Helsingin kaupunki

Esityslista

1/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/13

 

13.1.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto Terhi Koulumiehen ym. valtuustoaloitteesta laajamittaisiin ja pitkäkestoisiin sähkökatkoihin varautumisesta

HEL 2014-011631 T 00 00 03

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Terhi Koulumiehen ym. valtuustoaloitteesta laajamittaisiin ja pitkäkestoisiin sähkökatkoihin varautumisesta:

"Sosiaali- ja terveysvirasto on varautunut laajamittaisiin ja pitkäkestoisiin sähkökatkoihin seuraavalla tavalla:

-        Sosiaali- ja terveysviraston valmiussuunnitelmassa on varauduttu myös sähkön jakelun häiriöihin.

-        Sosiaali- ja terveysvirasto kehittää sähkön toimitusvarmuutta yhteistyössä Helen Sähköverkko Oy:n kanssa. Helsingissä sähköverkon silmukoitu rakenne sekä korkea kaapelointiaste tekee sähkönjakelusta normaalioloissa hyvin luotettavaa. Tyypillisissä normaaliolojen häiriötilanteissa sähkönjakelu saadaan yleensä palautettua noin tunnissa. Sosiaali- ja terveysvirastossa vakavampaan sähköhäiriöön varautumisessa mitoitusperusteena pidetään 12 tunnin sähkökatkosta.

-        Sähkön saannin kannalta kriittisiä kohteita ovat päivystykset, päivystys- ja muut sairaalat sekä eräät monipuoliset palvelukeskukset, joihin voidaan poikkeustilanteissa ohjata sairaaloiden potilaita. Sähkön saannin kannalta kriittisissä kohteissa on lähtökohtaisesti turvattu sähkön syöttö kahta kautta, automaattisesti käynnistyvällä varavoimakoneella sekä akkuvarmennetulla katkeamattomalla UPS-verkolla. Varavoiman turvin toiminta voi sairaaloissa jatkua rajoitetusti pitkäänkin. Kriittisissä kohteissa työasemien ja lähiverkon toiminta on varmennettu varavoimakoneilla, muissa kohteissa ja runkoverkossa pääosin akkuvarmennuksilla. Toimittajien konesalit, joissa tietojärjestelmien palvelimet sijaitsevat, ovat varmennettuja. Kulunvalvonta- ja poistumistiejärjestelmät on varustettu akkuvarmennuksella, jolla niiden toiminta pystytään varmistamaan muutaman tunnin ajaksi.

-        Kohteissa, joissa ei ole varavoimaa, on pitkittyneisiin sähkökatkoihin varauduttu kohdekohtaisilla poikkeustilanteen ohjeistuksilla.

-        Matkapuhelinverkkojen toimimattomuuteen on varauduttu säilyttämällä riittävä määrä kiinteän lankaverkon puhelimia ja faxeja. Viranomaisradio VIRVE on operatiivisessa käytössä päivystyssairaaloissa ja sosiaali- ja kriisipäivystyksessä. Sosiaali- ja terveysviraston turvallisuusjohdolla on käytössään VIRVE-radioita varajärjestelmänä. Lisäksi tietoverkkoja voidaan nykyisin hyödyntää hyvin myös viestintätarkoituksiin.

-        Sosiaali- ja terveysviraston toimitilat on pääsääntöisesti vuokrattu kiinteistövirastolta, jonka harkinnassa on varavoimalaitteiden lisääminen, mikäli ne katsotaan tarpeelliseksi.

-        Kotihoidossa olevat asiakkaat eivät lähtökohtaisesti ole välittömässä vaarassa sähköjen katketessa. Sähkökäyttöisistä apuvälineistä täysin riippuvaisia asiakkaita ei hoideta kotihoidossa. Hoitajat käyvät asiakkaiden kotona riittävän tiheästi varmistamassa, ettei sähkökatkotilanne aiheuta merkittävää vaaraa heille."

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta 31.1.2015 mennessä lausuntoa
valtuutettu Terhi Koulumiehen valtuustoaloitteesta ”Helsingin varautumisesta sähkökatkoihin”.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että kaupunginhallitus tuo valtuustolle tiedon siitä, miten Helsinki on varautunut pääkaupunkiseutua tai koko Suomea koskevan laajamittaisen ja pitkäkestoisen sähkökatkon
varalta.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Kalevi Aittola, insinööri, puhelin: 310 42665

kalevi.aittola(a)hel.fi

Mikael Laurinkari, turvallisuuspäällikkö, puhelin: 310 52167

mikael.laurinkari(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566