Helsingin kaupunki

Esityslista

2/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/12

 

27.1.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Myöhästyneistä vuoden 2015 avustushakemuksista päättäminen

HEL 2014-009454 T 02 05 01 00

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää kaupungin järjestöavustuksia koskevien ohjeistusten mukaisesti hylätä myöhästyneinä saapuneet Mannerheimin lastensuojeluliitto ry:n ja Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö – pelastakaa Suomen nuoret ry:n avustushakemukset vuodelle 2015.

Esittelijän perustelut

Hakemukset liitteineen ovat nähtävissä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta teki 16.12.2014 päätöksen (§ 426) järjestöille myönnettävistä avustuksista vuodelle 2015. Kaksi hakemuksista oli saapunut myöhästyneenä ja nämä esitettiin tuossa kokouksessa kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavien ohjeiden (12.12.2011) mukaisesti hylättäviksi ja lautakunta teki näistä esitysten mukaiset päätökset.

Haun päätyttyä muutamat järjestöt ottivat sosiaali- ja terveysviraston yhteyttä ja ilmoittivat unohtaneensa tehdä hakemuksen. Ne tiedustelivat olisiko hakuun mahdollista päästä vielä mukaan. Hakukuulutuksen mukaisesti tiedustelijoille ilmoitettiin, että haku on päättynyt ja ohjattiin mahdollisuuksien mukaan hakemaan avustusta muualta sekä muistutettiin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraavan vuoden avustusten hakuajasta. Kaksi hakemuksen unohtaneesta järjestöstä kuitenkin lähetti avustushakemuksen sosiaali- ja terveysvirastoon hakuajan päätyttyä. Jotta hakemukset tulevat käsitellyiksi asianmukaisesti, tuodaan ne nyt sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäviksi. Hakemukset esitellään seuraavassa.  

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry. otti haun päätyttyä puhelimitse yhteyttä sosiaali- ja terveysvirastoon ja ilmoitti unohtaneensa tehdä avustushakemuksen inhimillisen erehdyksen vuoksi. Heille ilmoitettiin, että hakuaika on päättynyt. Järjestö kuitenkin lähetti sosiaali- ja terveysvirastoon avustushakemuksen nro K 1708, joka on liitteenä 1 ja sisältää selostuksen myöhästymisen syystä. Järjestö hakee 25 000 euron avustusta lasten ja nuorten puhelimen ja netin toimintaan. Vuodelle 2014 sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi järjestölle 20 000 euron avustuksen käytettäväksi lasten ja nuorten puhelimen ja netin henkilöstö- ja toimintakuluihin kohdistuen helsinkiläisiin. 

Hakemusta ei otettu hakuun mukaan ja tämä ilmoitettiin järjestölle puhelimitse ja sähköpostitse. Asia tuodaan nyt lautakunnan päätettäväksi, jotta se tulee muodollisesti käsiteltyä kaupungin ohjeen mukaisesti. Koska hakemus on myöhästynyt, se esitetään hylättäväksi.

Lasten ja nuorten puhelimen kokonaisbudjetti vuodelle 2015 on noin 597 000 euroa, joista valtaosan muodostaa Raha-automaattiyhdistyksen myöntämä 474 000 euron avustus. Sosiaali- ja terveyslautakunnalta anottu avustus on suuruudeltaan 3 % tarvittavasta rahoituksesta ja on syytä olettaa, että järjestö pystyy jatkamaan toimintaansa tänä vuonna häiriöttä ilman tätä avustusta. Järjestölle on ilmoitettu vuoden 2016 avustusten hakuaika ja painotettu avustushakemuksen tekemistä hakuaikana. Järjestö on sosiaali- ja terveysviraston tärkeä yhteistyökumppani ja sen toiminta tukee viraston strategiaa. 

Avustushakemuksia käsiteltäessä selvitettiin myös mitkä aikaisemmin avustusta hakeneista järjestöistä eivät tällä kertaa olleet hakijoiden joukossa. Kävi ilmi, että Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö – pelastakaa Suomen nuoret ry. ei ollut hakenut avustusta. Järjestön toiminta tukee sosiaali- ja terveysviraston strategiaa ja se on viraston tärkeä yhteistyökumppani.

Järjestön elintarvike- ja vaatejakelu toimii tiloissa, jotka tilakeskus on vuokrannut yksityiseltä omistajalta (Helsinginkatu 19). Tilakeskus välivuokraa tilat sosiaali- ja terveysvirastolle, joka edelleen vuokraa tilat yhdistykselle ja perii siltä tiloista vuokraa noin 9 000 euroa kuukaudessa. Sosiaali- ja terveyslautakunta on aikaisempina vuosina myöntänyt järjestölle avustuksen käytettäväksi näihin vuokriin. Sosiaali- ja terveysviraston kannalta on tärkeää, että se saa perittyä sopimusten mukaiset vuokrat ja tämän vuoksi yhdistykseen otettiin puhelimitse yhteyttä. Tarkoituksena oli selvittää onko vuokran rahoittamiseen löytynyt joku toinen ratkaisu, jonka vuoksi avustuksen saaminen ei enää olisi välttämätöntä. 

Kävi ilmi, että yhdistys oli unohtanut hakea avustusta. Heille ilmoitettiin, että hakuaika on päättynyt. Järjestö kuitenkin lähetti sosiaali- ja terveysvirastoon avustushakemuksen nro K 1707, joka on liitteenä 2. Järjestö ilmoittaa hakemuksen myöhästymisen syyksi kiireestä johtuvan unohtamisen.

Järjestö hakee 300 000 euron avustusta käytettäväksi kaupungin vuokraamien tilojen vuokra- ja sähkölaskuihin. Vuodelle 2014 sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi järjestölle avustusta 150 000 euroa käytettäväksi vähävaraisille kohdennetun ruoka- ja vaatejakelutilan vuokrakuluihin. Järjestö kertoo saavansa raha-automaattiyhdistykseltä avustusta palkkoihin, mutta ei vuokriin. Tämän vuoksi järjestöstä todetaan, että avustus tähän tarkoitukseen olisi tarpeen ja sosiaali- ja terveysviraston avustuksia koskevien kriteerien mukainen. Hakemus tuodaan nyt lautakunnalle päätettäväksi ja kaupungin ohjeen mukaisesti se tulee esittää myöhästymisen vuoksi hylättäväksi.

Järjestö saa lahjoituksia eri tahoilta ja sen tilinpäätös vuodelta 2013 oli 71 000 euroa ja sitä edelliseltä vuodelta yli 170 000 euroa ylijäämäinen. Järjestö voi halutessaan hakea avustusta muilta tahoilta.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Mannerheimin lastensuojeluliitto

2

Avustushakemus Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö - pelastakaa Suomen nuoret  ry

3

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Avustusta hakeneet

Liite 3
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Talous- ja tukipalvelut

Talous- ja strategiapalvelut

Kaupunginkanslia, Talous-  ja konserniohjaus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566