Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/5

 

16.08.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 172

Kolmen psykiatrisen päiväsairaalan muuttaminen intensiiviseksi avohoidoksi

HEL 2016-005493 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan muuttaa psykiatria- ja päihdepalvelujen idän, lännen ja pohjoisen psykiatriset päiväsairaalat psykiatrian poliklinikoiden intensiivisen avohoidon työryhmiksi ja lopettaa samalla 51 päiväsairaalapaikkaa 1.10.2016 alkaen.

Käsittely

Esittelijä muutti päätösehdotuksen seuraavaan muotoon: "Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää muuttaa psykiatria- ja päihdepalvelujen idän, lännen ja pohjoisen psykiatriset päiväsairaalat psykiatrian poliklinikoiden intensiivisen avohoidon  työryhmiksi ja lopettaa samalla 51 päiväsairaalapaikkaa 1.10.2016 alkaen."

Palautusehdotus:
Anna Vuorjoki: "Palautetaan asia valmisteluun siten, että
1. arvioidaan, kuinka suurella potilasryhmällä on tarve nykymuotoiseen päiväsairaalatoimintaan ja turvataan riittävä määrä päiväsairaalapaikkoja. Päiväsairaalatoimintaa kehitetään toimivimmiksi havaittujen toimintamallien pohjalta.
2. selvitetään, millä edellytyksillä on mahdollista lisätä joustavampaa intensiivistä avohoitoa päiväsairaalatoiminnan rinnalla ja mitä mahdollisia resurssilisäyksiä se vaatii budjetin ulkopuolelta."

Kannattaja: Joonas Leppänen

Vastaehdotus:
Rene Hursti: "Päätösehdotus muutetaan muotoon:
Sosiaali -ja terveyslautakunta päättää säilyttää psykiatria- ja päihdepalvelujen idän- ja pohjoisen sekä etelän päiväsairaalapaikat. Muuttaa lännen psykiatria- ja päihdepalvelujen päiväsairaalan poliklinikan palvelut intensiivisen avohoidon työryhmälle, ja lakkauttaa samalla lännen päiväsairaalapaikat.

Lautakunta esittää myös, että muutoksen vaikutuksista raportoidaan lautakunnalle vuoden kuluttua ja mikäli havaitaan, ettei muutos ollut parempaan suuntaan asiakkaille hoitoa ajatellen, katsotaan mahdollisuutta lännen psykiatria- ja päihdepalvelujen päiväsairaalapaikkojen palauttamisesta entiselle paikkamäärälle."

Kannattaja: Anna Vuorjoki

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan
EI-ehdotus: Palautetaan asia valmisteluun siten, että
1. arvioidaan, kuinka suurella potilasryhmällä on tarve nykymuotoiseen päiväsairaalatoimintaan ja turvataan riittävä määrä päiväsairaalapaikkoja. Päiväsairaalatoimintaa kehitetään toimivimmiksi havaittujen toimintamallien pohjalta.
2. selvitetään, millä edellytyksillä on mahdollista lisätä joustavampaa intensiivistä avohoitoa päiväsairaalatoiminnan rinnalla ja mitä mahdollisia resurssilisäyksiä se vaatii budjetin ulkopuolelta."

Jaa-äänet: 8
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Sami Heistaro, Katriina Juva, Seija Muurinen, Marko Rosenholm, Hannu Tuominen, Markku Vuorinen

Ei-äänet: 5
Gunvor Brettschneider, Rene Hursti, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 0
 

Poissa: 0
 

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen äänin 8 - 5.

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan
EI-ehdotus: Päätösehdotus muutetaan muotoon:
Sosiaali -ja terveyslautakunta päättää säilyttää psykiatria- ja päihdepalvelujen idän- ja pohjoisen sekä etelän päiväsairaalapaikat. Muuttaa lännen psykiatria- ja päihdepalvelujen päiväsairaalan poliklinikan palvelut intensiivisen avohoidon työryhmälle, ja lakkauttaa samalla lännen päiväsairaalapaikat.

Lautakunta esittää myös, että muutoksen vaikutuksista raportoidaan lautakunnalle vuoden kuluttua ja mikäli havaitaan, ettei muutos ollut parempaan suuntaan asiakkaille hoitoa ajatellen, katsotaan mahdollisuutta lännen psykiatria- ja päihdepalvelujen päiväsairaalapaikkojen palauttamisesta entiselle paikkamäärälle.

Jaa-äänet: 7
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Sami Heistaro, Katriina Juva, Seija Muurinen, Marko Rosenholm, Hannu Tuominen

Ei-äänet: 4
Rene Hursti, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 2
Gunvor Brettschneider, Markku Vuorinen

Poissa: 0
 

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen äänin 7 - 4 (tyhjää 2).

Jäsen Rene Hursti esitti päätöksen johdosta eriävän mielipiteen.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää muuttaa psykiatria- ja päihdepalvelujen idän, lännen ja pohjoisen psykiatriset päiväsairaalat psykiatrian poliklinikoiden intensiivisen avohoidon työryhmiksi ja lopettaa samalla 51 päiväsairaalapaikkaa 1.8.2016 alkaen.

Esittelijän perustelut

Osana Helsingin kaupungin psykiatrista erikoissairaanhoitoa psykiatria- ja päihdepalveluilla on viisi (5) osavuorokautista psykiatrista hoitoa tarjoavaa päiväsairaalaa: neljä (4) päiväsairaalaa alueellisissa psykiatria- ja päihdekeskuksissa ja yksi (1) akuutti päiväosasto Auroran sairaalassa. Potilaspaikkoja näissä on yhteensä 82.

Alueellisten psykiatria- ja päihdekeskusten neljän (4) päiväsairaalan toiminta poikkeaa Auroran sairaalan akuutin päiväosaston toiminnasta, jossa hoitojaksot ovat lyhyitä ja akuuttiluonteisia. Seuraavassa käsitellään muutosesityksen kohteena olevia psykiatria- ja päihdekeskuksissa toimivia päiväsairaaloita.

Psykiatrinen päiväsairaalahoito alueellisissa psykiatria- ja päihdekeskuksissa

Alueellisissa psykiatria- ja päihdekeskuksissa päiväsairaalahoitoa tarjotaan ensisijassa mielialahäiriöpotilaille ja hoitoon hakeudutaan lähetteellä silloin, kun muu avohoito on riittämätöntä, mutta ei ole kuitenkaan varsinaista kokovuorokausiosastohoidon tarvetta. Hoidon soveltuvuutta ja potilaan motivaatiota on arvioitu ennen hoitojakson aloittamista erillisellä haastattelulla tai tutustumiskäynnillä. Jonotusaika päiväsairaalahoitoon on vaihdellut alueittain 2 vrk–2 kk välillä.

Keskimääräinen päiväsairaalajakson pituus on ollut noin kaksi (2) kuukautta. Päiväsairaaloissa toteutettava moniammatillinen tutkimus ja hoito on perustunut potilaan hoito- ja kuntoutumissuunnitelman mukaisesti mm. yhteisön ja vertaisten tukeen, erilaisiin ryhmämuotoisiin hoitoihin, omahoitajakeskusteluihin, perhe- ja verkostotapaamisiin sekä kotikäynteihin. Keskeistä on ollut tukea potilasta kuntoutumiseen, yhteisöllisyyteen, osallisuuteen ja yhteiskuntaan.

Päiväsairaaloiden hoitopäivämaksu on 17,90 e (vuonna 2016), jolla katetaan potilaalle aamiainen, lounas ja päiväkahvi. Potilas vastaa matka- ja lääkekuluista itse. Psykiatrisen päiväsairaalahoidon maksu lasketaan mukaan potilaan maksettavaksi tulevaan sosiaali- ja terveydenhuollon maksuille määrättyyn vuotuiseen enimmäismäärään, ns. maksukattoon. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärä on 691 euroa vuonna 2016.

Nykymuotoisen toiminnan ongelmana on, että palvelua pystytään tarjoamaan suhteellisen pienelle määrälle potilaita ja oirekuvaltaan rajatulle potilasryhmälle. Malli on ollut jäykkärakenteinen ja erillinen, mikä on haitannut hoitosuhteiden jatkuvuutta. Myös potilasmaksu on kynnyksenä niille vähävaraisille potilaille, jotka eivät ole oikeutettuja esim. toimeentulotukeen, ja joiden sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut eivät ylitä maksukattoa.

Edellä esitetyistä syistä johtuen psykiatria- ja päihdepalvelut aloitti päiväsairaalahoidon uudistamisen suunnittelutyön vuonna 2015 erillistyöryhmässä ja päätti tammikuussa 2016 yhtenäisestä intensiivisen psykiatrisen avohoidon toimintamallista osana psykiatria- ja päihdekeskusten polikliinisen toiminnan mielialahäiriölinjaa. Tarkoituksena on, että uusi hoitomalli rakennetaan alkuvaiheessa kolmeen psykiatria- ja päihdekeskukseen: itään, länteen ja pohjoiseen. Suunnitelman tässä vaiheessa etelän päiväsairaalan (Aurora 10) toiminta jää ennalleen ja toimii muutosprosessissa ns. verrokkiosastona.

Intensiivisen psykiatrisen avohoidon työryhmät

Suunnitelmassa intensiivisen psykiatrisen avohoidon työryhmät sijoittuvat hallinnollisesti osaksi psykiatrian poliklinikoita. Uuden toiminnan tavoitteena on lisätä palvelujärjestelmän joustavuutta ja palvelujen saatavuutta – psykiatria- ja päihdekeskusten sisällä ei tarvita enää erillisiä lähetteitä ja potilaan hoito voidaan aloittaa tarvittaessa jopa välittömästi ilman jonotusta. Potilaalle maksutonta intensiivistä avohoitoa tarjotaan psykiatrian poliklinikoiden aukioloaikoina: arkisin neljästi viikossa klo 8–16 välillä ja yhtenä arkipäivänä viikossa klo 10−18 välillä. Tulevaisuudessa aukioloaikaa voidaan tarvittaessa jatkaa terveys- ja hyvinvointikeskusten yhteydessä klo 8−20 välille.

Palveluvalikkoa kehitetään paremmin potilaiden tarpeita vastaavaksi monipuolistamalla erityisesti ryhmämuotoisia hoitoja (kognitiiviset terapiasovellukset, psykoedukaatio, luovat terapiamuodot, toiminnalliset ryhmät, yhteisöön ja yhteiskuntaan suuntaava tuki) sekä lisäämällä tuki- ja vertaistoimintaa ja kokemusasiantuntijuuden hyödyntämistä. Hoidon vaikuttavuutta tehostetaan räätälöimällä hoito (intensiivisen avohoidon pituus, käyntien tiheys, hoidon sisältö) kullekin potilaalle erikseen hänen yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti huomioiden myös akuuttihoidon tarve, mihin perinteinen päiväsairaalahoito on voinut vastata heikosti. Hoidon intensiteetti voi yksilöllisesti vaihdella jokapäiväisistä kertaviikkoisiin hoitokäynteihin. Potilaan hoidon jatkuvuutta parannetaan siten, että potilaan hoitava lääkäri ja vastuuhenkilö säilyvät samoina intensiivisen avohoidon aikana. Tavoitteena on, että potilaan hoidon ja kuntoutuksen lähtökohtana on yksi yhteinen hoito- ja palvelusuunnitelma.

Päiväsairaalatoimintaa rakenteellisesti ja sisällöllisesti kehittämällä myös palvelun tuottavuutta pystytään lisäämään: erillisistä hoitopaikoista luopuminen mahdollistaa resurssien tehokkaamman ja joustavamman käytön entistä suuremmalle potilasryhmälle. Intensiivisen avohoidon tiimit muodostetaan sairaanhoitajista/toimintaterapeutista ja psykologeista. Jokaisen tiimin tukena on lääkäri. Muut mahdolliset sosiaalityön ja toimintaterapian palvelut tarjotaan potilaalle edelleen psykiatrian poliklinikalta myös intensiivisen avohoidon aikana.

Intensiivisen avohoidon toiminta on psykiatrian avohoitokäyntejä kuten muukin psykiatrian poliklinikan toiminta ja asiakkaalle maksutonta.

Toimintamuutos ei aiheuta tilamuutoksia tai korjaustarpeita. Tukipalvelujen tarve ja kustannukset vähenevät ateriakulujen osalta. Muilta osin muutos on kustannusneutraali.

Psykiatristen päiväsairaaloiden muuttamista psykiatrian poliklinikoiden intensiivisen avohoidon työryhmiksi on käsitelty henkilöstön kanssa yhteistoimintakokouksissa ja henkilöstötoimikunnassa. Jokaisen siirtyvän henkilön kanssa käydään tarvittaessa yhteistoimintamenettelyn mukainen kuuleminen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Päätösesityksellä on vaikutuksia psykiatristen potilaiden hoidon laatuun ja saatavuuteen. Päiväsairaalatoimintaa kehittämällä parannetaan potilaiden hoitoon pääsyä ja hoidon jatkuvuutta. Toiminnan kehittämistä ja palvelun laatua seurataan erillisessä kehittämisryhmässä.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 14.06.2016 § 160

HEL 2016-005493 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

14.06.2016 Pöydälle

Jäsen Anna Vuorjoki pyysi asian pöydälle.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566