Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2022

1 (5)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

21.06.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 130

Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry:n oikaisuvaatimus koskien sosiaali- ja terveyslautakunnan erillistä avustuspäätöstä 12.4.2022 § 75 iäkkäiden ihmisten liikkumisen edistämiseksi

HEL 2022-004315 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry:n oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksestä 12.4.2022 § 75 koskien erillistä avustuspäätöstä 2022 iäkkäiden ihmisten liikkumisen edistämiseksi.

Oikaisuvaatimuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia perusteluja, joiden vuoksi se tulisi hyväksyä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 310 15970

armi.vaden(a)hel.fi

Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 46595

mari.riila(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus, Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry

2

Oikaisuvaatimus, 19.5.22 (Henkilötiedot suojattu)

3

Soteltk päätös 12.4.22 §75

4

Avustuspäätökset iäkkäiden liikkumisen edistäminen

5

Kunnalliset eläkeläiset ry avustushakemus

6

Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019

7

Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntäminen avustusten jakoperusteet 3.9.2013

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen (14.12.2021 § 307) mukaisesti erillistä avustusta myönnetään järjestöille vuonna 2022 hankkeisiin, jotka kehittävät iäkkäille ihmisille suunnattuja lähipalveluja, digitaalisia palveluja ja vapaaehtoistoimintaa. Erillisavustusten avustusehdoissa otetiin huomioon Helsingin hyvinvointisuunnitelman ja liikkumisohjelman arkiaktiivisuuden lisäämistä koskevat tavoitteet. Jakoperusteina painotetiin erityisesti saavutettavuutta ja iäkkäiden henkilöiden osallisuutta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökset järjestöjen tekemistä avustushakemuksista perustuvat Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeisiin (kaupunginhallitus 28.10.2019 § 723) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan (3.9.2013 § 288) vahvistamiin avustusten jakoperusteisiin. Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen (14.12.2021 § 307) mukaisesti edellä mainituista ohjeista poiketen avustuksia voitiin myöntää myös uusille toimijoille, jos yhteisö oli merkitty yhdistys-/säätiörekisteriin tai on todisteellisesti jättänyt ilmoituksen yhdistyksen/säätiön rekisteröimiseksi.

Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry on hakenut erillisavustusta iäkkäiden liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseksi 12 000 euroa. Hakemus sisälsi kaksi erillistä hanke-esitystä, joista toinen on kohdennettu iäkkäiden kulttuuritoiminnan edistämiseksi erillisavustusta myöntävälle kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle ja jonka tarkoituksena on Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry:n ohjelmatoiminnan kehittäminen. Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry ei ole hakukelpoinen hakemaan avustuksia kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta, joten hakemus käsiteltiin kokonaisuudessaan sosiaali- ja terveystoimialalla.

Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry haki erillisavustuksesta rahoitusta hankkeelleen ”Kunnalliset ry:n liikunnan edistäminen”, jonka painopistealueiksi ilmoitettiin lähiympäristön ja etänä toteutettavien liikkumiseen aktivoivien ratkaisujen kehittäminen sekä vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen kehittäminen.

Helsingin kunnallisten eläkeläisten hankeen suunnitelmana on tarjota erilaisia ja monipuolisia liikuntatapahtumia houkuttelemaan yhdistyksen jäsenet ulos kodeistaan ystäviensä kanssa, joilta ei edellytettäisi jäsenyyttä. Toimintamalliksi ilmoitettiin monipuolinen valikoima erilaista liikuntaa ja toiminnan tavoitteeksi tapahtumien osallistujamäärien kasvattaminen. Suunnitelmana oli lisätä myös houkuttelevuutta palkkaamalla ammattitaitoisia ohjaajia ja esimerkiksi alustajia yhdistyksen kuukausikokouksiin. Toiminta tapahtuisi koko Helsingin alueella.

Erillisessä budjettiliitteessä kerrottiin, että hankkeella ei ole budjettia, koska se olisi mahdollista laatia vasta kaikkien tapahtumien yksityiskohtaisten suunnitelmien kustannusten pohjalta. Eriteltynä hankkeen budjetissa on noin 500 yhdistyksen jäsenen postitse tapahtuva tiedottaminen, jonka arvioitiin aiheuttavan 1000–1200 euron kustannukset. 

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päätöksellään 12.4.2022 § 75 hylännyt yhdistyksen hakemuksen, koska hankesuunnitelma jää liian yleiselle tasolle, eikä budjettia ole eritelty. Hakemuksessa ei myöskään kuvailla valittujen painopistealueiden kehittämistä. 

Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry on tehnyt sosiaali- ja terveyslautakunnan 12.4.2022 § 75 päätöksestä 19.5.2022 kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen koskien saamaansa kielteistä avustuspäätöstä. Oikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 138 §:n mukaisessa määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset ja perusteiden arviointi

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöksen oikaisua Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry:n osalta siten, että sille myönnetään rahoitusta.

Perusteluina Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry esittää, että yhdistyksen tehtävä on 66 vuoden ajan ollut ikääntyvien ihmisten liikunnan ja kulttuuritoiminnan edistäminen. Oikaisuvaatimuksessa kerrotaan, että erillisavustusta ei haettu erilliseen hankkeeseen, mutta yhdistyksen toiminnan painopisteet liikunta- ja kulttuuripalvelujen tuottamisessa selvitetään hakemuksen liitteinä olleissa toimintakertomuksissa ja -suunnitelmissa sekä budjeteissa ja tuloslaskelmissa.

Erillisavustuksen hakuohjeissa kerrottiin, että avustus on tarkoitettu iäkkäiden liikkumista edistäviin hankkeisiin, ei yhdistysten normaalin toiminnan tukemiseen. Avustusta haettiin kahdella lomakkeella. Sähköisen asiointipalvelun kautta tuli toimittaa avustuslomake liitteineen, jossa annettiin tietoja hakijaorganisaatiosta. Avustettavaksi esitettävän hankkeen sisältöä, tavoitteita ja toteutusta tuli kuvata questback-lomakkeella, jonka perusteella hankesuunnitelma arvioitiin. Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry:n hankesuunnitelma jäi liian yleiselle tasolle, eikä siitä selvinnyt millaisia sisältöjä ja toimenpiteitä hankkeeseen kuuluu tai millaisella aikataululla tapahtumia toteutetaan.

Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää perusteluissaan yhdistyksen toiminnan perustuvan vapaaehtoistoimintaan ja kustannuksia aiheutuvan liikunta- ja kulttuuritapahtumien järjestämiseksi ostettavista palveluista. Tapahtumista perittävällä pienellä maksulla on tarkoitus sitouttaa ilmoittautuneet osallistumiseen, eivätkä ne ole yhdistykselle myyntituloa. Hankkeen painopistealueeksi ilmoitetun vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen kehittämiseksi ei hakemuksessa esitetty toimenpiteitä. Arvioinnissa kehittämistoimenpiteeksi ei riittänyt se, että yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoisten työpanokseen. Hakuohjeen mukaan hankkeessa toteutettavan toiminnan tulee olla iäkkäille maksutonta, eikä sitä voi kohdentaa vain hakijana toimivan yhdistyksen omalle jäsenistölle. Hankkeessa toteutettavaan toimintaan ei siis voi sitouttaa osallistujia pienelläkään maksulla.

Oikaisuvaatimusta perustellaan lopuksi sillä, että yhdistyksen toiminnan laajentaminen yhä useammat ikääntyvät helsinkiläiset tavoittavaksi täyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten jakoperusteiden kohdat 1, 2 a-d, g, 3 ja 4. Esitettyjen perustelujen tueksi oikaisuvaatimukseen on lisätty hakemuksen jättöajan jälkeen valmistunut hankesuunnitelma. Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry:n hakemus täyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten jakoperusteet, mutta kyseisen erillishaun hakuohjeet jäävät osittain noudattamatta. Iäkkäiden liikkumista edistävät hankesuunnitelmat tuli kuvata avustuksen hakuaikana 11.2.2022 klo 16.00 mennessä, hakemuksen questback-lomakkeella. Tämän jälkeen toimitettua hankesuunnitelmaa ei voida ottaa huomioida. 

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty mitään sellaista uutta seikkaa, jonka perusteella asia tulisi ratkaista toisin kuin alkuperäisessä sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksessä 12.4.2022 § 75 on tehty.

Oikaisuvaatimuksessa ei myöskään ole esitetty väitteitä tai näyttöä siitä, että sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että päätöksen tehnyt viranomainen olisi ylittänyt toimivaltansa tai että päätös olisi muutenkaan lainvastainen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta kunnallisvalituksella. Hallinto-oikeus voi tutkia valituksen ainoastaan kuntalain 135 §:stä ilmenevillä perusteilla. Kunnallisvalituksen valitusperusteet ilmenevät tämän päätöksen liitteenä olevasta muutoksenhakuohjeesta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 310 15970

armi.vaden(a)hel.fi

Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 46595

mari.riila(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus, Helsingin kunnalliset eläkeläiset ry

2

Oikaisuvaatimus, 19.5.22 (Henkilötiedot suojattu)

3

Soteltk päätös 12.4.22 §75

4

Avustuspäätökset iäkkäiden liikkumisen edistäminen

5

Kunnalliset eläkeläiset ry avustushakemus

6

Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019

7

Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntäminen avustusten jakoperusteet 3.9.2013

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Talouden tuki

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 12.04.2022 § 75

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566