Helsingin kaupunki

Esityslista

25/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/18

 

16.12.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 11.03.2014 § 120

HEL 2013-004751 T 03 01 02

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen selvitys- ja lausuntopyyntö 20.1.2014; dnro 5105/2/13

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti antaa apulaisoikeusasiamiehelle seuraavan sisältöisen lausunnon toimenpiteistä yksilöhuollon muutoksenhakujen käsittelyaikojen lyhentämiseksi:

"Muutoksenhakujen ruuhkautuminen alkoi jo vuoden 2012 keväällä. Sosiaali- ja terveysviraston aloittaessa toimintansa 1.1.2013 jaostovalmistelun vakanssit vähenivät kuuteen. Lisäksi yksi kokenut jaostovalmistelija jäi alkuvuodesta 2013 eläkkeelle ja hänen tilallaan aloitti uusi valmistelija huhtikuussa 2013. Kesällä saatiin täyttölupa seitsemännen jaostovalmistelijan rekrytoimiseksi. Tämän ja muiden henkilöstövaihdoksien vuoksi tilanne on se, että jaostovalmistelutyötä tekevistä seitsemästä henkilöstä vain kolme on kokeneita valmistelijoita, minkä vuoksi muutoksenhakujen käsittelyjono piteni vuoden 2013 aikana neljästä kuukaudesta seitsemään kuukauteen.

Lakipalveluissa on käynnistetty kehittämistoimet jaostovalmistelutoiminnan uudelleenorganisoimiseksi tavoitteena muutoksenhakujen käsittelyaikojen lyhentäminen ja kertyneen valmistelujonon purkaminen.

Jaostovalmistelijoiden tehtäviä on muutettu siten, että kaikki ne työvaiheet, jotka eivät suoranaisesti sisälly muutoksenhakujen valmisteluun, siirretään muille työntekijöille.

Asianohjaus on siirretty kaupunginkanslian kirjaamosta jaostovalmistelijoiden tiimin vetäjänä toimivalle lakimiehelle, joka jakaa muutoksenhaut sovitun työnjaon mukaisesti eri valmistelijoille. Jaostovalmistelun jononhoitajan tehtävät ja asiakaspalvelu on siirretty valmistelutiimin toimistosihteereille.

Jaostovalmistelutiimin kokouksissa seurataan eri asiaryhmien jonotilannetta ja uusien toimintamallien ja työnjakojen toteutumista ja sovitaan niihin tehtävistä muutoksista. 

Asiakasmaksulakiin perustuvista viranhaltijapäätöksistä tehdyt muutoksenhaut on siirretty lakimiesten valmisteltaviksi. Jatkossa on tarkoitus ohjata myös palveluasumisen maksuja koskevat muutoksenhaut lakimiesten valmisteluun.

Edellä mainituilla toimenpiteillä on pyritty siirtämään jaostovalmistelijoilta muille yksikön työntekijöille sellaiset tehtävät, jotka ovat rajoittaneet jaostovalmistelijoiden täysipainoista keskittymistä sosiaalihuollon viranhaltijapäätöksistä tehtyjen muutosvaatimusten valmistelutyöhön.

Jaostovalmistelijoiden keskinäistä työnjakoa on muutettu valmistelutyön tehostamiseksi. Valmistelutyö on jaettu asiaryhmittäin siten, että kukin valmistelee niitä asioita tai asiaryhmiä, jotka parhaiten hallitsee. Myös muutoksenhakujen jonon seuranta on muutettu asiaryhmäkohtaiseksi.

Päätösesitysten tiivistämiseksi jaostovalmistelijat keskittyvät esityksissään vain siihen, mitä asiakas muutoksenhaussaan vaatii ja millä perusteilla. Tämä edellyttää lyhyttä kuvausta palvelua tai etuutta koskevasta hakemuksesta ja sen perusteista. Lisäksi päätösesityksestä tulee ilmetä, mitä viranhaltija on päättänyt ja mitkä ovat hänen perustelunsa. Valmistelija arvioi, onko viranhaltija soveltanut asianmukaisesti aineellisoikeudellisia säännöksiä, esimerkiksi lakia toimeentulotuesta tai vammaispalveluasetusta. Lisäksi on otettava tarvittaessa kantaa siihen, onko viranhaltija noudattanut asian käsittelyyn sovellettavia menettelysäännöksiä ja lopputuloksena on perusteltu päätösehdotus jaostolle. Päätösesitysten liitteinä olevien selvitysten, lausuntojen ja muiden taustatietojen selostamista esityslistatekstissä pyritään välttämään jaostojen esittelijöiden kanssa sovittavalla tavalla.

Edellä sanottu merkitsee muutosta tähän asti noudatettuun käytäntöön, jossa on hyvinkin laajasti kuvattu asiakkaan tilannetta myös siltä osin kuin sillä ei ole suoranaisesti merkitystä viranhaltijan päätöksen asianmukaisuuden arviointiin. Samoin esityslistatekstissä on avattu liitteinä olevien asiakirjojen sisältö.

Sosiaali- ja terveysvirasto tekee kaikkensa, jotta viranhaltijapäätöksistä tehtyjen oikaisuvaatimusten käsittelyajat lyhenevät eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen edellyttämällä tavalla siten, että yksilöasioiden muutoksenhakujen käsittely saadaan lainmukaiseksi. Lyhentääkseen käsittelyajat lainmukaiseksi sosiaali- ja terveysvirasto on ryhtynyt välittömästi toimenpiteisiin tilapäisen henkilöstön palkkaamiseksi, jotta uudella toimintamallilla saadaan muutoksenhakujen jono purettua."

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Helena Calonius, hallintopäällikkö, puhelin: 310 42692

helena.calonius(a)hel.fi

Tiina Mäki, osastopäällikkö, puhelin: 310 52483

tiina.j.maki(a)hel.fi