Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/7

 

29.09.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 286

Päihdehoitopalvelujen hankinta sosiaali- ja terveysvirastossa

HEL 2015-004326 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti päihdehoitopalveluista käydyn tarjouskilpailun ja esityslistalla esitetyin perusteluin seuraavaa:

- Hylätä Hoivatiimi Nordigin tarjoukset tarjouspyynnön vastaisina hankinnan kohteissa avokatkaisuhoito kotiin vietynä ja avokuntoutus.

- Valita hankinnan kohteeseen avokatkaisuhoito kotiin vietynä palveluntuottajaksi SiniVida Oy:n tekemän tarjouksen hinnaltaan halvimpana.

- Valita hankinnan kohteeseen laitoskatkaisuhoito päihdevieroitusoireiden hoitamiseksi ja päihdekierteen katkaisemiseksi palveluntuottajaksi A-klinikkasäätiön tekemän tarjouksen hinnaltaan halvimpana.

- Valita hankinnan kohteeseen avokuntoutus seuraavat palvelutuottajat ja avokuntoutusohjelmat kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaisessa järjestyksessä:

-        SiniVida Oy (perustettava avokuntoutus)

-        Katto-Kodit Oy (Ollinpirtti)

-        Alvi ry (Kartanon avoyhteisö)

-        Omaiset Huumetyön Tukena ry/Tukikohta ry (Jälkipolku hoito-ohjelma)

-        Myllyhoitoyhdistys ry (Kalasataman Myllyhoitoklinikka)

- Valita hankinnan kohteeseen laitoskuntoutus seuraavat palvelutuottajat ja kuntoutusohjelmat kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaisessa järjestyksessä:

-        Kalliolan Kannatusyhdistys ry (Kalliolan Nurmijärven klinikka)

-        A-klinikkasäätiö (Päihdesairaala/ Hietalinna-yhteisö)

-        Sanaskoti Oy (Sanaskoti Siuntion -yksikkö)

-        Terapiatehdas Oy

-        A-klinikkasäätiö (A-klinikkasäätiön päihdesairaala/ päihdekuntoutusyksikkö)

- Tehdä valittujen tarjoajien kanssa nelivuotiset puitesopimukset ehdolla, että palveluntuottajat esittävät kaikki tarjouspyynnössä vaaditut selvitykset ja todistukset annetussa määräajassa ennen sopimusten allekirjoittamista.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelut -osaston osastopäällikön allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävät sopimukset ja päättämään tarvittaessa Helsingin kaupungin puolesta sopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta.

Käsittely

Hankinta-asiantuntija Kari Salovaara oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Aila Ronkanen, psykososiaalisen työn päällikkö, puhelin: 310 42970

aila.ronkanen(a)hel.fi

Sirpa Kurkela, psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen päällikkö (vs)

sirpa.kurkela(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 7 § 2 mom)

2

Julkaistu tarjouspyyntö

3

Tarjouspyynnöstä esitetyt kysymykset ja vastaukset

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Terveys- ja päihdepalvelut

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Hankinta ja kilpailutus

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Hankintakeskus

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Tarjouskilpailu

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto käynnisti päihdehoitopalvelujen hankintaa koskevan tarjouskilpailun yhteistyössä hankintakeskuksen kanssa sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksyttyä hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot päätöksellään 12.5.2015 (159 §). Kyseessä on puitejärjestely, jonka kaikki ehdot on vahvistettu.

Tarjouskilpailu toteutettiin julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) mukaisella avoimella menettelyllä. Hankintailmoitus julkaistiin HILMA-tietokannassa 20.5.2015.

Tarjouskilpailussa oli seuraavat hankinnan kohteet:

1.     Avokatkaisuhoito kotiin vietynä

2.     Laitoskatkaisuhoito alkoholivieroitusoireiden hoitamiseksi ja alkoholin käytön katkaisemiseksi

3.     Laitoskatkaisuhoito päihdevieroitusoireiden hoitamiseksi ja päihdekierteen katkaisemiseksi

4.     Avokuntoutus

5.     Laitoskuntoutus

Määräaikaan 25.06.2015 klo 12:00 mennessä seuraavat 14 palveluntuottajaa jättivät tarjouksensa:

1.     A-klinikkasäätiö

2.     Alvi ry

3.     Avominne päihdeklinikka

4.     Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö

5.     Hoivatiimi Nordig

6.     Kalliolan Kannatusyhdistys ry

7.     Katto-Kodit Oy

8.     Myllyhoitoyhdistys ry

9.     Mental Capital Care Oy (aputoiminimi Vastaamo)

10. Omaiset Huumetyön Tukena ry/Tukikohta ry

11. Oy Samaria Ab Hoitotyö - Vårdarbete

12. Sanaskoti Oy

13. SiniVida Oy

14. Terapiatehdas Oy

Yhteensä tarjouksia saatiin 24 ja ne jakautuivat hankinnan kohteittain seuraavasti:

-        Avokatkaisuhoito kotiin vietynä kaksi tarjousta

-        Laitoskatkaisuhoito alkoholivieroitusoireiden hoitamiseksi ja alkoholin käytön katkaisemiseksi ei yhtään tarjousta

-        Laitoskatkaisuhoito päihdevieroitusoireiden hoitamiseksi ja päihdekierteen katkaisemiseksi yksi tarjous

-        Avokuntoutus 15 tarjousta

-        Laitoskuntoutus 6 tarjousta

Tarjoukset käsiteltiin kahdessa vaiheessa:

1.     Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

2.     Tarjousten vertailu.

Tarjouksen oli oltava muodoltaan ja sisällöltään tarjouspyynnön mukainen. Muussa tapauksessa tarjous tuli hylätä tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena. Hoivatiimi Nordig oli jättänyt tarjouksen sekä avokatkaisuhoidosta kotiin vietynä että avokuntoutuksesta. Tarjouspyynnössä edellytettiin, että kummassakin hankinnan kohteessa palvelusta vastaavalla henkilöllä (lähiesimiehellä) on kokemusta vastaavien palvelujen esimiestehtävistä vähintään kaksi vuotta viimeksi kuluneen viiden vuoden ajalta sekä soveltuva vähintään AMK- tason tai siirtymäsäännösten perusteella aikaisempi vastaava opistotason sosiaali- tai terveydenhuollon koulutus. Hoivatiimi Nordigin kohdalla kriteeri ei täyty, koska palvelusta vastaavalla työntekijällä ei ole kokemusta päihdehuollosta eikä vastaavien palvelujen tuottamisesta. Tällä perusteella Hoivatiimi Nordigin tarjoukset kummassakin hankinnan kohteessa tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena. 

Muut tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia. Jättäessään tarjouksensa palveluntuottaja sitoutui tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitettyihin palvelun vähimmäisvaatimuksiin. Vähimmäisvaatimukset koskivat mm. rahoitukselliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, ammatilliseen pätevyyteen ja tekniseen suorituskykyyn liittyviä vaatimuksia. Palvelulle asetettuja vaatimuksia arvioitiin tarjousten mukana toimitettujen tarjouslomakkeiden ja selvitysten perusteella.

Tarjousvertailu ja kilpailutuksen tulos

Tarjousvertailussa vertailuperusteena oli halvin hinta kohteissa avokatkaisuhoito kotiin vietynä, laitoskatkaisuhoito alkoholivieroitusoireiden hoitamiseksi ja alkoholin käytön katkaisemiseksi sekä laitoskatkaisuhoito päihdevieroitusoireiden hoitamiseksi ja päihdekierteen katkaisemiseksi.

Hankinnan kohteissa avokuntoutus ja laitoskuntoutus vertailuperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus, jossa hinnan painoarvo oli 70 % ja lisälaadun 30 %.

Jokaisen hankinnan kohteen tarjousvertailut tehtiin erikseen. Tarjoukset vertailtiin ja pisteytettiin tarjouksien ja saatujen lisäselvitysten perusteella tarjouspyynnössä (liite 2) ilmenevällä tavalla.

Hankinnan kohteisiin avokatkaisuhoito kotiin vietynä ja laitoskatkaisuhoito päihdevieroitusoireiden hoitamiseksi ja päihdekierteen katkaisemiseksi esitetään hyväksyttäväksi tarjouspyynnön mukaisesti yksi palveluntuottaja kumpaankin hankinnan kohteeseen. Hankinnan kohteisiin avokuntoutus ja laitoskuntoutus esitetään valittavaksi tarjouspyynnön mukaisesti liitteen 1 mukaiset palveluntuottajat päihdehoitopalveluineen.

Tarjoukset ovat nähtävänä sosiaali- ja terveyslautakunnan lautakunnan kokouksessa.

Tehtävät sopimukset

Valittujen palveluntuottajien kanssa tehdään nelivuotiset puitesopimukset sopimuskaudelle, joka on suunniteltu alkavaksi 1.1.2016 ja päättyväksi 31.12.2019. Sopijapuolet voivat irtisanoa sopimuksen yhteisesti sopien ennen määräaikaa. Irtisanominen voidaan tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua sopimuksen voimaantulosta.

Puitejärjestelyssä sosiaali- ja terveysvirasto ostaa tarvitsemansa määrän päihdehoitopalveluja kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti tarjouspyynnössä esitetyssä ensisijaisuusjärjestyksessä.

Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto ei sitoudu mihinkään hankittaviin määriin vaan palvelua hankitaan kulloinkin ilmenevät tarpeen mukaan.

Sopimusten allekirjoittaminen ja päättäminen

Helsingin kaupungin hallintosäännön 26 §:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä ja varmentaa valmistelija, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimuksen allekirjoittaa osastopäällikkö.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Tämän takia on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on osastopäälliköllä.

Kustannusvaikutusten arviointi

Alla olevassa taulukossa on vertailtu vuoden 2011 kilpailutuksessa saatuja ja puitejärjestelyyn hyväksyttyjä tarjoushintoja nyt puitejärjestelyyn esitettäviin tarjoushintoihin. Hinnat on esitetty keskiarvoina hankinnan kohteittain.

Avokatkaisuhoito kotiin vietynä (kohde 1) hinnan nousua selittää lääkärin alkuarvion sisällyttäminen palvelukuvaukseen kaikkien hoitojaksojen alussa. Avokuntoutuksessa (kohde 4) aktiivisen hoitotunnin hinta laski hoitoviikon hintaa enemmän. Tämä selittyy hoitotuntien määrän lisääntymisellä ja hoitojakson pidentymisellä. Muissa hankinnan kohteissa (3 ja 5) ei tapahtunut suurta muutosta.

Hankintayksikkö arvioi hankinnan ennakoiduksi sitoumuksettomaksi arvoksi noin 8 miljoonaa euroa laskettuna neljän vuoden sopimuskaudelta. Palvelu on arvonlisäverotonta sosiaalipalvelua.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Aila Ronkanen, psykososiaalisen työn päällikkö, puhelin: 310 42970

aila.ronkanen(a)hel.fi

Sirpa Kurkela, psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen päällikkö (vs)

sirpa.kurkela(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 7 § 2 mom)

2

Julkaistu tarjouspyyntö

3

Tarjouspyynnöstä esitetyt kysymykset ja vastaukset

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Terveys- ja päihdepalvelut

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Hankinta ja kilpailutus

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Hankintakeskus

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 12.05.2015 § 159

HEL 2015-004326 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä päihdehoitopalvelujen kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa sosiaali- ja terveysviraston tekemään tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.

Käsittely

12.05.2015 Ehdotuksen mukaan

Hankinta-asiantuntija Kari Salovaara oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Aila Ronkanen, psykososiaalisen työn päällikkö, puhelin: 310 42970

aila.ronkanen(a)hel.fi

Sirpa Kurkela, psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen päällikkö (vs)

sirpa.kurkela(a)heli.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566