Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/4

 

28.4.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Valtuutuksen antaminen julkista hankintaa koskevassa valitusasiassa

HEL 2013-011124 T 02 08 02 00

Esitysehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää valtuuttaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön 22 §:n nojalla Apotti-hankkeen hankejohtaja Hannu Välimäen käyttämään puhevaltaa markkinaoikeudessa valitusasioissa, jotka kohdistuvat sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökseen 9.4.2015 § 122 sallia tarjoaja Epic Systems Corporationin tekemä ohjelmistomuutos sekä tarjoajan jatkaminen mukana asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankintamenettelyssä muutetulla ohjelmistokokonaisuudella.

Samalla lautakunta päättää valtuuttaa sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikön allekirjoittamaan liitteenä olevan valtakirjan.

Lisäksi lautakunta päättää, että pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta heti.

Tiivistelmä

Apotti-hankkeen tarjouskilpailuun aiemmin osallistunut ja hankinnan välikarsintavaiheessa kilpailutuksen ulkopuolelle suljettu järjestelmätoimittaja Tieto Welfare & Healthcare Oy on ilmoittanut (liite 1) saattavansa ”Apotti-hankintarenkaan hankintamenettelyssä tekemän ratkaisun muuttaa hankintamenettelyn ehtoja ja sallia Epic Systems Corporationin vaihtaa tarjoamaansa sosiaalihuollon ratkaisua kesken hankintamenettelyn markkinaoikeuden käsiteltäväksi.”  Niin ikään edelleen tarjouskilpailussa mukana oleva järjestelmätoimittaja CGI Suomi Oy on ilmoittanut valittavansa markkinaoikeuteen päätöksistä hyväksyä Epicin strategianmuutos. CGI Suomi Oy on valittanut samasta asiasta jo ennen asiaa koskevaa varsinaista päätöksentekoa ja valitusasian käsittely markkinaoikeudessa on kesken. Hankejohtajalle on annettu valtuutus vastata kyseisessä valitusasiassa. Vastaavuusarviointia koskevat päätökset on annettu tarjoajille tiedoksi sähköisesti.

Sekä tällä hetkellä vireillä oleva CGI Suomi Oy:n valitus että Tieto Welfare & Healthcare Oy:n valitus, jonka jättämisestä on toimitettu hankintalain mukainen ilmoitus, sekä näiden lisäksi CGI Suomi Oy:n ennakkoilmoitus tulevasta valituksesta koskien varsinaisia päätöksiä, liittyvät kaikki samaan asiakokonaisuuteen. Valitusten vastapuolina ovat kaikki Apotti-hankkeessa mukana olevat hankintayksiköt, Helsingin kaupungin osalta sosiaali- ja terveyslautakunta. Hankinnan läpiviennistä vastaa Apotti-hanketoimisto. Valtuutus pyydetään kultakin hankintayksiköltä erikseen Apotti-hankkeen hankejohtaja Hannu Välimäelle. Markkinaoikeudelle jätettävien vastineiden valmisteluun osallistuu myös Helsingin kaupungin kaupunginkanslian oikeuspalvelut.

Esittelijän perustelut

Hankejohtaja Hannu Välimäki ja kaupunginasiamies Pirkka Saarinen ovat kokouksessa kutsuttuina asiantuntijoina kuultavana tätä asiaa käsiteltäessä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 9.4.2015 § 122 suoritetun vastaavuusarvioinnin perusteella hyväksyä tarjoaja Epic Systems Corporationin tekemän ohjelmistomuutoksen ja samalla sallia, että tarjoaja voi jatkaa mukana hankintamenettelyssä muutetulla ohjelmistokokonaisuudella.

Hankintarengas on neuvottelumenettelyn periaatteiden ja sääntöjen mukaisesti päättänyt hyväksyä Epic Systems Corporationin tekemän esityksen strategiamuutoksesta saada vaihtaa lähestymistapaansa liittyen sosiaalihuollon ratkaisuunsa siten, että sosiaalihuollon toiminnallisuus toteutetaan järjestelmätoimittajan oman Epic-alustan päälle. CGI Suomi Oy on 5.1.2015 valittanut markkinaoikeuteen (markkinaoikeuden dnro 2015/8) päätöksestä ja vaatinut muun muassa kumoamaan Epicille myönnetty lupa vaihtaa neuvottelumenettelyssä tarjottu valmisohjelmisto toiseen sosiaalihuollon ohjelmistokokonaisuuden ratkaisuun. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 13.1.2015 § 4 valtuuttaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön 22 §:n nojalla Apotti-hankkeen hankejohtaja Hannu Välimäen käyttämään puhevaltaa markkinaoikeudessa kyseisessä valitusasiassa.

Valitukseen on toimitettu vastine. CGI Suomi Oy:n valitus on hankintarenkaan mukaan perusteeton ja hankintarenkaan näkemyksen mukaan toimitettu ennenaikaisesti. CGI Suomi Oy on kuitenkin ilmoittanut valittavansa myös varsinaisista päätöksistä, joista myös Tieto Welfare & Healthcare Oy on hankintalain 88 §:n mukaisesti ilmoittanut jättävänsä valituksen markkinaoikeudelle.

Hankinnan läpiviennistä vastaa Apotti-hanketoimisto. Hankejohtaja on aiemmalla päätöksellä valtuutettu käyttämään puhevaltaa samassa valitusasiassa CGI Suomi Oy:n 5.1.2015 toimittaman valituksen osalta. Tämän vuoksi on perusteltua delegoida kaikkien samaa päätöstä koskevien valitusten hoitamiseen liittyvä puhevalta hanketoimistoa johtavalle hankejohtajalle.  Hanketoimisto laatii vastineen asiassa kaikkien hankintarenkaan osapuolten puolesta keskitetysti ja vaadittava valtuutus pyydetään kultakin hankintayksiköltä erikseen. Markkinaoikeudelle jätettävän vastineen laatimiseen osallistuu myös Helsingin kaupunginkanslian oikeuspalvelut.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Hannu Välimäki, hankejohtaja, puhelin: 310 25438

hannu.valimaki(a)hel.fi

Helena Ylisipola, osastopäällikkö, puhelin: 310 43366

helena.ylisipola(a)hel.fi

Liitteet

1

Tieto Welfare & Healthcare Oy ilmoitus asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi

2

Valtakirja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Apotti-hankkeen hankejohtaja

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566