Helsingin kaupunki

Esityslista

12/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/30

 

3.6.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 26.05.2014 § 96

HEL 2014-001702 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti merkitä tiedoksi selvitystyöryhmän raportin.

Samalla konsernijaosto päätti kehottaa kaupunginkansliaa yhteistyössä Palmia-liikelaitoksen kanssa jatkamaan selvitystyöryhmän raportin johtopäätösten pohjalta valmistelua Palmia-liikelaitoksen toiminta- ja hallintomallien järjestämiseksi alla mainitulla tavalla, ja niin, että tarvittavat muutokset on mahdollista toteuttaa 31.12.2014 mennessä:

-        valmistellaan ruokahuoltopalvelutoiminnan (pois lukien henkilöstöruokailu) sekä puhelin- ja hyvinvointipalvelutoimintojen jatkamista liikelaitosmuodossa sekä 

-        valmistellaan 31.8.2014 mennessä ehdotus Palmia-liikelaitoksen henkilöstöruokailu-, kiinteistö-, siivous- ja turvapalvelutoimintojen yhtiöittämiseksi sekä yhtiöittämiseen liittyväksi siirtymäajaksi. 

Edelleen konsernijaosto päätti kehottaa kaupunginkansliaa yhteistyössä Palmia-liikelaitoksen ja keskeisten asiakasvirastojen kanssa valmistelemaan kaupungin ruokahuoltokonseptia koskevan kokonaisselvityksen toteutusta.

Lisäksi konsernijaosto päätti pyytää lausuntoa 27.6.2014 mennessä

-        Palmia-liikelaitoksen johtokunnalta päätösehdotuksesta ja selvitystyöryhmän raportin keskeisistä johtopäätöksistä sekä

-        opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta sekä varhaiskasvatuslautakunnalta kaupungin ruokahuoltopalvelukonseptin kokonaisselvityksen lähtökohdista, ruokahuoltopalvelujen kilpailutuksen laajuudesta sekä hallintokuntien omana toimintana tuottamien tukipalvelujen keskittämisestä.

Käsittely

26.05.2014 Ehdotuksen mukaan äänestyksin

Vastaehdotus:
Osku Pajamäki: Esitys kh:n konsernijaoston päätökseksi:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä selvitystyöryhmän raportin tiedoksi.

Konsernijaosto toteaa, että Palmian on perusteltua jatkaa toimintaansa kaupungin liikelaitoksena ja samalla kehottaa kaupunginkansliaa valmistelemaan vuoden 2014 aikana hyväksyttäväksi Palmian johtosääntöön muutoksen, jossa määritellään Palmian tuottavan toimialansa palveluita kaupunkikonsernin virastoille, laitoksille ja yhteisöille ja todetaan Palmian toimivan markkinoilla kuntalain mukaisesti vain vähäisessä määrin.

Perustelut:

PALMIA SÄILYTETTÄVÄ KAUPUNGIN LIIKELAITOKSENA

Palmia on tuottanut ruokahuolto-, kiinteistöhuolto., turva- , hyvinvointipalveluja ja hoivapalveluja laadukkaasti ja taloudellisesti pääosin Helsingin kaupunkikonserniin kuuluville asiakkaille. Palmian tuottamat palvelut ovat tärkeä osa Helsingin kaupungin tuottamia opetus-, varhaiskasvatus-, sosiaali- ja terveys- ja joukkoliikennepalveluita. Palmian keskittyessä tuottamaan palveluita Helsingin kaupunkikonsernin yksiköille voi Palmia jatkaa toimintaansa kaupungin hallinnassa ja ohjauksessa olevana kaupungin liikelaitoksena.

Kuntalain kuntien liiketoimintaa koskevan muutoksen jälkeen kaupungin liikelaitos voi markkinoille osallistuen harjoittaa vain vähäisessä määrin ja satunnaisesti liiketoimintaa. Kuntalain muutoksen huomioiden on Palmian johtosääntöä perusteltua tarkistaa niin, että johtosäännön toimiala kohtaa täydennetään toteamalla: ”Palmia tuottaa toimialansa mukaisia palveluja Helsingin kaupunkikonserniin kuuluville virastoille, laitoksille ja yhteisöille.”

Palmian toiminnan laajuutta, liiketoiminnan strategiaa ja organisaatioita on perusteltua arvioida vuoden 2016 aikana, jolloin todennäköisesti tulee voimaan vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen esittämä ja eduskunnan päättämä uudistettu hankintalaki. Uudessa hankintalaissa päätetään miten Suomessa sovelletaan Euroopan Unionin talvella 2014 hyväksyttyä uutta hankintadirektiiviä. Uusi hankintadirektiivi mm. mahdollistaa perusteeksi tarjouskilpailuissa hinnan ohella sosiaaliset ja ympäristönäkökohdat ja julkisen vallan yksiköille nykykäytäntöä väljemmän osallistumisen markkinoille jos näin halutaan kansallisessa lainsäädännössä tehdä mahdolliseksi.

Kannattaja: Jorma Bergholm

 

Äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan

EI-ehdotus: Esitys kh:n konsernijaoston päätökseksi: Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä selvitystyöryhmän raportin tiedoksi. Konsernijaosto toteaa, että Palmian on perusteltua jatkaa toimintaansa kaupungin liikelaitoksena ja samalla kehottaa kaupunginkansliaa valmistelemaan vuoden 2014 aikana hyväksyttäväksi Palmian johtosääntöön muutoksen, jossa määritellään Palmian tuottavan toimialansa palveluita kaupunkikonsernin virastoille, laitoksille ja yhteisöille ja todetaan Palmian toimivan markkinoilla kuntalain mukaisesti vain vähäisessä määrin.
Perustelut: PALMIA SÄILYTETTÄVÄ KAUPUNGIN LIIKELAITOKSENA Palmia on tuottanut ruokahuolto-, kiinteistöhuolto., turva- , hyvinvointipalveluja ja hoivapalveluja laadukkaasti ja taloudellisesti pääosin Helsingin kaupunkikonserniin kuuluville asiakkaille. Palmian tuottamat palvelut ovat tärkeä osa Helsingin kaupungin tuottamia opetus-, varhaiskasvatus-, sosiaali- ja terveys- ja joukkoliikennepalveluita. Palmian keskittyessä tuottamaan palveluita Helsingin kaupunkikonsernin yksiköille voi Palmia jatkaa toimintaansa kaupungin hallinnassa ja ohjauksessa olevana kaupungin liikelaitoksena. Kuntalain kuntien liiketoimintaa koskevan muutoksen jälkeen kaupungin liikelaitos voi markkinoille osallistuen harjoittaa vain vähäisessä määrin ja satunnaisesti liiketoimintaa. Kuntalain muutoksen huomioiden on Palmian johtosääntöä perusteltua tarkistaa niin, että johtosäännön toimiala kohtaa täydennetään toteamalla: ”Palmia tuottaa toimialansa mukaisia palveluja Helsingin kaupunkikonserniin kuuluville virastoille, laitoksille ja yhteisöille.” Palmian toiminnan laajuutta, liiketoiminnan strategiaa ja organisaatioita on perusteltua arvioida vuoden 2016 aikana, jolloin todennäköisesti tulee voimaan vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen esittämä ja eduskunnan päättämä uudistettu hankintalaki. Uudessa hankintalaissa päätetään miten Suomessa sovelletaan Euroopan Unionin talvella 2014 hyväksyttyä uutta hankintadirektiiviä. Uusi hankintadirektiivi mm. mahdollistaa perusteeksi tarjouskilpailuissa hinnan ohella sosiaaliset ja ympäristönäkökohdat ja julkisen vallan yksiköille nykykäytäntöä väljemmän osallistumisen markkinoille jos näin halutaan kansallisessa lainsäädännössä tehdä mahdolliseksi.

Jaa-äänet: 5
Tuuli Kousa, Lasse Männistö, Tuomas Rantanen, Laura Rissanen, Ulla-Marja Urho

Ei-äänet: 4
Jorma Bergholm, Dan Koivulaakso, Osku Pajamäki, Mika Raatikainen

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Äänin 5 - 4 konsernijaosto hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

19.05.2014 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konsernilakimies, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi