Helsingin kaupunki

 

 

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

Päätöstiedote nro 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika: 3.6.2014 klo 16.15

Kokouspaikka: Kallion virastotalo Toinen linja 4 A, nh. 1

Virastopäällikkö

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta pdf html

 

Päätös
Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää valita jäsenet Tuomas Tuuren (varalla Tuomas Nurmelan) ja Rene Hurstin (varalla Gunvor Brettschneiderin) tarkastamaan tämän kokouksen pöytäkirjan.

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

3

Ilmoitusasiat pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

4

Sosiaali- ja terveysviraston talousarvioehdotus 2015 ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2015-2017 pdf html

 

Päätös
Esittelijän ehdotuksesta poiketen. Lautakunta päätti äänin 9 - 4 jäsen Anna Vuorjoen esityksestä jäsen Joonas Leppäsen kannattamana muuttaa liitteen "Talousarvioehdotus vuodeksi 2015 ja taloussuunnitelma vuosiksi 2016 - 2017"  lukua 2.3 "Viraston tilankäyttösuunnitelma" seuraavasti:

1) poistetaan toisen kappaleen ensimmäinen virke "Sosiaali- ja terveysviraston tilankäyttösuunnitelman tavoitteena on palveluverkon kokonaiskustannusten pienentäminen sekä tilojen kokonaisneliöiden vähentäminen."

2) muutetaan toinen virke kuulumaan  "Sosiaali- ja terveysviraston tilankäyttösuunnitelman tavoitteena on tilankäytön tehostaminen uusien toimintamallien avulla, laajentamalla sähköisiä palveluja sekä lisäämällä tilojen yhteiskäyttöä."

3) poistetaan neljäs kappale "Integroidaan sosiaali- ja terveyspalveluja hyvien liikenneyhteyksien solmukohtiin, kuten Kalasataman tai Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskushankkeet. Virasto tavoittelee mahdollisimman suuria tilakokonaisuuksia, joihin keskitetään toimintoja useasta toimipisteestä."

Lisäksi lautakunta päätti äänin 12 - 0 puheenjohtaja Maija Anttilan esityksestä jäsen Seija Muurisen kannattamana todeta, että "lautakunta esittää vakavan huolensa v.2015 kaupunginhallituksen ohjeiden mukaisesti valmistellun sote-budjettiraamin tiukkuudesta. Budjettiraamin todellinen kasvuvara edelliseen vuoteen verrattuna, vain 0,7%, tarkoittaa käytännössä palvelutason ankaraa leikkauslinjaa ja henkilöstön ehkä suhteettoman suurta työtaakan kasvua, kun kohdeväestö samanaikaisesti kasvaa voimakkaasti. Sote-viraston jo tekemät ja tulevat rakenteelliset ja prosessien ja tilojen tehostamistoimet vaikuttavat vasta muutamien vuosien kuluttua. Siksi virastolla tulisi nyt olla riittävät taloudelliset mahdollisuudet jatkaa palvelumallien uudistamista, ennaltaehkäisyn tehostamista ja uusien teknologioiden käyttöön ottamista. V. 2015 niukka budjettiraami ei tue näiden näiden tavoitteiden hyvää saavuttamista. Väestörakenteen muutoksesta, palkankorotuksista ja valtion toimista johtuvat kustannuspaineet ovat suuret, kuten budjetin esittelytekstissä kerrotaan. Nämä asiat lohkaisevat budjetista heti alkuun leijonan osan ilman, että varsinaisia uudistuksia on kyetty edes tekemään.

Lautakunta vetoaa kaupunginhallitukseen, että se v.2015 lopullista budjettia valmistellessaan korottaa sote-budjetin kasvuvaraksi vähintään 1,7%, jolloin noin 22 miljoonan euron lisäys sote-budjettiehdotukseen antaisi välttämättömät lisäresurssit palvelujen kehittämiseen ja toimintojen uudelleen organisointiin ilman, että väestön palveluista joudutaan leikkaamaan rajusti."


Käsittely

Palautusehdotus
Jäsen Joonas Leppänen teki jäsen Jouko Malisen kannattamana ehdotuksen, että asia palautetaan valmisteluun siten, "että
- esitetään sopeutustoimien tarkempi kohdentuminen eri toimintoihin ja arvio euromääräisistä säästövaikutuksista
- arvioidaan väestönkasvun vaikutus palveluiden ja resurssien tarpeeseen eri toiminnoissa, ja otetaan väestönkasvu huomioon laskettaessa sopeutustarpeita
- arvioidaan tilinpäätöstietojen ja budjettiseurannan pohjalta, missä toiminnoissa on ylityspaineita suhteessa budjettiraamiin, kun väestönkasvu otetaan huomioon
- arvioidaan sopeutustoimenpiteiden vaikutukset kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen sekä hyvinvointi- ja terveyseroihin."

Jäsen Joonas Leppäsen palautusehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 8 - 5.

Vastaehdotus 1
Puheenjohtaja Maija Anttila teki jäsen Seija Muurisen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan "lautakunta esittää vakavan huolensa v.2015 kaupunginhallituksen ohjeiden mukaisesti valmistellun sote-budjettiraamin tiukkuudesta. Budjettiraamin todellinen kasvuvara edelliseen vuoteen verrattuna, vain 0,7%, tarkoittaa käytännössä palvelutason ankaraa leikkauslinjaa ja henkilöstön ehkä suhteettoman suurta työtaakan kasvua, kun kohdeväestö samanaikaisesti kasvaa voimakkaasti. Sote-viraston jo tekemät ja tulevat rakenteelliset ja prosessien ja tilojen tehostamistoimet vaikuttavat vasta muutamien vuosien kuluttua. Siksi virastolla tulisi nyt olla riittävät taloudelliset mahdollisuudet jatkaa palvelumallien uudistamista, ennaltaehkäisyn tehostamista ja uusien teknologioiden käyttöön ottamista. V. 2015 niukka budjettiraami ei tue näiden näiden tavoitteiden hyvää saavuttamista. Väestörakenteen muutoksesta, palkankorotuksista ja valtion toimista johtuvat kustannuspaineet ovat suuret, kuten budjetin esittelytekstissä kerrotaan. Nämä asiat lohkaisevat budjetista heti alkuun leijonan osan ilman, että varsinaisia uudistuksia on kyetty edes tekemään.

Lautakunta vetoaa kaupunginhallitukseen, että se v.2015 lopullista budjettia valmistellessaan korottaa sote-budjetin kasvuvaraksi vähintään 1,7%, jolloin noin 22 miljoonan euron lisäys sote-budjettiehdotukseen antaisi välttämättömät lisäresurssit palvelujen kehittämiseen ja toimintojen uudelleen organisointiin ilman, että väestön palveluista joudutaan leikkaamaan rajusti."

Puheenjohtajan vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 12 - 0.

Vastaehdotus 2
Jäsen Anna Vuorjoki teki jäsen Joonas Leppäsen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan liitteestä "Talousarvioehdotus vuodeksi 2015 ja taloussuunnitelma vuosiksi 2016 - 2017"  luvusta 2.3 "Viraston tilankäyttösuunnitelma":

- poistetaan toisen kappaleen ensimmäinen virke "Sosiaali- ja terveysviraston tilankäyttösuunnitelman tavoitteena on palveluverkon kokonaiskustannusten pienentäminen sekä tilojen kokonaisneliöiden vähentäminen."
- muutetaan toinen virke kuulumaan  "Sosiaali- ja terveysviraston tilankäyttösuunnitelman tavoitteena on tilankäytön tehostaminen uusien toimintamallien avulla, laajentamalla sähköisiä palveluja sekä lisäämällä tilojen yhteiskäyttöä."
- poistetaan neljäs kappale "Integroidaan sosiaali- ja terveyspalveluja hyvien liikenneyhteyksien solmukohtiin, kuten Kalasataman tai Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskushankkeet. Virasto tavoittelee mahdollisimman suuria tilakokonaisuuksia, joihin keskitetään toimintoja useasta toimipisteestä."

Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 9 - 4.

Vastaehdotus 3
Jäsen Sirpa Asko-Seljavaara Sirpa teki jäsen Seija Muurinen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan liitteestä "Talousarvioehdotus vuodeksi 2015 ja taloussuunnitelma vuosiksi 2016 - 2017"  luvusta 2.3 "Viraston tilankäyttösuunnitelma"

-poistetaan 4. kappaleen toinen virke "Virasto tavoittelee mahdollisimman suuria tilakokonaisuuksia, joihin keskitetään toimintoja useasta toimipisteestä." ja korvataan se virkkeellä "Virasto tavoittelee mahdollisimman hyvää sosiaali- ja terveystoimen koordinaatiota, jotta asukkaat saavat hyvää palvelua samasta toimipisteestä."

Jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 3 - 6.

Äänestys palautusehdotuksesta
JAA-ehdotus: Esittelijän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Joonas Leppäsen palautusehdotus
JAA: 8, EI: 5, Tyhjiä: 0, Poissa: 0
JAA: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Muurinen Seija, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Riittinen Leena, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku
EI: Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Leppänen Joonas, Malinen Jouko, Vuorjoki Anna

Äänestys vastaehdotuksesta 1
JAA-ehdotus: Esittelijän esityksen mukaansen mukaan
EI-ehdotus: Puheenjohtaja Maija Anttilan vastaehdotus
JAA: 0, EI: 12, Tyhjiä: 1, Poissa: 0
EI: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Leppänen Joonas, Muurinen Seija, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Riittinen Leena, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku, Vuorjoki Anna
Tyhjiä: Malinen Jouko

Äänestys vastaehdotuksesta 2
JAA-ehdotus: Esittelijän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus
JAA: 4, EI: 9, Tyhjiä: 0, Poissa: 0
JAA: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Muurinen Seija, Nurmela Tuomas
EI: Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Leppänen Joonas, Malinen Jouko, Nordström Laura, Riittinen Leena, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku, Vuorjoki Anna

Äänestys vastaehdotuksesta 3
JAA-ehdotus: Esittelijän esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotus
JAA: 6, EI: 3, Tyhjiä: 4, Poissa: 0
JAA: Anttila Maija, Leppänen Joonas, Malinen Jouko, Nordström Laura, Riittinen Leena, Tuure Tuomas
EI: Asko-Seljavaara Sirpa, Muurinen Seija, Nurmela Tuomas
Tyhjiä: Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Vuorinen Markku, Vuorjoki Anna

Jäsenet Joonas Leppänen, Anna Vuorjoki, Jouko Malinen ja Rene Hursti jättivät palautusehdotuspäätöksestä seuraavat eriävät mielipiteet:

Jäsen Joonas Leppäsen, Anna Vuorjoen ja Jouko Malisen eriävä mielipide:

"Mielestämme sosiaali- ja terveyslautakunnan ei olisi tullut hyväksyä talousarvioehdotusta 2015, koska siihen sisältyvien tietojen perusteella ei ole mahdollista arvioida, pystytäänkö palvelut turvaamaan budjettiraamin puitteissa riittävällä tasolla.

Talousarvioehdotuksessa ei ole käsitelty väestönkasvun vaikutusta palveluiden tarpeeseen, ja suoritemäärät on arvioitu suunnilleen samalle tasolle kuin vuonna 2014. Väkiluvun ennustetaan kuitenkin kasvavan 1,4%. Tältä osin talousarvion valmistelu on selvästi puutteellista. Mikäli tehostamistoimenpiteillä arvioidaan voitavan vähentää käyntien tai hoitopäivien tarvetta kuntalaista kohti, tulisi nämä toimenpiteet ja niiden vaikutukset esittää talousarviossa samoin kuin muutkin sopeutustoimenpiteet. Samoin laskettaessa sopeutustarvetta tulisi väestönkasvun vaikutus ottaa huomioon.

Sopeutustoimenpiteet on esitetty talousarvioehdotuksessa vain sanallisesti, eikä ole suunniteltu niiden kohdentamista eri toimintoihin tai laskettu niiden euromääräisiä vaikutuksia. Lautakunta ei voi siksi arvioida, pystytäänkö vaaditut sopeutukset saamaan aikaan esitetyillä toimenpiteillä palveluiden saatavuutta vaarantamatta. Hyväksyessään talousarvion lautakunta ottaakin riskin, että tulosbudjettia laadittaessa joudutaan turvautumaan ennakoimattomiin sopeutuksiin ja käytettävissä olevat rahat osoittautuvat riittämättömiksi palveluiden järjestämiseen. Joka tapauksessa on mahdollista, että hyvinvointi- ja terveyserot esitettyjen sopeutustoimien seurauksena kasvavat.

Järjestöneuvottelukunta on lausunnossaan arvioinut: “Todellisuudessa talousarvioehdotus ei ole realistinen. Tällä rahamäärällä ei kyetä tuottamaan kaikkia nykyisiä palveluja.” Aikaisempien tilinpäätöstietojen sekä työntekijöiltä ja asiakkailta saadun palautteen perusteella järjestöneuvottelukunnan lausunto on uskottava. Lautakunnan olisi siksi ennen talousarvioehdotuksen hyväksymistä pitänyt vaatia riittävät tiedot pystyäkseen arvioimaan ehdotuksen todellisia vaikutuksia kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen sekä hyvinvointi- ja terveyseroihin."

Jäsen Rene Hurstin eriävä mielipide:

Kohta "Investoinnit": Mistä pitäisi luopua? Kallion, Vallilan ja Herttoniemen terveyskeskuksistako sekä Auroran psykiatrian päivystys paikoistako? Esitys on ympäripyöreä, ei kerro mistä luovutaan ja pitäisi päättää asioista nyt 3.6. jotka tulevat lautakunnalle esittelyyn 26.8. Kannatan palautusta.

Liitteet

1

Talousarvioehdotus vuodeksi 2015 ja taloussuunnitelma vuosiksi 2016-2017 (27.5.14).pdf

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Seppo Kanervan ym. talousarvioaloitteesta koskien sotainvalidien lounassetelien hinnan korottamista pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003359 Kanerva Seppo talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 39

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

6

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta koskien joukkoliikenteen parantamista pdf html

 

Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti lisätä jäsen Tuomas Tuuren ehdotuksesta jäsen Anna Vuorjoen kannattamana lausuntoehdotuksen ensimmäisen kappaleen loppuun lauseen "Osa vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen asiakkaista voi käyttää joukkoliikennettä aika ajoin riippuen esimerkiksi säätilasta ja joukkoliikenten muodosta. Siksi joukkoliikenteen rooli voi olla täydentävä."

Liitteet

1

HEL 2014-003375 Hakanen Yrjö talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 43

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

7

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Seppo Kanervan ym. talousarvioaloitteesta koskien sotainvalidien pesulapalvelun kuukausikorvauksen korottamista pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003360 Kanerva Seppo talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 40

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

8

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta koskien toimeentulotukea saavien aktiivipassia ja ikäihmisten sporttikorttia pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-002646 Hakanen Yrjö talousarvioaloite 26.2.2014 asia 42

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

9

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Matti Niirasen ym. talousarvioaloitteesta koskien nuorten kesätyöpaikkojen määrärahan korottamista pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003356 Niiranen Matti talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 21

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

10

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Petra Malinin ym. talousarvioaloitteesta koskien etuuskäsittelijäresurssin määräaikaista lisäämistä pdf html

 

Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti äänin 11 - 0  poistaa lausuntoehtouksen toisen kappaleen toisen lauseen ”Tästä syystä lautakunta ei pidä perusteltuna resurssien lisäämistä.” ja päätti lisätä sen tilalle seuraavan tekstin: ”Lautakunta toteaa, että resurssien riittävyydellä ja käsittelyajoissa pysymisellä on suuri merkitys toimeentulotukiasiakkaiden hyvinvoinnin kannalta. Lautakunta pitää perusteltuna, että työllisyyden hoidon määrärahoja käytetään jatkossakin määräaikaisten etuuskäsittelijöiden palkkaamiseen tilanteissa, joissa lakisääteiset määräajat ovat vaarassa ylittyä.”


Käsittely

Vastaehdotus
Jäsen Anna Vuorjoki teki jäsen Rene Hurstin kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen toisen kappaleen toinen virke ”Tästä syystä lautakunta ei pidä perusteltuna resurssien lisäämistä.” poistetaan ja sen tilalle lisätään teksti ”Lautakunta toteaa, että resurssien riittävyydellä ja käsittelyajoissa pysymisellä on suuri merkitys toimeentulotukiasiakkaiden hyvinvoinnin kannalta. Lautakunta pitää perusteltuna, että työllisyyden hoidon määrärahoja käytetään jatkossakin määräaikaisten etuuskäsittelijöiden palkkaamiseen tilanteissa, joissa lakisääteiset määräajat ovat vaarassa ylittyä."

Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 11 - 0.


Äänestys
JAA-ehdotus: Esittelijän ehdotus
EI-ehdotus: Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus
JAA: 0, EI: 11, Tyhjiä: 2, Poissa: 0
EI: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Leppänen Joonas, Malinen Jouko, Nordström Laura, Riittinen Leena, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku, Vuorjoki Anna
Tyhjiä: Muurinen Seija, Nurmela Tuomas

Liitteet

1

HEL 2014-003373 Malin Petra talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 34

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

11

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen ym. talousarvioaloitteesta koskien lastensuojelutavoitteiden toteuttamista pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003378 Holopainen Mari talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 26

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

12

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Nina Hurun ym. talousarvioaloitteesta omaishoitajien jaksamisen tukemisesta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003366 Huru Nina talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 37

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

13

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Kauko Koskisen ym. talousarvioaloitteesta omaishoitajien määrän lisäämisestä pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003355 Koskinen Kauko talousarvioaloite 12.3.2014 asia 20

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

14

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Seija Muurisen ym. talousarvioaloitteesta kaakkoisen alueen ikäihmisten palvelukeskuksen perustamisesta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-002642 Muurinen Seija talousarvioaloite Kvsto 26.2.2014 asia 37

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

15

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Päivi Storgårdin ym. talousarvioaloitteesta ruotsinkielisestä psykiatrisesta hoidosta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-001951 Storgård Päivi talousarvioaloite Kvsto 12.2.2014 asia 15

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

16

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Arja Karhuvaaran talousarvioaloitteesta osan pitkäaikaishoitopaikkojen muuttamisesta kuntoutuspaikoiksi pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003363 Karhuvaara Arja talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 19

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

17

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Marcus Rantalan ym. talousarvioaloitteesta ruotsinkielisten nuorten psykiatrisesta hoidosta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-001948 Rantala Marcus talousarvioaloite Kvsto 12.2.2014 asia 14

2

HEL 2014-001948 Rantala Marcus talousarvioaloitteen suomennos

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

18

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Terhi Mäen ym. talousarvioaloitteesta Hyve-4-mallin oikea-aikaiseksi toteuttamiseksi pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Mäki Terhi talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 29

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

19

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Thomas Wallgrenin ym. talousarvioaloitteesta ruotsinkielisten kotihoitajien palkkaamisesta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003371 Wallgren Thomas talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 31

2

HEL 2014-003371 Wallgren Thomas talousarvioaloitteen suomennos

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

20

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Petra Malinin ym. talousarvioaloitteesta lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen järjestämiseksi pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Malin Petra talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 22

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

21

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta sosiaali- ja terveydenhuollon resurssien lisäämiseksi pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Hakanen Yrjö talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014 asia 45

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

22

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Ville Jalovaaran talousarvioaloitteesta Vuosaaren sote-palvelukeskus Albatrossin laajentamiseksi pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Jalovaara Ville talousarvioaloite Kvston 12.3.2014 asia 28

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

23

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Seppo Kanervan ym. talousarvioaloitteesta koskien järjestöavustuksen uudelleen käsittelyä järjestöavustushakemusten jättöaikojen muuttumisen vuoksi pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

HEL 2014-003361, Kanerva Seppo talousarvioaloite Kvsto 12.3.2014

 

24

Toimeentulotuen sähköisen asioinnin, hakemuskäsittelyn ja asiakirjahallinnan ylläpitopalvelujen hankinta 7/2014-12/2016 pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

25

Fysiologisen keittosuolainfuusionesteen (0,9%) 100 ml:n pakkauksen hankintasopimuksen päättäminen ja uudelleen kilpailutus pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Hygieniatoimikunnan lausunto 24.2.2014

2

Yhteenveto pistotapaturmista

 

26

Suunnitelma pilotista ensimmäistä lastaan odottaviin perheisiin toteutettavasta kotikäynnistä pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

27

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle luonnoksesta hallituksen esitykseksi sosiaalihuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi pdf html

 

Päätös
Esittelijä korjasi ehdotuksensa otsikon "Oma työntekijä (47§)" viimeisen kappaleen viimeisen lauseen kuulumaan seuraavasti: "Jos kyseessä ovat vaikeat elämänhallinnan ongelmat tai palvelujen yhteensovittaminen sekä runsas yksilöllisen harkinnan tarve, kyseessä on sosiaalityön asiakas."

Lautakunta hyväksyi yksimielisesti jäsen Seija Muurisen tekemän ja jäsen Gunvor Brettschneiderin kannattaman vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Yksityiskohtainen tarkastelu" ensimmäisen kappaleen jälkeen lisätään seuraava teksti: "Lautakunta esittää lisäksi, että sosiaalihuoltolainsäädännön uudistuksessa huomioidaan sosiaalihuoltolaki ja kaikki erityislait tasapainoisena kokonaisuutena, ja sosiaalihuoltolaissa pyritään lasten ja perheiden palvelujen lisäksi muiden erityisryhmien palveluiden huomioimiseen tasapuolisesti."

Lautakunta hyväksyi myös yksimielisesti jäsen Laura Nordström tekemän ja jäsen Anna Vuorjoen kannattaman vastaehdotuksen, jonka mukaan otsikon "Lapsen terveyden ja kehityksen turvaaminen (14 §)" alla olevan kappaleen viimeinen lause muutetaan muotoon: "Lautakunta painottaa, että mikäli esitysehdotus hyväksytään eli subjektiivinen oikeus asuntoon toteutuisi esitetyssä laajuudessaan, muodostuisi tilanne Helsingin kaupungille taloudellisesti vaikeaksi. Mikäli esitys hyväksytään, tulisi kunnille osoittaa sen toteuttamiseen riittävät resurssit."

Lautakunta hyväksi vielä äänin 8 - 5 jäsen Anna Vuorjoki jäsen Joonas Leppänen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Lapsen kiireellinen sijoitus (38 §) toisen kappaleen kohta ”Lisäksi koska kiireelliset sijoitukset painottuvat nuorten ikäryhmään, nuoren sijoittaminen yhdessä hänen perheensä kanssa ei ole asianmukainen vaihtoehto nuoren tilanteen parantamiseksi. Lautakunta katsoo, että koko perheen sijoituksen korostamisen sijasta tulisi korostaa lapsen kotiin ja toimintaympäristöön annettavien palvelujen intensiteetin lisäämistä, ajallisen keston ja vuorokauden eri aikoina tapahtuvan kotiin annettavan tuen lisäämistä.” muutetaan muotoon ”Lisäksi koska kiireelliset sijoitukset painottuvat nuorten ikäryhmään, nuoren sijoittaminen yhdessä hänen perheensä kanssa ei aina ole asianmukainen vaihtoehto nuoren tilanteen parantamiseksi. Lautakunta katsoo, että koko perheen sijoituksen korostamisen lisäksi tulisi korostaa lapsen kotiin ja toimintaympäristöön annettavien palvelujen intensiteetin lisäämistä, ajallisen keston ja vuorokauden eri aikoina tapahtuvan kotiin annettavan tuen lisäämistä.”

Käsittely

Esityksen muutos
Esittelijä korjasi ehdotuksensa otsikon "Oma työntekijä (47§)" viimeisen kappaleen viimeisen lauseen kuulumaan seuraavasti: "Jos kyseessä ovat vaikeat elämänhallinnan ongelmat tai palvelujen yhteensovittaminen sekä runsas yksilöllisen harkinnan tarve, kyseessä on sosiaalityön asiakas." Esittelijä muutti edellä mainitun lauseen sanan "ja" sanaksi "tai".

Vastaehdotus1
Seija Muurinen teki jäsen Gunvor Brettschneiderin kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Yksityiskohtainen tarkastelu" ensimmäisen kappaleen jälkeen lisätään seuraava teksti: "Lautakunta esittää lisäksi, että sosiaalihuoltolainsäädännön uudistuksessa huomioidaan sosiaalihuoltolaki ja kaikki erityislait tasapainoisena kokonaisuutena, ja sosiaalihuoltolaissa pyritään lasten ja perheiden palvelujen lisäksi muiden erityisryhmien palveluiden huomioimiseen tasapuolisesti."

Jäsen Seija Muurisen vastaehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Vastaehdotus 2
Jäsen Anna Vuorjoki jäsen Joonas Leppänen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan lausuntoehdotuksen otsikon "Lapsen kiireellinen sijoitus (38 §) toisen kappaleen kohta ”Lisäksi koska kiireelliset sijoitukset painottuvat nuorten ikäryhmään, nuoren sijoittaminen yhdessä hänen perheensä kanssa ei ole asianmukainen vaihtoehto nuoren tilanteen parantamiseksi. Lautakunta katsoo, että koko perheen sijoituksen korostamisen sijasta tulisi korostaa lapsen kotiin ja toimintaympäristöön annettavien palvelujen intensiteetin lisäämistä, ajallisen keston ja vuorokauden eri aikoina tapahtuvan kotiin annettavan tuen lisäämistä.” muutetaan muotoon ”Lisäksi koska kiireelliset sijoitukset painottuvat nuorten ikäryhmään, nuoren sijoittaminen yhdessä hänen perheensä kanssa ei aina ole asianmukainen vaihtoehto nuoren tilanteen parantamiseksi. Lautakunta katsoo, että koko perheen sijoituksen korostamisen lisäksi tulisi korostaa lapsen kotiin ja toimintaympäristöön annettavien palvelujen intensiteetin lisäämistä, ajallisen keston ja vuorokauden eri aikoina tapahtuvan kotiin annettavan tuen lisäämistä.”

Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus voitti esittelijän muutetun ehdotuksen äänin 8 - 5.

Vastaehdotus 3
Jäsen Laura Nordström teki jäsen Anna Vuorjoen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan otsikon "Lapsen terveyden ja kehityksen turvaaminen (14 §)" alla olevan kappaleen viimeinen lause muutetaan muotoon: "Lautakunta painottaa, että mikäli esitysehdotus hyväksytään eli subjektiivinen oikeus asuntoon toteutuisi esitetyssä laajuudessaan, muodostuisi tilanne Helsingin kaupungille taloudellisesti vaikeaksi. Mikäli esitys hyväksytään, tulisi kunnille osoittaa sen toteuttamiseen riittävät resurssit."

Jäsen Laura Nordströmin vastaehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Vastaehdotus 4
Jäsen Anna Vuorjoki teki jäsen Joonas Leppäsen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan otsikon "Oma työntekijä (47 §)" loppuun lisätään teksti: "Lautakunta pitää tärkeänä, että vaativia sosiaalihuollon tehtäviä suorittavilla työntekijöillä on sosiaalityöntekijän kelpoisuus kaikissa sosiaalihuollon palveluissa."

Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus hävisi esittelijän muutetulle ehdotukselle äänin 4 - 9.

Äänestys vastaehdotuksesta 2
JAA-ehdotus: Esittelijän muutettu ehdotus
EI-ehdotus: Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus
JAA: 5, EI: 8, Tyhjiä: 0, Poissa: 0
JAA: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Muurinen Seija, Nurmela Tuomas, Vuorinen Markku
EI: Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Leppänen Joonas, Malinen Jouko, Nordström Laura, Riittinen Leena, Tuure Tuomas, Vuorjoki Anna

Äänestys vastaehdotuksesta 4
JAA-ehdotus: Esittelijän muutettu ehdotus
EI-ehdotus: Jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotus
JAA: 9, EI: 4, Tyhjiä: 0, Poissa: 0
JAA: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Hursti Rene, Muurinen Seija, Nordström Laura, Nurmela Tuomas, Riittinen Leena, Tuure Tuomas, Vuorinen Markku
EI: Brettschneider Gunvor, Leppänen Joonas, Malinen Jouko, Vuorjoki Anna

Liitteet

1

STMn lausuntopyyntö, HE sosiaalihuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

2

Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaalihuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

 

28

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Ilkka Taipaleen ym. valtuustoaloitteesta koskien kotisairaalatoiminnan ja kodissa tapahtuvan saattohoidon edistämistä pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

29

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto Kustaankartanon monipuolisen palvelukeskuksen D- ja E-rakennusten peruskorjauksen hankesuunnitelmasta pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Kustaankartanon D- ja E -rakennusten peruskorjauksen hankesuunnitelma ja hankeselostus 1.4.2014.pdf

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

30

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallituksen konsernijaostolle Palmia-liikelaitoksen toiminta- ja hallintomallien järjestämisestä pdf html

 

Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian jäsen Rene Hurstin pyynnöstä pöydälle.

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

31

Oikaisuvaatimus palkkausta koskevasta päätöksestä pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Hel 2014-000269 Asiakkaan oikaisuvaatimus 11.2.2014

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

32

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

 

Päätös
Salassa pidettävä
JulkL 24 § 1 mom 25 k.

 

33

Kaupungin viranomaisten päätösten seuraaminen pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

34

Kaupungin viranomaisten päätösten seuraaminen pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

Helsingissä 03.06.2014

Jaana Juutilainen-Saari, viestintäpäällikkö

puhelin 310 42240

jaana.juutilainen-saari@hel.fi