Helsingin kaupunki

Esityslista

19/2013

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/19

 

17.12.2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

Sosiaali- ja terveysviraston kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöidentyö- ja päivätoiminnan hankinta

HEL 2012-015909 T 02 08 02 00

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättänee käydyn tarjouskilpailun tuloksena:

- Todeta että tarjouskilpailussa saatiin tarjoukset neljältätoista palveluntuottajalta.

- Todeta että kaikkien palveluntuottajien tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

- Valita osatarjouskohteen 1 kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminta ja valmentava opetus sekä työhön valmennus ja tuettu työllistäminen puitejärjestelyyn seuraavat palveluntuottajat alla mainitussa kokonaistaloudellisessa edullisuusjärjestyksessä:

1.1 Työtoiminta; kokopäivä
- Rinnekoti-Säätiö
- Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry
- Ristola säätiö

1.2 Työtoiminta; puolipäivää
- Rinnekoti-Säätiö

1.3 Päivätoiminta; kokopäivä
- Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry
- Kuurojen Palvelusäätiö ja Toimintakeskus Rastin kannatusyhdistys ry
- Rinnekoti-Säätiö
- Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry

1.4 Päivätoiminta; puolipäivää
- Toimintakeskus Rastin kannatusyhdistys ry
- Rinnekoti-Säätiö
- Kuurojen Palvelusäätiö

1.5 Työhönvalmennus
- Rinnekoti-Säätiö
- Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry
- Aula-kotien kannatusyhdistys ry

1.6 Valmentava opetus
- Rinnekoti-Säätiö
- Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry
- Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry.

1.7 Tuettu työllistyminen
- Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry
- Rinnekoti-Säätiö
- Aula-kotien kannatusyhdistys ry

- Valita osatarjouskohteen 2 vaikeavammaisten henkilöiden päivätoimintapalvelut
puitejärjestelyyn seuraavat palveluntuottajat alla mainitussa kokonaistaloudellisessa edullisuusjärjestyksessä:

2.1 Kokopäivätoiminta
- Helsingin Alzheimer yhdistys ry
- ASPA Palvelut Oy
- Suomen CP-liitto ry
- Suomen MS-liitto ry
- Afasiasäätion Palvelut Oy
- Invalidiliiton Asumispalvelut Oy, Validia
- Rinnekoti-Säätiö

2.2 Puolipäivätoiminta
- ASPA Palvelut Oy
- Suomen CP-liitto ry
- Invalidiliiton Asumispalvelut Oy, Validia
- Suomen MS-liitto ry
- Rinnekoti-Säätiö

- Valita osatarjouskohteen 3 autismin kirjoon kuuluvien henkilöiden työhön valmennuksen ja tuetun työllistymisen sekä päivätoiminnan puitejärjestelyyn seuraavat palveluntuottajat mainitussa kokonaistaloudellisessa edullisuusjärjestyksessä:

3.1 Kehitysvammaisten henkilöiden työhön valmennus ja tuettu työllistyminen
- Rinnekoti-Säätiö
- Autismisäätiö

3.2 Kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminta:
Työtoiminta, puoli- ja kokopäiväinen
- Rinnekoti-Säätiö
- Autismisäätiö

Päivätoiminta puoli- ja kokopäiväinen
- Toimintakeskus Rastin kannatusyhdistys ry
- Autismisäätiö
- Rinnekoti-Säätiö

3.3 Autistimin kirjoon kuuluvien henkilöiden päivätoiminta (ei kvam)
- ASPA Palvelut
- Toimintakeskus Rastin kannatusyhdistys ry
- Autismisäätiö
- Rinnekoti-Säätiö

- Tehdä valittujen palveluntuottajien kanssa puitesopimukset ajalle 1.1.2014-31.12.2017 tarjousten mukaisilla arvonlisäverottomilla hinnoilla ehdolla, että palveluntuottajat esittävät kaikki soveltuvuusvaatimuksissa vaaditut selvitykset ja todistukset ennen sopimusten allekirjoittamista.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päättänee, että hankintasopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa allekirjoittaa tilaajan puolesta perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäällikkö. Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättänee oikeuttaa tarvittaessa perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäällikön päättämään sosiaali- ja terveysviraston puolesta sopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättänee todeta, että sopimusta voidaan jatkaa varsinaisen sopimuskauden jälkeen enintään neljällä optiovuodella.

Esittelijä

Vammaistyön johtaja Tuula Poikonen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana kuultavana.

Tarjouskilpailu

Helsingin kaupungin sosiaalivirasto käynnisti kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden työ- ja päivätoimintaa koskevan tarjouskilpailun sosiaalilautakunnan hyväksyttyä hankinnan periaatteet ja ehdot päätöksellään § 424 18.12.2012.

Tarjouskilpailun kohteena olivat työ- ja päivätoiminnan, työhön valmennuksen ja tuetun työllistymisen sekä valmentavan opetuksen palvelut suomen ja ruotsin kielellä seuraaville asiakasryhmille:

- Kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminta ja valmentava opetus sekä työhön valmennus ja tuettu työllistäminen,

- Vaikeavammaisten henkilöiden päivätoimintapalvelut

- Autismin kirjoon kuuluvien henkilöiden päivätoimintapalvelut.

Sopimuskausi on neljä vuotta ajalle 1.1.2014-31.12.2017.

Tarjouskilpailu toteutettiin julkisista hankinnoista annetun lain mukaisella neuvottelumenettelyllä. Hankintailmoitus julkaistiin sähköisenä hankintailmoituksena HILMA-tietokannassa 8.1.2013. Osallistumispyyntö julkaistiin myös Helsingin kaupungin Hankintakeskuksen internet-sivuilla.

Osallistumispyyntö on esitelty tämän asian liitteissä 1-2.

Osallistumishakemukset

Osallistumispyynnössä pyydettiin halukkailta palveluntuottajilta 28.2.2013 klo 15.00 mennessä osallistumishakemusta neuvottelumenettelynä toteutettavaan tarjouskilpailuun. Määräaikaan mennessä osallistumishakemuksensa jättivät seuraavat yhdeksäntoista palveluntuojaa:

ASPA palvelut Oy, Avire-kuntoutus Oy, Aula-kotien kannatusyhdistys ry, Autismisäätiö, Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry, Helsingin Alzheimer-yhdistys ry, Invalidiliiton Asumispalvelut Oy, Kuurojen Palvelusäätiö, Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry, Ratamo-Koti Oy, Narikka Erja-Birgit Oy, Rinnekoti-Säätiö, Ristola-säätiö, Afasiasäätiön palvelut Oy, Suomen CP-Liitto ry, Suomen MS-Liitto ry, Sylvia-koti yhdistys ry, Toimintakeskus Rastin Kannatusyhdistys ry ja Uudenmaan Vammaispalvelusäätiö.

Kaikki osallistumishakemuksen jättäneet palveluntuottajat täyttivät osallistumispyynnössä esitetyt vähimmäisvaatimukset ja heidät kutsuttiin neuvotteluihin.

Hankintaneuvottelut käytiin 4-29.4.2013 kunkin palveluntuottajan kanssa erikseen. ja kaikkien neuvotteluiden neuvottelurunko oli sama. Käytyjen neuvotteluiden perusteella voitiin suunnitella palvelun toteutusta uusia näkökohtia huomioon ottaen sekä edesauttaa sitä, että tarjoajien tarjoukset vastaisivat tavoitteita ja tarpeita. samalla täydennettiin lopulliset tarjouspyyntöasiakirjat.

Tarjouspyyntö liitteineen on esitetty tämän asian liitteissä 3-8.

Tarjoukset

Tarjousten jättöaika päättyi 30.8 klo 15.00. Määräaikaan mennessä tarjouksensa jättivät seuraavat palveluntuottajat:

ASPA palvelut Oy
Aula-kotien kannatusyhdistys ry
Autismisäätiö
Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry
Helsingin Alzheimer-yhdistys ry
Invalidiliiton Asumispalvelut Oy
Kuurojen Palvelusäätiö
Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry
Rinnekoti-Säätiö
Ristola-säätiö
Suomen Afasiasäätiön Palvelut Oy
Suomen CP-Liitto ry
Suomen MS-Liitto ry
Toimintakeskus Rastin Kannatusyhdistys ry.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden ja tarjoajien soveltuvuuden tarkistaminen

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjouksen on oltava muodoltaan ja sisällöltään tarjouspyynnön mukainen. Muussa tapauksessa tarjous tulee hylätä tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena. Kaikkien tarjoajien tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Jättäessään tarjouksen palveluntuottaja sitoutuu osallistumispyynnössä 8.1.2013 esitettyihin tarjoajan ja alihankkijoiden vähimmäisvaatimuksiin.

Vähimmäisvaatimukset koskivat mm. rahoituksellista ja taloudellista tilannetta sekä kokemusta vastaavasta palveluntuotannosta ja henkilöstön koulutusta. Palvelulle asetettavia vaatimuksia arvioitiin tarjouksen mukana toimitettujen tarjouslomakkeiden ja selvitysten perusteella.

Tarjousvertailu

Tarjousvertailussa vertailuperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus, joka tarjouspyynnössä on määritelty niin, että hinnan osuus on 70 % ja laadun osuus 30 %. Tarjousvertailussa hinnat on pisteytetty matemaattisesti niin, että edullisin hinta saa 70 pistettä ja seuraavat hinnat kaavan (alin hinta jaettuna annetulla hinnalla ja kerrottuna 70) mukaan. Jos tarjous sisälsi saman palvelun eri palveluluokkia, otettiin vertailuun keskiarvo hintapisteistä. Palvelun laadun on arvioinut kaksi objektiivista ulkopuolista raatia siten, että arvioijat eivät ole palvelunkuvauksesta pystyneet tunnistamaan kenen toiminnasta on kyse. Arvioijat ovat antaneet laatupisteen, jotka on lisätty hintapisteisiin. Parhaat yhteispisteet saanut valitaan ensisijaiseksi palveluntuottajaksi ja seuraavat saamiensa yhteispisteiden mukaisessa järjestyksessä.

Tarjousten vertailut on esitetty tämän asian liitteessä 9.

Kilpailutuksen tulos ja sopimukset

Tarjouspyynnössä ilmoitetun mukaisesti palveluntuottajia valitaan hankinnan osatarjouskohteiden 1-3 puitejärjestelyyn kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella tarvetta vastaava määrä, kuitenkin vähintään kolme palveluntuottajaa osatarjouskohdetta kohti. Palveluntuottajat esitetään valittaviksi kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella liitteen 9 mukaisesti.

Puitejärjestelyssä sosiaali- ja terveysvirasto ostaa tarvitsemansa määrän palvelua kunkin asiakkaan tarpeiden mukaista palvelumuotoa tarjoavalta kokonaistaloudellisesti edullisimmalta palveluntuottajalta. Puitejärjestelyn käyttäminen on kuvattu sopimuksessa.

Valittujen palveluntuottajien kanssa tehdään nelivuotiset puitesopimukset sopimuskaudelle 1.1.2014-31.12.2017. Sopimus astuu voimaan kun molemmat osapuolen ovat sen allekirjoittaneet.

Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Ne tarjoajat, jotka ovat tehneet tarjouksen jonka mukaan palvelu on myöhemmin alkavaa, voivat solmia sopimuksen vasta sen jälkeen kun kaikki palvelun tuotantoedellytykset on olemassa ja ne on tarkistettu.

Hankinnan arvo on enintään 32 miljoonaa euroa (ilman arvonlisäveroa) koko hankintakaudelta. Palvelu on arvonlisäverotonta sosiaalipalvelua.

Sopimusten allekirjoittaminen ja päättäminen

Helsingin kaupungin hallintosäännön 26§:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä ja varmentaa valmistelija, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimuksen allekirjoittaa Perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäällikkö. Esittelijä pitää perusteltuna, että optiokauden käyttämisestä voi päättää osastopäällikkö.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen) päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on Perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäälliköllä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Hannele Rahkala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43096

hannele.rahkala(a)hel.fi

Tuula Poikonen, vammaistyön johtaja, puhelin: 310 43149

tuula.poikonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä ()

2

Salassa pidettävä ()

3

Salassa pidettävä ()

4

Salassa pidettävä ()

5

Salassa pidettävä ()

6

Salassa pidettävä ()

7

Salassa pidettävä ()

8

Salassa pidettävä ()

9

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Perhe- ja sosiaalipalveluiden osasto

Esitysteksti

Hankinta ja kilpailutus yksikkö

Esitysteksti

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566