päällikkö

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566