Helsingin kaupunki

Esityslista

15/2013

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/12

 

15.10.2013

 

 

 

 

 

 

12

Asunnottomien tuetun asumisen ja päihdehuollon asumispalvelujen hankinta

HEL 2013-001540 T 02 08 02 00

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättänee asunnottomien tuetun asumisen ja päihdehuollon asumispalvelujen hankinnasta esityslistalla esitetyin perusteluin:

Valita 1.) Asunnottomien tuettu asuminen palveluntuottajan ylläpitämiin ja hajautettuihin asuntojen puitejärjestelyyn seuraavat palveluntuottajat:

1. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö
    Kriminaalihuollon tukisäätiö
3. Kodittomien tuki – Hemlösas Stöd ry
4. Oskelakoti Oy
5. Sininauhasäätiö
6. Hannah ry

Valita 2a.) Päihdehuollon ei-ympärivuorokautinen asumispalvelu ilman aterioita puitejärjestelyyn seuraavat palveluntuottajat ja yksiköt:

1. Hannah ry (Hannah)
2. Kriminaalihuollon tukisäätiö (Asumisvalmennus yksikkö)
3. Katto Kodit Oy (Villenpirtti)
    Katto Kodit Oy (Uudenmaan perustettava yksikkö)
5. Kodittomien tuki – Hemlösas Stöd ry (Vuosaari)
6. Attendo Oy (Perustettava)
    Attendo Oy (Rosette)
    Attendo Oy (Rosinne)
9. Katto Kodit Oy (Ollinpirtti)
10. Katto Kodit Oy (Helsingin perustettava yksikkö)
      Katto Kodit Oy (Vantaan perustettava yksikkö)
12. Oskelakoti Oy (Oskelakoti)
      Oskelakoti Oy (perustettava Oskelakoti 2)
14. Kalliolan Kannatusyhdistys (Kuvernöörintie)
15. Vastuunkantajat ry (Tarpoila)
16. Vastuunkantajat ry (perustettava kaupunkimalli)
17. Uudenmaan tukitupa Oy (Soukko)
18. Uudenmaan tukitupa Oy (Lintula)
      Uudenmaan tukitupa Oy (perustettava yksikkö)

Valita 2.b) Päihdehuollon ympärivuorokautinen asumispalvelu aterioilla puitejärjestelyyn seuraavat palvelutuottajat ja yksiköt:

1. Suoja-Pirtti ry (Sillanpirtti ja Kotkankatu)
2. Attendo Oy (Rosette, Rosinne ja perustettava)
3. Suur-Helsingin Valkonauha ry (Liisankoti)
4. Alkoholihuoltotyön tukiyhdistys ry (Syväpuro-yhteisö)

Tehdä valittujen tarjoajien kanssa nelivuotiset puitesopimukset ehdolla, että palveluntuottajat esittävät kaikki soveltuvuusvaatimuksissa vaaditut selvitykset ja todistukset ennen sopimusten allekirjoittamista.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päättänee määrätä, että terveys- ja päihdepalvelujen osastopäällikkö allekirjoittaa tämän päätöksen perusteella tehtävät sopimukset ja oikeuttaa hänet päättämään Helsingin kaupungin puolesta sopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta.

Esittelijä

Tarjouskilpailu

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto käynnisti asunnottomien tuetun asumisen ja päihdehuollon asumispalvelujen hankintaa koskevan tarjouskilpailun yhteistyössä hankintakeskuksen kanssa sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksyttyä hankinnan periaatteet ja ehdot päätöksellään 26.2.2013 (31 §). Kyseessä on puitejärjestely, jonka kaikki ehdot on vahvistettu.

Tarjouskilpailun kohteena olivat:
1.) Asunnottomien tuettu asuminen palveluntuottajan ylläpitämiin hajautettuihin asuntoihin
2.) Päihdehuollon asumispalvelut
     a) ei-ympärivuorokautinen ilman aterioita
     b) ympärivuorokautinen aterioilla

Tarjouskilpailu toteutettiin julkisista hankinnoista annetun lain mukaisella neuvottelumenettelyllä. Hankintailmoitus julkaistiin HILMA-tietokannassa 5.3.2013.

Hankintayksikkö arvioi hankinnan arvoksi 15 miljoonaa euroa koko hankintakaudelta. Palvelu on arvonlisäverotonta sosiaalipalvelua.

Kilpailutus toteutettiin vuoropuhelussa markkinoiden ja asiakkaiden kanssa. Palveluntuottajille järjestettiin tiedotus- ja keskustelutilaisuudet 24.5.2012 ja 15.1.2013. Hankinta käytiin neuvottelumenettelyllä. Menettelyllä saatiin sekä palveluntuottajien että palvelunkäyttäjien edustajat mukaan kehittämään ja monipuolistamaan palvelutarjontaa. Markkinavuoropuhelun avulla asiakkaiden tarpeisiin voidaan vastata aiempaa paremmin.

Määräaikaan 22.3.2013 mennessä neuvottelumenettelyyn saatiin yhteensä 31 osallistumishakemusta seuraavilta palveluntuottajilta:

1. A-klinikkasäätiö
2. Alkoholistihuoltotyön työntukiyhdistys ry
3. Attendo Oy, Kuntoutumiskoti Rosinne
4. Attendo Oy, Palvelukoti Rosinne
5. Betesda Säätiö, Palvelukoti Jokela
6. Betesda Säätiö, Palvelukoti Kotivalli
7. Forenom Oy ja Barona Hoiva Oy
8. Hannah ry
9. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö
10. Kaislakoti Oy
11. Kalliolan Kannatusyhdistys ry
12. Katto Kodit Oy
13. Kodittomien tuki ry
14. Kovaosaisten Ystävät ry
15. Kriminalihuollon tukisäätiö KRITS
16. Lapinjärven Hoitokoti oy
17. Lapinjärven Palvelukodit oy
18. Maisonkoti Oy19. NAL-Palvelut Oy
20. Oskelakoti Oy, Oskelakoti
21. Oskelakoti Oy, Oskelakoti 2
22. Oskelakoti Oy, Tuetun asumisen yksikkö
23. Oskelakoti Oy, Alppikylän tuetun asumisen yksikkö
24. Sininauhasäätiö
25. Sinivida Oy
26. Suoja-Pirtti ry
27. Suur-Hensingin Valkonauha ry
28. Takaisin Elämään ry
29. Uudenmaantukitpa Oy
30. Valko Kartano Oy
31. Vastuunkantajat ry

Osallistumishakemukset ovat nähtävänä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa.

Kaikki osallistumishakemuksen jättäneet palveluntuottajat täyttivät ehdokkaille määritellyt vähimmäisvaatimukset ja heidät kutsuttiin neuvotteluihin. Neuvottelujen perusteella todettiin, että kaikille osallistujille voidaan lähettää tarjouspyyntö. Maisonkoti Oy veti kuitenkin osallistumishakemuksensa pois.

Tarjouskilpailussa saatiin 35 tarjousta 21:ltä eri palveluntuottajalta määräaikaan mennessä. Tarjoukset jakautuivat hankinnan kohteisiin seuraavasti:
1.) Asunnottomien tuettu asuminen palveluntuottajan ylläpitämiin hajautettuihin asuntoihin 6 tarjousta
2a.) Päihdehuollon asumispalvelut ei-ympärivuorokautinen ilman aterioita 19 tarjousta 9 eri palvelutuottajalta
2b.) Päihdehuollon asumispalvelut ympärivuorokautinen aterioilla 16 tarjousta 11 eri palveluntuottajalta

Seuraavat palveluntuottajat eivät antaneet tarjousta: Forenom Oy ja Barona hoiva Oy, Kovaosaisten Ystävät ry, NAL-Palvelut Oy ja Takaisin elämään ry.

Tarjoukset käsiteltiin kahdessa vaiheessa:
1. Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen
2. Tarjousten vertailu.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjouksen oli oltava muodoltaan ja sisällöltään tarjouspyynnön mukainen. Muussa tapauksessa tarjous tuli hylätä tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena. Kaikkien palveluntuottajien tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia

Jättäessään tarjouksen palveluntuottaja sitoutui osallistumispyynnössä esitettyihin palvelun vähimmäisvaatimuksiin. Vähimmäisvaatimukset koskivat mm. rahoitukselliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, ammatilliseen pätevyyteen ja tekniseen suorituskykyyn liittyviä vaatimuksia. Palvelulle asetettuja vaatimuksia arvioitiin tarjousten mukana toimitettujen tarjouslomakkeiden ja selvitysten perusteella.

Tarjousvertailu

Tarjousvertailussa vertailuperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Jokaisen hankinnan kohteen osalta tarjousvertailu tehtiin erikseen.

Asunnottomien tuettu asuminen palveluntuottajan hajautetuissa asunnoissa palvelulle oli määritelty kiinteä hinta (500 €/kk) kahdeksi vuodeksi ja vertailu tapahtui tarjoajan lupaaman laadun perusteella. Päihdehuollon asumispalvelujen hinnan painoarvoksi oli määritetty 70 prosenttia ja laadun 30 prosenttia. Tarjoukset vertailtiin ja pisteytettiin tarjouspyynnössä esityslistan tämän asian liitteissä 1 ja 2 ilmenevällä tavalla. Pisteet laskettiin tarjouspyynnössä esitetyin perustein.

Tarjoukset ovat nähtävänä sosiaali- ja terveyslautakunnan lautakunnan kokouksessa.

Kilpailutuksen tulos ja sopimukset

Tarjottavien palvelujen laatutekijöitä arvioitiin monihenkisessä raadissa palvelutuottajien toteuttamissuunnitelmien perusteella. Raatiin kuului myös kokemusasiantuntijoita ja arviointi toteutettiin salaamalla palvelutuottajien nimet toteuttamissuunnitelmista. Laatupisteet on eritelty liitteessä 2 ja perustelut liitteessä 3.

Asunnottomien tuettu asuminen palveluntuottajan ylläpitämissä hajautetuissa asunnoissa ei tarjottujen asuntojen määrä vastannut osallistumispyynnössä arvioitua tarvetta ja kaikki tarjoukset esitetään hyväksyttäväksi puitejärjestelyyn.

Päihdehuollon ympärivuorokautisen asumispalvelun puitejärjestelyyn esitetään hyväksyttäväksi neljä kokonaistaloudellisesti edullisinta palveluntuottajaa yksiköineen. Tämä luo riittävän monipuolisen palveluvalikon ja riittää vastaamaan palvelujen kysyntää sopimuskaudella.

Päihdehuollon ei-ympärivuorokautisen asumispalvelun puitejärjestelyyn esitetään hyväksyttäväksi kaikki tarjoajat. Näin taataan eri kohderyhmille (mm. naiset, nuoret, vangit jne) yksilöllinen ja monipuolinen kuntoutus. Kaikille palveluille arvioidaan olevan käyttöä, koska osa yksiköistä ei ole toiminnassa heti sopimuskauden alkaessa.

Puitejärjestelyyn esitetään valittavaksi palveluntuottajat kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella liitteen 1 mukaisesti. Palveluja tilataan kokonaistaloudellisedullisuusjärjestyksessä huomioiden asiakkaan yksilöllinen palvelun tarve.

Valittujen palveluntuottajien kanssa tehdään nelivuotiset puitesopimukset sopimuskaudelle, joka on suunniteltu alkavaksi 1.1.2014. Puitejärjestelyssä sosiaali- ja terveysvirasto ostaa tarvitsemansa määrän palvelua kunkin asiakkaan tarpeiden mukaista palvelumuotoa tarjoavalta kokonaistaloudellisesti edullisimmalta palveluntuottajalta. Ne tarjoajat, jotka ovat tarjonneet myöhemmin alkavaa palvelua, voivat solmia sopimuksen vasta sen jälkeen, kun kaikki palvelun tuotantoedellytykset ovat olemassa ja ne on tarkastettu.

Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Sopimusten allekirjoittaminen ja päättäminen

Helsingin kaupungin hallintosäännön 26 §:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä ja varmentaa valmistelija, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimuksen allekirjoittaa osastopäällikkö.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä  koskeva päätösvalta on osastopäälliköllä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1 Vertailutaulukko

2

Liite 2 Laatuvertailu

3

Liite 3 Laatuvertailun perustelut

4

Liite 4 Tarjouspyyntö

5

Liite 5 Palvelukuvaus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Terveys- ja päihdepalvelut

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Talous- ja tukipalvelut

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566