Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2020

1 (4)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

22.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 173

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ym. talousarvioaloitteeseen koskien maksutonta joukkoliikennettä helsinkiläisille pienituloisille vanhuuseläkkeellä oleville

HEL 2020-003282 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ja neljän muun valtuutetun talousarvioaloitteesta seuraavan lausunnon:

”Aloitteessa ehdotetaan, että pienituloisille vanhuuseläkkeellä oleville ihmisille laajennetaan maksutonta joukkoliikennettä kello 9–14 välisestä ajasta kokoaikaiseksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta kannattaa yksilöllisiä ratkaisuja ikäihmisten liikkumisen tukeen sekä taloudellisen tuen että julkisen liikenteen käytettävyyden suhteen Helsingin kaupungin palveluissa.

Julkisen liikenteen alennukset ikäihmisille ja eläkeläisille

Julkisen liikenteen hinnoista ja alennuksista päättää Helsingin seudun liikenne (HSL). Tällä hetkellä joukkoliikenteen alennusta annetaan kaikille 70 vuotta täyttäneille aikavälillä kello 9 –14 tapahtuvaan joukkoliikenteen käyttöön.

Eläkeläisalennusta myönnetään aikavälillä kello 9–14 tapahtuvaan joukkoliikenteen käyttöön, jos henkilö saa Kelan maksamaa kansan- tai takuueläkettä tai Kelan maksamaa määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea ja henkilö asuu vakituisesti Helsingissä.

Ikäihmisten liikkumista tukevat palvelut

Joukkoliikenteen alennukset tai joukkoliikenteen alennukset ilman aikarajauksia pienituloisille ikäihmisille eivät ole sosiaali- ja terveystoimialan järjestämisvastuuseen kuuluvaa toimeentulotukilain 1 §:n mukaista korvausta, sosiaalihuoltolain (1301/2014) 23 §:n tai vammaispalvelulain (380/1987) 8 §:n 2 momentin mukaista kuljetustukea.

Sosiaali- ja terveystoimialan talousarviossa ei ole huomioitu pienituloisten vanhuuseläkkeellä olevien joukkoliikenteen maksuttomuutta tai joukkoliikenteen alennuksien laajentamista.

Helsingin kaupunkistrategian mukaan kaikkein haavoittuneimpien ryhmien tarpeisiin ja palveluihin kiinnitetään erityistä huomiota. Stadin ikäohjelma on kaupungin lakisääteinen suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin tukemiseksi, ja sen tavoitteena on muun muassa turvata ikääntyneen väestön mahdollisuus hyvään arkeen ja liikkumiseen lähiympäristössä.

Sosiaali- ja terveystoimiala tarjoaa ikäihmisille suunnattua palveluneuvontaa Seniori-infon palvelupisteissä ja palvelutarpeen arviointia asiakasohjauksessa. Liikkumisen tukeen kiinnitetään jatkossa erityistä huomiota.

Toimeentulotukena myönnettävä HSL:n matkalippu

Toimeentulotuessa joukkoliikenteen käytöstä aiheutuvat kustannukset sisältyvät perustoimeentulotuessa huomioon otettavaan perusosaan. Kela voi myöntää perustoimeentulotukea HSL:n matkakuluihin yksilöllisin perustein esimerkiksi työmatkakuluihin, korvaus- ja sarjahoidon matkakuluihin.

Sosiaali- ja terveystoimiala myöntää täydentävää toimentulotukea HSL:n matkakuluihin esimerkiksi yksilöllisen sosiaalihuollon palvelutarpeen perusteella. Tällöin toimeentulotuella HSL:n matkakuluihin on asiakaskohtainen tavoite ja suunnitelma taloudellisen tuen kestolle. Toimeentulotuki voidaan myöntää myös ehkäisevänä toimeentulotukena. Sosiaali- ja terveystoimesta myönnettiin vuonna 2019 täydentävää toimeentulotukea HSL:n lippuihin yli 65-vuotiaille seuraavasti: täydentävän tuen saajia oli 85 henkilöä ja ehkäisevän tuen saajia 49 henkilöä. Toimeentulotuki on aina viimesijainen ratkaisuvaihtoehto.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Omaehtoisella liikkumisella ja osallistumisella kaupungin palveluihin ja harrastustoimintaan on myönteisiä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.”

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Anne Qvist, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 310 74090

anne.qvist(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite maksuton joukkoliikenne pienituloisille vanhuuseläkkeellä oleville

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ja neljän muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien maksutonta joukkoliikennettä helsinkiläisille pienituloisille vanhuuseläkkeellä oleville. Aloitteessa esitetään, että pienituloisille vanhuseläkettä saaville myönnetään maksuton joukkoliikenne kokoaikaisesti.

Lausuntoa on pyydetty 23.9.2020 mennessä. Aloitteeseen on pyydetty myös kaupunkiympäristölautakunnan lausunto.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Anne Qvist, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 310 74090

anne.qvist(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite maksuton joukkoliikenne pienituloisille vanhuuseläkkeellä oleville

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 15.09.2020 § 154

HEL 2020-003282 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

15.09.2020 Pöydälle

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle puheenjohtaja Sanna Vesikansan ehdotuksesta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Anne Qvist, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 310 74090

anne.qvist(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566