Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2019

1 (6)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/19

 

21.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 112

Hammasväline Oy:n oikaisuvaatimus suun terveydenhuollon instrumenttien hankinnasta

HEL 2018-007505 T 02 08 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikaista esityslistalla esitetyin perustein hankintapäätöstään 9.4.2019 § 71 suun terveydenhuollon instrumenttien hankinnassa.

Päätöstä oikaistaan positioon 1601010401 valitun Hu-Friedy 678-113 -merkkisen, kapeakärkisen distaalikatkaisijan valinnassa siten, että Ortomat Herpola Oy:ltä valittu tuote poistetaan Ortomat Herpola Oy:n valituista tuotteista ja tilalle positioon valitaan Hammasväline Oy:n tarjoama, American Orthodonticsin distaalikatkaisija.

Muilta osin päätös 9.4.2019 § 71 pysyy voimassa.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 42539

eeva.rantala(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Oikaisuvaatimus 2.5.2019

2

Salassa pidettävä (JulkL 7 § 2 mom)

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Suun terveydenhuolto

Esitysteksti

Hankintapalvelut

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 9.4.2019 § 71 suun terveydenhuollon instrumenttien hankinnasta. Päätöksen liitteenä olleeseen vertailutaulukkoon oli merkittynä valitut tuotteet kirjainmerkillä V ja hylätyt tuotteet kirjainmerkillä H.

Valinnan perusteena hankinnassa oli kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että lopulliset tuotevalinnat tehtiin positiokohtaisesti halvimman hinnan perusteella. Näyttelyyn valituista tuotteista hintavertailuun pääsivät ne instrumentit, jotka olivat läpäisseet arviointiraatien tekemän laadullisen vertailun. Tarjottujen tuotteiden valinnan ja arviointien perusteet oli kerrottu tarjouspyynnössä ja sen liitteissä.

Arviointiraadit koostuivat kliinistä hoitotyötä tekevistä henkilöistä. Arviointiraadit arvioivat pyydettyjä tuotteita ja antoivat numeerisen arvion lisäksi sanallisen palautteen tuotteesta. Numeerisista arvioinneista laskettiin keskiarvo, ja mikäli raatien antamien pisteiden keskiarvo oli 2,5 tai enemmän, pääsi tuote hintavertailuun. Mikäli arviointiraatien tuotteelle antama keskiarvo jäi alle 2,5:n, tuote katsottiin laadullisesti huonoksi ja tuotetta ei otettu mukaan hintavertailuun.

Oikaisuvaatimus

Hammasväline Oy on esittänyt hankintapäätökseen oikaisuvaatimuksen (liite 1). Oikaisuvaatimuksessa on yhteensä yhdeksän kohtaa, mutta varsinaista korjausta tuotevalintaan Hammasväline Oy pyytää perustellusti vain yhden tuotteen osalta (oikaisuvaatimuksen kohta 1). Seitsemässä kohdassa on suun terveydenhuollon ja hankintayksikön tulkinnan mukaan lähinnä kommentoitu tehtyjä tuotevalintoja ja tuotevalintoihin liittyneitä arviointiraatien sanallisia palautteita ja pyydetty oikaisua tehtyihin tuotevalintoihin.

Oikaisuvaatimuksen kohta 9 koskee valitun tuotteen poistamista Hammasväline Oy:n sopimustuotteiksi valitulta tuotelistalta.

Hankintayksikön kommentit oikaisuvaatimuksen kohtiin 2‒8

Hammasväline Oy on esittänyt oikaisuvaatimuksessaan seitsemän tuotteen tuotevalintoihin liittyviä kysymyksiä ja kommentteja. Kommentit ja kysymykset koskevat lähinnä tuotteiden vertailutaulukkoon kirjattuja, arviointiraatien tuotteista antamia sanallisia kommentteja.

Hankintayksikkö toteaa, että valinnat tuotteista on tehty tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kerrottujen valintaperusteiden mukaan. Arviointiraatien kommentit tuotteista kirjattiin vertailutaulukkoon lähinnä informaatioksi tarjoajille. Kommenteissa on toisistaan hyvinkin poikkeavia sanallisia arviointeja, koska kukin arviointiraati arvioi tuotteet itsenäisesti. Pisteet ja sanalliset kommentit ovat siis kuuden, kolmesta ammattihenkilöstä koostuvan raadin yhteisen näkemyksen tulos.

Kaikki Hammasväline Oy:n oikaisuvaatimuksessa mainitut tuotteet ovat oikomishoitoon liittyviä. Se, mikä instrumentti on oikomishoidon toimenpiteissä toiselle ammattihenkilölle hyvä ja sopiva, saattaa toisen mielestä olla huono ja kömpelö.

Mikäli arviointiraatien tuotteelle antamien pisteiden keskiarvo oli 2,5 tai suurempi, tuote otettiin mukaan hintavertailuun ja valituksi positioon tuli hinnaltaan halvin tuote. Lisäksi perustelluista syistä (esimerkiksi hygienia) tuote voitiin sanallisten palautteiden perusteella jättää ottamatta hintavertailuun.

Oikaisuvaatimuksen kohdissa 2, 3, 4 ja 5 esitetyt kysymykset ja kommentit koskivat tuotteiden valintoja ja sanallisia kommentteja. Vaatimuksen kohdassa 6 todettiin, että Hammasväline Oy:n tarjoama pihti on kaksipuoleinen pihti ja vaatimuksen kohdissa 7 ja 8 todettiin, että hylätyillä, tarjotuilla tuotteilla on kyllä olemassa vaaditut sertifikaatit, mutta niitä ei ole haluttu paljastaa kilpailijoille, joten Hammasväline Oy ei ole niitä kertonut tarjouspyynnössä edelletyllä tavalla.

Hankintayksikkö toteaa, että oikaisuvaatimuksen kohtiin 2‒8 liittyviin tuotevalintoihin ei ole perusteita tehdä muutoksia Hammasväline Oy:n esittämien kommenttien ja kysymysten perusteella. Tuotavalinnat on tehty ennakkoon ilmoitettujen valintaperusteiden mukaisesti.

Tuotteesta luopuminen

Oikaisuvaatimuksensa kohdassa 9 Hammasväline Oy pyytää poistamaan positioon 1605000201 valitun tuotteen (alumiininen pihtiteline neljälle pihdille) listalta.

Hankintayksikkö toteaa, että tarjous sitoo antajaansa kaikilta osin. Ilmoitukseen tuotteen poistamisesta listalta hankintayksikkö toteaa, että position tuotevalintaa ei muuteta ilmoituksen johdosta.

Mahdolliset ongelmat tuotteen toimittamisessa tai korvaavan tuotteen hyväksyminen sopimuskauden aikana käsitellään erikseen.

Kuuleminen oikaisuvaatimukseen

Hankintayksikkö on antanut Ortomat Herpola Oy:lle kuulemismenettelyn mukaisesti mahdollisuuden lausua oikaisuvaatimukseen.

Ortomat Herpola Oy toteaa hankintayksikölle 9.5.2019 lähettämässään sähköpostiviestissä hyväksyvänsä muutoksen.

Korjattu vertailutaulukko

Oikaisuvaatimuksen perusteella tehty muutos position 1601010400 tuotevalintaan on merkitty tämän päätöksen liitteenä olevaan, korjattuun vertailutaulukkoon punaisella fontilla (liite 2).

Korjattu vertailutaulukko lähetetään kaikille tarjoajille tämän päätöksen liitteenä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 42539

eeva.rantala(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Oikaisuvaatimus 2.5.2019

2

Salassa pidettävä (JulkL 7 § 2 mom)

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Suun terveydenhuolto

Esitysteksti

Hankintapalvelut

Esitysteksti

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 09.04.2019 § 71

HEL 2018-007505 T 02 08 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A. hyväksyä suun terveydenhuollon instrumenttien hankinnassa seuraavien toimittajien tarjoukset:

        Dental Systems Oy

        Hammasväline Oy

        Implantona

        JH Hammastuote Oy

        Mads Dental Oy

        Ortomat Herpola Oy

        Plandent Oy

vertailutaulukosta (liite 2) ilmenevistä tuotteista.

B. oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan

        päättämään optiokauden käyttöönotosta

        allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset sekä

        päättämään sopimusten irtisanomisista tai purkamisista.

Tämän päätöksen tiedoksisaanti ei ole sopimus, vaan valittujen toimittajien kanssa solmitaan erilliset puitesopimukset. Sopimus voidaan solmia aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankinnan sitoumukseton arvioitu kokonaisarvo mahdollinen optiokausi mukaan lukien on Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon osalta noin 1,55 miljoonaa euroa. Tilaaja ei sitoudu mihinkään hankintamääriin.

Käsittely

09.04.2019 Ehdotuksen mukaan

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston lautakuntakokeiluun liittyen on sovittu, että lautakunnan nuorisoedustajat eivät osallistu niiden asioiden käsittelyyn, joissa käsitellään salassa pidettävää tietoa. Tästä syystä lautakunnan nuorisoneuvoston edustajat Jim Koskinen ja Elo Umukoro eivät osallistuneet tämän asian käsittelyyn ja poistuivat kokoustilasta ennen asian käsittelyn aloittamista. He ei myöskään osallistuneet kahden tätä asiaa seuraavan asian käsittelyyn (tämän pöytäkirjan § 72 - 73).

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 42539

eeva.rantala(a)hel.fi

Matti Aukia, vastaava hammaslääkäri, puhelin: 050 3297308

matti.aukia(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566